Choroby brudnych rąk

Chorobą brudnych rąk określa się dziś kilka poważnych infekcji wynikających z zarażenia bakteriami. Jak można się przed nimi uchronić oraz jak je leczyć?
Spis treści

Choroby tego typu przenoszone są drogą pokarmową. Związane są z brakiem odpowiedniej higieny, a mianowicie niemyciem rąk, a także nieodpowiednim przygotowaniem warzyw czy owoców do spożycia.

Mycie rąk to podstawa

By nie zachorować na infekcje przenoszone tą drogą, należy regularnie myć ręce. Najlepiej jest to robić po każdym powrocie do domu, by nie przynosić zarazków z pracy, szkoły czy komunikacji miejskiej.

Dłonie należy myć długo i dokładnie. Jeśli potraktujemy tę czynność pobieżnie, nic nie zdziałamy. Ciepła woda i mydło potrafią zabić nawet do 90% bakterii znajdujących się na skórze.

Myj owoce i warzywa

Nie tylko dłonie należy myć. Pamiętajmy, by pod bieżącą wodą myć warzywa oraz owoce. Zwłaszcza teraz, gdy w sklepach pojawiają się nowalijki oraz sezonowe owoce. Bakterie pochodzą z nawozów, mogą pojawić się także podczas zbierania i sortowania przez osobę, które miała brudne ręce. Myć należy również produkty zbierane w ogrodzie czy w lesie. Na nich też mogą się znajdować chorobotwórcze bakterie.

Zadziwiające jest też to, jak mało osób myje ręce po wyjściu z ubikacji. Klamki i drzwi, dotykane przez tych, którzy rąk nie myją, są siedliskiem bakterii wywołujących choroby. Drogą tą przenosi się głównie bakterie fekalne.

Rodzaje chorób brudnych rąk

Wirusowe zapalenie wątroby typu A – inaczej żółtaczka pokarmowa. Wywołana przez enterowirus przenoszony między ludźmi. Objawia się bólem brzucha, ostrymi biegunkami, torsjami oraz żółtawą barwą skóry i spojówek; a także osłabieniem, brakiem apetytu i wstrętem do tłustych potraw. Wirus ten przenosi się poprzez kał. A zatem można się nim zarazić w toaletach publicznych i przez niemycie rąk po korzystaniu z ubikacji.

Zakażenie tasiemcem – dokładniej zakażenie tasiemcem bąblowcem, który znajduje się na nieumytych poziomkach, malinach oraz jagodach zbieranych w lesie. Przenoszony jest przez lisy. Może być bardzo niebezpieczny dla człowieka. Poza tasiemcem możliwe jest zarażenie się owsikiem lub glistą ludzką. Łatwo przedostają się do ludzkiego organizmu, ale później trudno jest się ich pozbyć i są dość uciążliwe, wpływając niekorzystnie na zdrowie.

Bakteryjne zapalenie jamy ustnej oraz opryszczka – towarzyszy im nieprzyjemny zapach z ust oraz pieczenie, swędzenie czy opuchnięcie wnętrza jamy ustnej oraz warg. Wynika ze spożycia brudnych warzyw lub owoców, a także wkładania nieumytych rąk do ust.

Salmonella – jest jedną z najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych, ponieważ po wniknięciu do organizmu atakuje błonę śluzową przewodu pokarmowego. Wywołuje wirusowe zakażenia jelitowe.

Oczywiście, jak ze wszystkim, nie należy przesadzać. Zbyt częste mycie rąk może stać się obsesyjne. Pamiętajmy, że kontakt z bakteriami jest dla nas korzystny – organizm uodparnia się na ich działanie. Należy przede wszystkim czyścić owoce i warzywa przed ich spożyciem, myć ręce przed posiłkiem, po kontaktach ze zwierzętami oraz po wyjściu z ubikacji.

Więcej z kateogrii: Zdrowie
Przeczytaj artykuł
Dlaczego dłonie puchną? Poznaj przyczyny i zapobieganie
Przeczytaj artykuł
Drętwienie rąk w nocy i w dzień - co je powoduje?
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!
Podobne artykuły
Dlaczego dłonie puchną? Poznaj przyczyny i zapobieganie
Drętwienie rąk w nocy i w dzień - co je powoduje?
Pionowe i podłużne bruzdy na paznokciach - przyczyny, leczenie
Swędzące stopy i dłonie – przyczyny i zapobieganie
Witaminy na łamliwe, rozdwajające paznokcie i pękające skórki

Przychodnia online dla Ciebie

Szybka konsultacja lekarska online przez telefon.

Zacznij leczenie, przedłuż receptę na przyjmowane leki - szybko i bez kolejek.

Wybierz konsultację

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Ból owulacyjny - ile trwa i jak go załagodzić?
Dieta ketogeniczna – na czym polega? Zasady i jadłospis
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
RDW CV - co znaczy wysokie lub niskie?
D-dimery: norma, badanie i wyniki. Przyczyny podwyższonych?

Reklama