Piwo dobre na kości


 
Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Piwo jest znaczącym źródłem krzemu, co wpływa na mineralną gęstość kości.

Amerykańscy naukowcy badali metody produkcji piwa i ich wpływ na zawartość krzemu w tym alkoholu. Stwierdzili przy tym, że piwo jest naprawdę bogatym źródłem krzemu w diecie człowieka. Badania opublikowano w Journal of the Science of Food and Agriculture.

Krzem występuje w piwie w postaci łatwo przyswajalnego kwasu ortokrzemowego.

Wpływ krzemu na kości

Krzem odgrywa w ludzkim organizmie wiele ważnych funkcji. Znajduje się w tarczycy, nadnerczach, przysadce, włosach i paznokciach. Jest też składową kolagenu, czyli podstawowego białka w tkance łącznej. Jest niezbędnym składnikiem przy budowie kości.

Niedobór krzemu w organizmie człowieka może powodować m.in. choroby kości (np. osteomalacji – rozmiękanie kości) oraz opóźnienia wzrostu u dzieci. W przypadku złamań kości, niski poziom krzemu utrudnia zrastanie.

Do tej pory wiedzieliśmy, że krzem występuje w skrzypach, pokrzywie, podbiale, perzu, poziomce, konopiach i – co najważniejsze  - w mleku. Dzięki badaniom wiemy także, że jego bogatym źródłem jest piwo.

Objawy niedoboru

Skoro krzem jest tak ważnym składnikiem naszego organizmu, warto zadbać o jego prawidłowy poziom. Sugerujemy to zgłasza osobom zmagającym się z chorobami kości   w tym osteoporozą. Jakie są objawy niedoboru krzemu? Oto one:
 

  • choroby kości
  • choroby więzadeł
  • paradontoza
  • artroza
  • odkładanie się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych
  • wysoki cholesterol
  • sucha, wrażliwa skóra
  • łamanie się paznokci
  • obniżenie odporności organizmu
  • choroby dróg oddechowych.