Dieta miażdżycowa - co jeść? Przykładowy jadłospis

Dieta miażdżycowa jest niezwykle istotna w profilaktyce i leczeniu tej choroby, tym bardziej że przez wiele lat może nie dawać żadnych objawów, a jej początek może sięgać już młodego wieku. Odpowiedni sposób odżywiania się może znaczenie poprawić jakość życia chorego i zapobiec wystąpieniu powikłań.
Gryczanka na mleku
Źródło: 123RF
Spis treści

Na czym polega dieta miażdżycowa?

Miażdżyca jest chorobą zapalną tętnic spowodowaną odkładaniem się w ich ścianach cholesterolu. W konsekwencji może prowadzić do wystąpienia udaru, zawału sera, niedokrwiennej choroby serca czy otępienia starczego.

W jej rozwoju ogromne znaczenie mają czynniki powiązane ze stylem życia:

  • poziom aktywności fizycznej,
  • palenie tytoniu,
  • spożywanie alkoholu,
  • ilość soli w diecie,
  • sposób odżywiania się.

Dieta przy blaszkach miażdżycowych powinna bazować na naturalnych, jak najmniej przetworzonych produktach. Jej zadaniem jest zmniejszenie ryzyka zachorowania na miażdżyce oraz inne choroby układu krążenia, jak również zapobieganie progresji choroby i ułatwienie jej leczenie.

Dieta miażdżycowa powinna sprzyjać utrzymaniu prawidłowej masy ciała, a jeżeli konieczna jest jej redukcja należy ją przeprowadzić w sposób zdrowy i racjonalny.

Zalecenia przy diecie miażdżycowej

Zalecenia przy diecie miażdżycowej opierają się na zasadach zdrowego żywienia. W tej jednostce chorobowej kluczowe jest ograniczenie spożycia cholesterolu pokarmowego oraz kontrolowanie ilości i jakości spożywanych tłuszczy.

Jadłospis przy diecie miażdżycowej powinien uwzględniać zwiększoną ilość błonnika pokarmowego, który zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów oraz przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Zwiększone spożycie włókna pokarmowego wspomaga również redukcje masy ciała.

Do jego podstawowych źródeł należą produkty pełnoziarniste:

  • pieczywo razowe,
  • grube kasze,
  • ryż brązowy,
  • otręby,
  • płatki owsiane,
  • pełnoziarnisty makaron,

oraz warzywa i owoce.

W tej diecie kluczowe jest ograniczenie źródeł nasyconych tłuszczów oraz typu trans, a zwiększenie ilości jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ze względu na to eliminacji powinny ulec tłuszcze takie jak: masło, smalec, słonia, margaryny twarde czy olej palmowy, podczas gdy zaleca włączenie się do diety tłuszczy roślinnych: oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, oleju lnianego oraz margaryn miękkich szczególnie tych wzbogaconych w sterole i stanole roślinne, które ograniczają wchłanianie cholesterolu w jelitach.

Mięso i produkty mleczne również należą do źródeł nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego z jadłospisu powinno się wykluczyć:

  • wieprzowinę,
  • kaczkę,
  • baraninę,
  • gęś,
  • podroby,
  • pasztety,
  • tłuste wędliny,
  • boczek,
  • tłuste produkty mleczne (np. pełnotłusty ser, mleko >2% tłuszczu).

Dozwolone natomiast są mięsa takie jak: kurczak, indyk, cielęcina, jagnięcina, wędliny drobiowe oraz produkty mleczne o zawartości tłuszczu do 2% (np. twaróg chudy).

Niezwykle istotne produkty w diecie miażdżycowej to tłuste ryby morskie (np. łosoś, makrela), nasiona (siemię lniane, nasiona chia, pestki dyni) oraz orzechy (szczególnie włoskie i migdały), ponieważ stanowią one źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które to posiadają między innymi działanie przeciwzapalne

Jadłospis w diecie miażdżycowej

Jadłospis w diecie miażdżycowej nie jest trudny to ułożenia. Wystarczy posiadać podstawową wiedzę na temat zasad prawidłowego żywienia oraz produktów zalecanych i przeciwskazanych w tej jednostce chorobowej.

Gryczanka na mleku z borówkami i chia – 356 kcal

Składniki:

  • Kasza gryczana – 4 łyżki
  • Mleko spożywcze – 1 szklanka
  • Borówki – 3 łyżki
  • Nasiona chia – 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj kaszę w mleku przez około 15 minut i przełóż do miseczki.
  2. Owoce oraz nasiona dodaj do kaszy i wymieszaj wszystkie składniki.

 

Jogurt z winogronami – 225 kcal

Składniki:

  • Jogurt naturalny – 1 szklanka
  • Winogrona czerwone – 80g

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj.

