Co może jeść cukrzyk?

Artykuł
Facebook Messenger Twitter E-mail

Dieta osoby chorej na cukrzycę nie musi być uboga. Przeciwnie, jadłospis diabetyka powinien być zróżnicowany. Konieczne jest jednak wyeliminowanie lub ograniczenie niektórych produktów i potraw oraz przestrzeganie zasad diety cukrzycowej. Sprawdź, co może jeść, a czego powinien unikać cukrzyk.

Co może jeść cukrzyk?

Co jeść przy cukrzycy?

  • Warzywa i rośliny strączkowe, owoce i produkty z pełnego ziarna.
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 (znajdujące się, odpowiednio, w rybach morskich oraz tłoczonych na zimno olejach z orzechów i nasion).
  • Dania z ryb morskich - 3 razy tygodniowo
  • Kwasy jednonienasycone (oliwa z oliwek), korzystnie wpływające na tętnice.
  • Każdego dnia jedz po kilka orzechów i nasion
  • Pięć porcji warzyw i owoców (dostarczają one przeciwutleniaczy)

Dieta cukrzycowa wymaga ograniczenia jedzenia nasyconych kwasów tłuszczowych (zawartych głównie w mięsie). Jedz jak najmniej produktów zawierających cukier - zapobiega to znacznym wahaniom stężenia glukozy we krwi oraz nadwadze. Jadaj w cyklicznych odstępach czasu. Łatwiej utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi, jedząc 5 posiłków dziennie co 2-3 godziny. Regularne posiłki oraz właściwy dobór produktów i sposób ich przyrządzania są głównymi elementami diety cukrzyka.

Jadłospis cukrzyka - dobór produktów

  • Dieta dla cukrzyka powinna być obfita w ziemniaki, groch, fasolę, soczewicę, zieloną sałatę i świeże ogórki.
  • Dania diabetyków powinny być bogate w pełnoziarniste produkty zbożowe: kasze, płatki, pieczywo razowe.
  • Potrawy powinny zawierać jak najmniej tłuszczów zwierzęcych takich jak smalec, boczek, tłuste wędliny i mięsa. Z tych ostatnich należy wybierać tylko chude gatunki.
  • Jadłospis cukrzyka powinien być ubogi w masło, majonez, tłustą śmietanę i mleko, a bogaty w tłuszcze roślinne.
  • W szczególności polecana jest oliwa z oliwek (z pierwszego tłoczenia) i olej rzepakowy.
  • Warto wystrzegać się soli i cukru oraz produktów zawierających ich dużą ilość: słodkich soków i napojów, dżemów, słodyczy, miodu, oraz żółtych serów i słonych wędlin.
  • Po godzinie 18 nie należy jeść owoców. Jadłospis dla cukrzyków powinien być pozbawiony bananów, daktyli, winogron i owoców suszonych.

Dieta w cukrzycy - przygotowywanie potraw

Przygotowując posiłki warto stosować podstawowe zasady i techniki charakterystyczne dla zdrowej diety. Przede wszystkim trzeba:

  • stosować małą ilość tłuszczu i przygotowywać posiłki w taki sposób, żeby były smaczne, a zarazem zdrowe.
  • Dopuszcza się krótkie smażenie w małej ilości oliwy z oliwek lub oleju rzepakowym, ale najzdrowszym sposobem jest gotowanie w wodzie, duszenie bez dodatku tłuszczu, gotowanie na parze, pieczenie w folii spożywczej.
  • Aby nieco obniżyć indeks glikemiczny przygotowanych potraw nie należy rozgotowywać warzyw, kasz, makaronów i ryżu.

W zależności od wieku, masy ciała, osobistych celów samokontroli, spożywana codziennie ilość każdego z produktów, będzie inna dla każdej osoby. Są jednak podstawowe rzeczy, które trzeba wiedzieć o każdej z grup:

  • Tłuszcze, Oleje, Słodycze
    • Chorzy na cukrzycę powinni zrezygnować z produktów bogatych w tłuszcze nasycone (pochodzenia zwierzęcego), stosując w zamian niewielkie ilości wielo- i jednonienasyconych tłuszczów i olejów (tłuszcze roślinne).
    • Brak węglowodanów w tych produktach nie oznacza jednak, że można je jeść bez konsekwencji.
    • Słodycze nie są zakazane w menu diabetyka, jednak ze względu na fakt, że są to zazwyczaj mocno przetworzone produkty o wysokiej zawartości cukrów prostych, należy je z rozwagą wpisywać w jadłospis cukrzyka. Takie jedzenie jest bogatym źródłem kalorii, które w nadmiarze powoduje tycie.
  • Mięso
    • Jest dobrym źródłem białka pełnowartościowego, należy jednak pamiętać, że jest również źródłem tłuszczu i cholesterolu.
    • Dobrym źródłem białka są również produkty zbożowe czy nasiona roślin strączkowych – jest to jednak białko o niższej wartości odżywczej.
  • Nabiał
    • Zawiera dużo węglowodanów, ale produkty z tej grupy muszą być uważnie przeliczane, ponieważ nabiał może być bogaty w tłuszcz, najlepiej jest więc wybierać mleko, ser lub jogurt o niskiej zawartości tłuszczu lub też jeść małe porcje odpowiedników bogatych w tłuszcz.
  • Owoce i warzywa
    • Większość warzyw zawiera mało węglowodanów prostych, a dużo błonnika i substancji odżywczych, w związku z tym stanowią one istotny składnik posiłków chorych na cukrzycę.
    • Owoce są bogatym źródłem wartości odżywczych, dlatego stanowią istotny składnik zbilansowanej diety.
    • Jakie owoce można jeść przy cukrzycy?

      Agrest, ananasy, arbuzy, awokado, borówki, brzoskwinie, cytryny, czarne jagody, czereśnie, grejpfruty, gruszki, jabłka, jeżyny, maliny, mandarynki, melony, morele, papaje, pomarańcze, porzeczki (białe i czerwone), poziomki, truskawki, wiśnie, żurawiny.

  • Zboża
    • Żywność powstająca na bazie produktów zbożowych stanowi główny składnik każdej zdrowej diety, także żywieniu w cukrzycy. Produkty te zawierają największe ilości węglowodanów i będą najsilniej wpływać na stężenie glukozy we krwi.
    • Jaki chleb dla cukrzyka?

      Chleb dla cukrzyka powinien być zrobiony głównie z mąki razowej lub żytniej z dodatkiem otrąb i nasion. Zaleca się też chleb chrupki.

Pamiętaj, że nie istnieje uniwersalna dieta cukrzycowa, ponieważ organizm każdego człowieka jest inny. Może się zdarzyć, że potrawy uchodzące za bezpieczne dla jednych chorych u innych mogą wywołać duży wzrost glikemii. Wówczas trzeba z nich zrezygnować.

Czy wiesz, że: zmniejszenie indeksu glikemicznego diety średnio o 10% powoduje obniżenie stężenia hemoglobiny glikowanej o około 7-8% w ciągu średnio 7 tygodni i zmniejsza nawet o 10% ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycy.

  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni