Mąka ryżowa - cena i kcal. Co można zrobić z mąki ryżowej?

Mąka ryżowa – zdrowa, pożywna i bezglutenowa. Co można z niej zrobić? Między innymi wyśmienity makaron, ciastka, muffinki, a także lekkie pieczywo. Zobacz, jakie ma właściwości mąka pozyskiwana z białego lub brązowego ryżu. Ile ma kalorii, węglowodanów, białek i tłuszczów. Sprawdź, ile kosztuje jej kilogram.
Mąka ryżowa na drewnianej łyżce
źródło:123RF

Spis treści

Mąka ryżowa

Mąka ryżowa wytwarzana jest w procesie mielenia ziaren ryżu – białego lub brązowego (dlatego też istnieją dwie odmiany kolorystyczne samej mąki). Jest delikatna w smaku, sypka (trudno się klei) i co najważniejsze, nie zawiera glutenu (o ile nie została nim zanieczyszczona na etapie produkcji). 

W jej składzie dominują łatwo przyswajalne węglowodany, niewielki jest natomiast udział białek i śladowy jedynie tłuszczów. Stanowi mąka ryżowa bogate źródło fosforu, potasu, magnezu, żelaza i cynku, a także wielu witamin z grupy B (m.in. tiamina, niacyna, kwas pantotenowy). Jako taka, choć nie jest produktem stricte leczniczym, może uchodzić za zdrowy wybór, między innymi dla układu sercowo-naczyniowego, nerwowego czy immunologicznego.

Mąka ryżowa jest produktem wywodzącym się z Dalekiego Wschodu (Chiny, Tajlandia, Indonezja) i w tamtejszej kuchni dominującym. Coraz częściej jednak wykorzystywana jest też przez Europejczyków, stanowiąc interesującą (choć bardzo drogą) alternatywę dla zwykłej mąki zbożowej.

Ile ma kcal mąka ryżowa?

Mąka ryżowa należy do produktów o umiarkowanej kaloryczności – 100 gramów produktu dostarcza 366 kcal, a więc tyle samo, co będąca w powszechnym zastosowaniu mąka pszenna. Jeśli chodzi o szczegółowe informacje dotyczące wartości odżywczych, zestawienie poszczególnych składników przedstawia się następująco (dane: USDA, dla mąki ryżowej białej niewzbogaconej, w przeliczeniu na 100 gram):

Woda

11,89 g

Węglowodany, w tym:

          Błonnik

80,13 g

2,4 g

Białka

5,95 g

Tłuszcze, w tym:

          Nasycone

          Jednonienasycone

          Wielonienasycone

1,42 g

0,38 g

0,44 g

0,40 g

Fosfor 

98 mg

Potas

76 mg

Magnez

35 mg

Tiamina 

0,13 mg

Niacyna

2,9 mg

Kwas pantotenowy 

0,81 mg

Witamina B6

0,46 mg

Foliany 

4 µg

Witamina E

0,11 mg

Reklama

Mąka ryżowa bezglutenowa

Co niezwykle istotne, mąka ryżowa jest jednym z produktów, które nie zawierają glutenu. Pod tą nazwą kryje się frakcja białka, występującego w dużej ilości w zbożach takich, jak pszenica, żyto, jęczmień oraz owies, powodującego u osób predestynowanych do tego genetycznie silne, nieprawidłowe reakcje organizmu. Mówimy w tym kontekście o nadwrażliwości na gluten oraz związanej z nią ciężkiej chorobie – celiakii (jej istotą są uszkodzenia komórek jelit i zaburzenia trawienia, prowadzące do silnych niedoborów witamin i składników mineralnych). 

Bezglutenowa mąka ryżowa nie naraża osób cierpiących na to schorzenie na niebezpieczeństwo. W dodatku, jak podkreślają naukowcy, dla pacjentów istotne są też inne parametry dotyczące składu, a więc wysoka zawartość łatwo trawionych węglowodanów, niska zawartość sodu oraz wysoka lizyny, czyli aminokwasu białkowego niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Co można zrobić z mąki ryżowej?

Do czego użyć mąki ryżowej? Jest to półprodukt, który stanowi jedną z podstaw kuchni azjatyckiej. Wytwarzane są z niej między innymi różnego typu makarony ryżowe oraz lekkie pieczywo i ciastka. Kuchnia typowo europejska wykorzystuje natomiast mąkę ryżową do takich zastosowań, jak:

  • wypiek ciast, muffinów, pankejków,
  • zagęszczanie zup,
  • panierowanie mięs, ryb, warzyw.

Trzeba przy tym pamiętać, że z powodu braku glutenu, mąka ryżowa słabo się klei, powstałe z niej wyroby mogą zatem cechować się zbytnią kruchością. Rozwiązaniem jest zmieszanie jej z mąką pszenną lub użycie 1-2 dodatkowych jajek. Do zwiększenia kleistości mąki ryżowej można też użyć roztartego banana.

Czy mąka ryżowa jest zdrowa?

Jednoznacznie tak. Dzięki zawartości określonych witamin i minerałów, a także innych elementów, spożycie większych ilości mąki ryżowej:

  •  zwiększa odporności organizmu,
  • zapobiega biegunkom oraz zaparciom, łagodzi zaburzenia trawienne,
  • działa antydepresyjnie, 
  • łagodzi napięcia w obrębie układu nerwowego,
  •  zmniejsza potliwość, obniża parcie na mocz,
  • wspiera leczenie cukrzycy,
  • stabilizuje poziom cholesterolu we krwi,
  • zwiększa mineralizację kości, zapobiega osteoporozie.

Cena mąki ryżowej

Ile kosztuje mąka ryżowa? Cena za 1 kilogram waha się od 5 do nawet 15-16 złotych, jest więc jedną z najdroższych mąk na rynku. Kupując ten produkt należy uważnie czytać oznaczenia dotyczące gramatury, często bowiem w cenie 7-8 złotych sprzedawane są opakowania o wielkości zaledwie 500 gramów.

Mąkę ryżową dostaniemy w niektórych hipermarketach i dyskontach, powszechnie dostępna jest też w sklepach z ekologiczną lub egzotyczną żywnością. Duży wybór mają zwłaszcza konsumenci korzystający z oferty sklepów internetowych. Pamiętajmy, że namiastkę mąki ryżowej możemy w prosty sposób przygotować również samodzielnie. Wystarczy bardzo drobno zmielić ziarna ryżu, a następnie uzyskany proszek przecedzić przez drobne sitko. 

Czytaj też:

Bibliografia

  • Izabela Przetaczek-Rożnowska, Ewa Bubis, Zboża bezglutenowe alternatywą dla osób chorych na celiakię, Kosmos, Problemy Nauk Biologicznych, Tom 61 nr 1, 2016
  • Rice flour, white, unenriched, U.S. Department of Agriculture, https://fdc.nal.usda.gov

Oceń artykuł

(liczba ocen 1)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!

Powyższy artykuł prezentuje treści informacyjne i został opracowany wyłącznie przez redakcję serwisu. Artykuł zawiera informacje o wybranych produktach dostępnych w internetowym Sklepie Medme.pl i ma charakter autopromocyjny Sklepu Medme.pl Wybór prezentowanych produktów lub kategorii produktów został dokonany w sposób rzetelny, wyłącznie przez redakcję serwisu.
<-- popup -->