 

Łosoś z salsą z awokado na ryżu brązowym - 636 kcal

Składniki:

  • Łosoś – 130g
  • Ryż brązowy – 3 łyżki
  • Awokado – ¼ sztuki
  • Mango – ¼ sztuki
  • Cebula czerwona – ¼ sztuki
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • Chili, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
  2. Rybę umyj, osusz, nasmaruj tłuszczem i posyp solą oraz pieprzem. Smaż na rozgrzanej patelni po około 4 minuty z obu stron. Możesz ją również upiec lub ugotować na parze.
  3. Mango oraz awokado umyj, obierz i drobno pokrój.
  4. Cebulę obierz i posiekaj.
  5. Mango, awokado i cebulę przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, chili, sól oraz pieprz i wymieszaj.
  6. Na talerz wyłóż ryż, a na nim ułóż rybę i salsę.

 

Przekąska - jabłko, migdały – 195 kcal

Składniki:

  • Jabłko – 1 sztuka
  • Migdały – 1 łyżka

 

Kanapki z szynką, awokado i kiełkami – 368 kcal

Składniki:

  • Chleb żytni razowy – 2 kromki
  • Awokado – 2 plastry
  • Szynka z indyka – 4 plastry
  • Lucerna, kiełki – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Pieczywo pokrój i posmaruj rozgniecionym awokado.
  2. Na wierzchu połóż szynkę oraz kiełki.

Przepisy w diecie miażdżycowej

Przepisy w diecie miażdżycowej powinny być przygotowywane takimi metodami obróbki termicznej, które nie wymagają dodatku tłuszczu:

  • gotowanie,
  • pieczenie w folii lub naczyniu żaroodpornym,
  • duszenie bez dodatku tłuszczu.

Chorzy natomiast powinni unikać smażenia, w tym w szczególności w głębokim tłuszczu. Komponując posiłki istotne jest również zmniejszenie ilości sodu w diecie, co wiąże się z eliminacją produktów z dużą zwartością soli (żywność przetworzona, słone przekąski, fast food, produkty konserwowe) oraz ograniczeniem dosalania potraw.

Słodycze oraz wyroby cukiernicze ze względu na zwartość kwasów tłuszczowych trans powinny ulec również wykluczeniu z jadłospisu.

Posiłki w diecie miażdżycowej należy opierać na różnokolorowych warzywach, owocach, produktach pełnoziarnistych, niskotłuszczowych produktach mlecznych, chudym mięsie, tłustych rybach, nasionach oraz orzechach. Korzystne będzie włączenie do diety roślinnych źródeł białka np. nasion roślin strączkowych.

Z pomocą w prowadzeniu prozdrowotnych zmian wychodzą naprzeciw nowoczesne rozwiązania dietetyczne. Jednym z nich jest aplikacja mobilna, która oferuje kilkanaście rodzajów w diet. W swojej ofercie zawiera również dietę DASH, która jest jednym z rekomendowanych sposobów dietoterapii miażdżycy.

Jedną z głównych zalet tej aplikacji jest to, że każdą dietę użytkownik może dostosować do swoich indywidualnych potrzeb. Ponadto w ramach abonamentu otrzymuje się nieograniczony kontakt z dietetykiem, bazę ponad 1500 przepisów oraz automatycznie generowaną listę zakupów.

Artykuł zawiera lokowanie produktu

 

Czytaj również

Bibliografia

  • E. Kucharska „Miażdżyca tętnic – wybrane aspekty”, Centrum Medyczne „VADIMED” Kraków
  • Miażdżyca - choroba całego życia i całej populacji krajów cywilizacji zachodniej
  • D. Włodarek - „Dietoterapia”, Warszawa 2014
Artykuł napisany przez
Karina Białek
Karina Białek
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety. Od najmłodszych lat eksperymentuje w kuchni i poszukuje niebanalnych połączeń. Obecnie uwielbia wertować książki kucharskie w poszukiwaniu ciekawych pomysłów na zdrowsze wersje tradycyjnych dań. Dietetyka i żywienie człowieka to jej pasja, dlatego ciągle stara się poszerzać swoją wiedzę w tym temacie. Pracując w Akademii Kulinarnej oraz cateringach dietetycznych, zdobyła wiedzę jak prawidłowo komponować posiłek, by był odżywczy i apetyczny. Wierzy, że zdrowa dieta może być smaczna i różnorodna.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii: Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Gluten w diecie - kto musi zrezygnować ze spożywania glutenowych produktów?
Przeczytaj artykuł
Blaszka miażdżycowa - jak powstaje i co powoduje?
Podobne artykuły
Blaszka miażdżycowa - jak powstaje i co powoduje?
Miażdżyca aorty - rozpoznanie i leczenie, jak dobrać dietę?
Dieta dla mężczyzn - jadłospis odchudzający i na przytycie
Dieta przy boreliozie - jaka? Przykładowy jadłospis i przepisy

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Gorączka u niemowlaka - jak ją zbić, kiedy pójść do lekarza?
Dreszcze – co to są? Przyczyny i objawy
Choroba Creutzfeldta-Jakoba - na czym polega? Objawy
Rumień wielopostaciowy – leczenie. Czy jest zaraźliwy?
Nadmiar testosteronu u kobiet - co oznacza?

Reklama