Nowy sklep

już ON-LINE

Jakie witaminy mają truskawki?

Truskawki – ukochane owoce Polaków – to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Mają bardzo dużo witaminy C, zawiera witaminy z grupy B, w tym witaminę B1 i B2 oraz witaminę PP. W truskawkach znaleźć można porcję potasu, a także sporo pektyn - roślinnego błonnika. Dlatego polecane są osobom na dietach, bo dodatkowo mają bardzo mało kalorii!
Witaminy w truskawce
źródło:123RF
 

Choć trudno w to uwierzyć, w 100 g truskawek jest więcej witaminy C, niż w cytrynie! Już 120 g tych pięknych, czerwonych owoców zaspokaja dzienną dawkę tej życiodajnej witaminy. 

Truskawki są też bogate we flawonoidy: 

  • antocyjany, 
  • katechiny, 
  • kwercetyna,
  • kemferol. 

To substancje pomagające walczyć z wolnymi rodnikami, powodującymi stres oksydacyjny. Antyoksydanty te wykazują także działanie przeciwnowotworowe, wpływają na stabilność blaszek miażdżycowych i obniżają poziom „złego” cholesterolu. 

Kto może jeść truskawki?

Truskawki do swojej diety powinny włączyć wszystkie osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Są to owoce niskokaloryczne - w 100 g, czyli solidnej garści są raptem 32 kalorie. Oczywiście chodzi tu o owoce bez dodatków, takich jak cukier, bita śmietana czy czekolada… Ale sama kaloryczność to nie wszystko. 

Truskawki są bogatym źródłem pektyn, czyli roślinnego błonnika, ułatwiającego trawienie i regulującego pracę jelit.  Owoce te posiadają także właściwości odtruwające i oczyszczające, są bogatym źródłem:

  • fosforu, 
  • potasu,
  • magnezu, 

które odkwaszają organizm.

Truskawki w chorobach nerek

Wśród licznych właściwości truskawek, należy wymienić także fakt, że mają one odczyn zasadowy, przez co obniżają poziom kwasowości w moczu

Dlatego polecane są przy:

  • schorzeniach wątroby, 
  • nerek, 
  • kamieniach moczowych i żółciowych,
  • podagrze.

Truskawki dla urody

Truskawki mają sporo żelaza, a także mangan– obie te substancje korzystnie działają na cerę. Do tego kwas salicylowy, który działa jak delikatny, naturalny peeling i witamina C, która od lat stosowana jest w leczeniu przebarwień. 

Skóra staje się nawilżona i odżywiona, a maseczka z truskawek pomaga także w dolegliwościach związanych z nadwrażliwością i trądzikiem. Truskawki mogą także poprawić kondycję włosów, a także wesprzeć organizm w walce z łupieżem.

Maseczka nawilżająco-złuszczająca na twarz

Składniki:

  • garść rozgniecionych truskawek,
  • łyżka miodu,
  • łyżka płatków owsianych.

Wszystkie składniki połączyć, nałożyć na twarz na 15 minut, następnie spłukać letnią wodą i nałożyć ulubiony krem. 

Maseczka przeciwłupieżowa

Rozgniecione truskawki zmieszać z łyżką soku z cytryny. Nałożyć na 30 minut, owinąć folią i ręcznikiem. Spłukać letnią wodą. 

Czytaj:

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 1)

Pytanie: Co jest najważniejsze w przygotowaniu do sezonu narciarskiego?

  Ćwiczenia fizyczne przed wyjazdem w góry

  Odpowiednia suplementacja preparatami m.in. z kolagenem

  Seria masaży przygotowujących mięśnie

  Wcześniejsze przygotowanie nie jest potrzebne