Choroby brudnych rąk

Chorobą brudnych rąk określa się dziś kilka poważnych infekcji wynikających z zarażenia bakteriami. Jak można się przed nimi uchronić oraz jak je leczyć?

Spis treści

Choroby tego typu przenoszone są drogą pokarmową. Związane są z brakiem odpowiedniej higieny, a mianowicie niemyciem rąk, a także nieodpowiednim przygotowaniem warzyw czy owoców do spożycia.

Sprawdź też: Liszajec zakaźny

Mycie rąk to podstawa

By nie zachorować na infekcje przenoszone tą drogą, należy regularnie myć ręce. Najlepiej jest to robić po każdym powrocie do domu, by nie przynosić zarazków z pracy, szkoły czy komunikacji miejskiej.

Dłonie należy myć długo i dokładnie. Jeśli potraktujemy tę czynność pobieżnie, nic nie zdziałamy. Ciepła woda i mydło potrafią zabić nawet do 90% bakterii znajdujących się na skórze.

Myj owoce i warzywa

Nie tylko dłonie należy myć. Pamiętajmy, by pod bieżącą wodą myć warzywa oraz owoce. Zwłaszcza teraz, gdy w sklepach pojawiają się nowalijki oraz sezonowe owoce. Bakterie pochodzą z nawozów, mogą pojawić się także podczas zbierania i sortowania przez osobę, które miała brudne ręce. Myć należy również produkty zbierane w ogrodzie czy w lesie. Na nich też mogą się znajdować chorobotwórcze bakterie.

Zadziwiające jest też to, jak mało osób myje ręce po wyjściu z ubikacji. Klamki i drzwi, dotykane przez tych, którzy rąk nie myją, są siedliskiem bakterii wywołujących choroby. Drogą tą przenosi się głównie bakterie fekalne.

Zobacz też: Róża - choroba skóry

Rodzaje chorób brudnych rąk

Wirusowe zapalenie wątroby typu A – inaczej żółtaczka pokarmowa. Wywołana przez enterowirus przenoszony między ludźmi. Objawia się bólem brzucha, ostrymi biegunkami, torsjami oraz żółtawą barwą skóry i spojówek; a także osłabieniem, brakiem apetytu i wstrętem do tłustych potraw. Wirus ten przenosi się poprzez kał. A zatem można się nim zarazić w toaletach publicznych i przez niemycie rąk po korzystaniu z ubikacji.

Zakażenie tasiemcem – dokładniej zakażenie tasiemcem bąblowcem, który znajduje się na nieumytych poziomkach, malinach oraz jagodach zbieranych w lesie. Przenoszony jest przez lisy. Może być bardzo niebezpieczny dla człowieka. Poza tasiemcem możliwe jest zarażenie się owsikiem lub glistą ludzką. Łatwo przedostają się do ludzkiego organizmu, ale później trudno jest się ich pozbyć i są dość uciążliwe, wpływając niekorzystnie na zdrowie.

Zobacz także: Liszaj płaski

Bakteryjne zapalenie jamy ustnej oraz opryszczka – towarzyszy im nieprzyjemny zapach z ust oraz pieczenie, swędzenie czy opuchnięcie wnętrza jamy ustnej oraz warg. Wynika ze spożycia brudnych warzyw lub owoców, a także wkładania nieumytych rąk do ust.

Salmonella – jest jedną z najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych, ponieważ po wniknięciu do organizmu atakuje błonę śluzową przewodu pokarmowego. Wywołuje wirusowe zakażenia jelitowe.

Zobacz też: Glistnica (glista ludzka) - przyczyny, objawy, leczenie, profilakty

Oczywiście, jak ze wszystkim, nie należy przesadzać. Zbyt częste mycie rąk może stać się obsesyjne. Pamiętajmy, że kontakt z bakteriami jest dla nas korzystny – organizm uodparnia się na ich działanie. Należy przede wszystkim czyścić owoce i warzywa przed ich spożyciem, myć ręce przed posiłkiem, po kontaktach ze zwierzętami oraz po wyjściu z ubikacji.

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: Największą słabość mam do:

  słodyczy

  używek

  słonych przekąsek

  zakupów

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA