Reklama
Gorzka czekolada
Gorzka czekolada ma wielu fanów, choć niektórym miłośnikom słodkości potrafi wykrzywić usta. Żeby docenić smak gorzkiej czekolady, trzeba stopniowo przyzwyczajać do niej kubki smakowe. Na początek warto sięgnąć po kilka kostek czekolady deserowej (zawartość kakao od 30 do 70%), aby z czasem spróbować czekolady mocno gorzkiej (zawartość kakao od 90 do 99%). Im wyższa zawartość kakao, tym czekolada jest zdrowsza. Gorzka czekolada dostarcza organizmowi węglowodanów oraz składników mineralnych, takich jak magnez, potas i żelazo.
Poza tym ziarna kakaowe zawierają flawonoidy, czyli naturalne przeciwutleniacze, chroniące komórki przed procesami starzenia. W ziarnach kakaowych znajdują się także polifenole, które ograniczają ryzyko chorób układu krążenia. Oczywiście nie chodzi o to, aby zjadać całą tabliczkę na raz. Jednak kilka kostek gorzkiej czekolady dziennie nie zaprzepaści efektów diety, a skutecznie ograniczy chęć na inne słodycze.
Reklama
Świeże owoce o niskim i średnim indeksie glikemicznym
Masz ochotę na kaloryczne słodycze z supermarketu? Sięgnij po soczysty i kolorowy owoc, który dostarczy organizmowi nie tylko cukru, ale również cennych witamin i składników mineralnych. Owoce to naturalne słodycze. W ich składzie jest fruktoza - cukier prosty o bardzo słodkim smaku. Dieta odchudzająca powinna uwzględniać świeże owoce o niskim i średnim indeksie glikemicznym. Należą do nich między innymi: truskawki, maliny, czarne jagody, jabłka i arbuz.
Reklama
Tradycyjne słodycze z prostym składem
Codzienne wybory zakupowe mają duży wpływ na nasze zdrowie i mogą skutecznie zahamować postępy diety redukcyjnej. Dlatego warto wyrobić u siebie nawyk czytania etykiet. Większość słodkich przekąsek z supermarketu ma w składzie: cukry proste, oczyszczoną mąkę pszenną i tłuszcz w formie nasyconych kwasów tłuszczowych i izomerów trans kwasów tłuszczowych (tłuszcze trans). To wszystko sprawia, że są to najczęściej produkty wysokokaloryczne o niskiej wartości odżywczej. Jeśli nie masz czasu przygotowywać słodkości w domu (na przykład w formie wypieków), postaw na słodycze z małej manufaktury. Tradycyjne wyroby charakteryzują się z reguły prostszym składem niż te robione na skalę masową.
Reklama
Lody naturalne
Nie wyobrażasz sobie lata bez orzeźwiających lodów? Wybieraj lody rzemieślnicze, bez dodatku cukru. Pamiętaj, że każdy dodatek (taki jak polewa, posypka czy wafelek) podbija kaloryczność przekąski. Obecnie w ofercie każdej dobrej lodziarni znajdziesz też rzemieślnicze lody wegańskie - to doskonała propozycja nie tylko dla osób na diecie odchudzającej, ale również tych, którzy nie tolerują laktozy.