Nowy sklep

już ON-LINE

Mąka ryżowa - cena i kcal. Co można zrobić z mąki ryżowej?

Mąka ryżowa – zdrowa, pożywna i bezglutenowa. Co można z niej zrobić? Między innymi wyśmienity makaron, ciastka, muffinki, a także lekkie pieczywo. Zobacz, jakie ma właściwości mąka pozyskiwana z białego lub brązowego ryżu. Ile ma kalorii, węglowodanów, białek i tłuszczów. Sprawdź, ile kosztuje jej kilogram.
Mąka ryżowa na drewnianej łyżce
źródło:123RF

Spis treści

Mąka ryżowa

Mąka ryżowa wytwarzana jest w procesie mielenia ziaren ryżu – białego lub brązowego (dlatego też istnieją dwie odmiany kolorystyczne samej mąki). Jest delikatna w smaku, sypka (trudno się klei) i co najważniejsze, nie zawiera glutenu (o ile nie została nim zanieczyszczona na etapie produkcji). 

W jej składzie dominują łatwo przyswajalne węglowodany, niewielki jest natomiast udział białek i śladowy jedynie tłuszczów. Stanowi mąka ryżowa bogate źródło fosforu, potasu, magnezu, żelaza i cynku, a także wielu witamin z grupy B (m.in. tiamina, niacyna, kwas pantotenowy). Jako taka, choć nie jest produktem stricte leczniczym, może uchodzić za zdrowy wybór, między innymi dla układu sercowo-naczyniowego, nerwowego czy immunologicznego. Mąka ryżowa jest produktem wywodzącym się z Dalekiego Wschodu (Chiny, Tajlandia, Indonezja) i w tamtejszej kuchni dominującym. Coraz częściej jednak wykorzystywana jest też przez Europejczyków, stanowiąc interesującą (choć bardzo drogą) alternatywę dla zwykłej mąki zbożowej.

Ilemakcalmąkaryżowa?">
 

Ile ma kcal mąka ryżowa?

Mąka ryżowa należy do produktów o umiarkowanej kaloryczności – 100 gramów produktu dostarcza 366 kcal, a więc tyle samo, co będąca w powszechnym zastosowaniu mąka pszenna. Jeśli chodzi o szczegółowe informacje dotyczące wartości odżywczych, zestawienie poszczególnych składników przedstawia się następująco (dane: USDA, dla mąki ryżowej białej niewzbogaconej, w przeliczeniu na 100 gram):

Woda

11,89 g

Węglowodany, w tym:

          Błonnik

80,13 g

2,4 g

Białka

5,95 g

Tłuszcze, w tym:

          Nasycone

          Jednonienasycone

          Wielonienasycone

1,42 g

0,38 g

0,44 g

0,40 g

Fosfor 

98 mg

Potas

76 mg

Magnez

35 mg

Tiamina 

0,13 mg

Niacyna

2,9 mg

Kwas pantotenowy 

0,81 mg

Witamina B6

0,46 mg

Foliany 

4 µg

Witamina E

0,11 mg

 

Mąkaryżowabezglutenowa">

Reklama

Mąka ryżowa bezglutenowa

Co niezwykle istotne, mąka ryżowa jest jednym z produktów, które nie zawierają glutenu. Pod tą nazwą kryje się frakcja białka, występującego w dużej ilości w zbożach takich, jak pszenica, żyto, jęczmień oraz owies, powodującego u osób predestynowanych do tego genetycznie silne, nieprawidłowe reakcje organizmu. Mówimy w tym kontekście o nadwrażliwości na gluten oraz związanej z nią ciężkiej chorobie – celiakii (jej istotą są uszkodzenia komórek jelit i zaburzenia trawienia, prowadzące do silnych niedoborów witamin i składników mineralnych). 

Bezglutenowa mąka ryżowa nie naraża osób cierpiących na to schorzenie na niebezpieczeństwo. W dodatku, jak podkreślają naukowcy, dla pacjentów istotne są też inne parametry dotyczące składu, a więc wysoka zawartość łatwo trawionych węglowodanów, niska zawartość sodu oraz wysoka lizyny, czyli aminokwasu białkowego niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Comożnazrobićzmąkiryżowej?">

Co można zrobić z mąki ryżowej?

Do czego użyć mąki ryżowej? Jest to półprodukt, który stanowi jedną z podstaw kuchni azjatyckiej. Wytwarzane są z niej między innymi różnego typu makarony ryżowe oraz lekkie pieczywo i ciastka. Kuchnia typowo europejska wykorzystuje natomiast mąkę ryżową do takich zastosowań, jak:

  • wypiek ciast, muffinów, pankejków,
  • zagęszczanie zup,
  • panierowanie mięs, ryb, warzyw.

Trzeba przy tym pamiętać, że z powodu braku glutenu, mąka ryżowa słabo się klei, powstałe z niej wyroby mogą zatem cechować się zbytnią kruchością. Rozwiązaniem jest zmieszanie jej z mąką pszenną lub użycie 1-2 dodatkowych jajek. Do zwiększenia kleistości mąki ryżowej można też użyć roztartego banana.

Czymąkaryżowajestzdrowa?">

Czy mąka ryżowa jest zdrowa?

Jednoznacznie tak. Dzięki zawartości określonych witamin i minerałów, a także innych elementów, spożycie większych ilości mąki ryżowej:

  •  zwiększa odporności organizmu,
  • zapobiega biegunkom oraz zaparciom, łagodzi zaburzenia trawienne,
  • działa antydepresyjnie, 
  • łagodzi napięcia w obrębie układu nerwowego,
  •  zmniejsza potliwość, obniża parcie na mocz,
  • wspiera leczenie cukrzycy,
  • stabilizuje poziom cholesterolu we krwi,
  • zwiększa mineralizację kości, zapobiega osteoporozie.
Cenamąkiryżowej">

Reklama

Cena mąki ryżowej

Ile kosztuje mąka ryżowa? Cena za 1 kilogram waha się od 5 do nawet 15-16 złotych, jest więc jedną z najdroższych mąk na rynku. Kupując ten produkt należy uważnie czytać oznaczenia dotyczące gramatury, często bowiem w cenie 7-8 złotych sprzedawane są opakowania o wielkości zaledwie 500 gramów. Mąkę ryżową dostaniemy w niektórych hipermarketach i dyskontach, powszechnie dostępna jest też w sklepach z ekologiczną lub egzotyczną żywnością. Duży wybór mają zwłaszcza konsumenci korzystający z oferty sklepów internetowych. Pamiętajmy, że namiastkę mąki ryżowej możemy w prosty sposób przygotować również samodzielnie. Wystarczy bardzo drobno zmielić ziarna ryżu, a następnie uzyskany proszek przecedzić przez drobne sitko. 

Czytaj też:

Bibliografia

  • Izabela Przetaczek-Rożnowska, Ewa Bubis, Zboża bezglutenowe alternatywą dla osób chorych na celiakię, Kosmos, Problemy Nauk Biologicznych, Tom 61 nr 1, 2016
  • Rice flour, white, unenriched, U.S. Department of Agriculture, https://fdc.nal.usda.gov

Oceń artykuł

(liczba ocen 1)

Pytanie: Który ze składników powinien znaleźć się w preparacie na ból gardła?

  nanosrebro

  witamina C

  miód

  prawoślaz