Witamina F – właściwości. W jakich produktach się znajduje?

Kapsułki z witaminą F
źródło:123RF
Witamina F, choć mało popularna, kryje w sobie wiele ważnych właściwości. Dzięki niej skóra jest w dobrej kondycji, waga utrzymuje się na właściwym poziomie, a system odpornościowy działa poprawnie. Tzw. Fatty Acids ma jednak dużo więcej zalet zdrowotnych i urodowych. Gdzie występuje ta dobroczynna substancja? Witaminę F można znaleźć m.in. w olejach roślinnych, pestkach dyni, rybach morskich, czy oliwie z oliwek.

Co to jest witamina F?

Witamina F to inaczej Fatty Acids, czyli kompozycja Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. 

W jej skład wchodzą trzy kwasy: 

  • kwas alfa-linolenowy (ALA), 
  • kwas linolowy (LA),
  • kwas arachidonowy. 

Witamina ta została odkryta stosunkowo niedawno przez amerykańskiego naukowca, Herberta McLean’a Evans’a. Wyodrębnienie witaminy F z olejów roślinnych w 1934 roku sprawiło, że wiedza na temat tej witaminy staje się coraz powszechniejsza, wciąż jednak wiemy o niej zbyt mało. Warto znać działanie tej witaminy na ludzki organizm, a także poznać produkty, w których Fatty Acids jest najwięcej. 

Witamina F wspiera m.in. układ:

ponadto w sposób błogosławiony wpływa na płodność, stan skóry, włosów oraz paznokci, a także chroni przez zachorowaniem na takie schorzenia jak m.in. choroby nerek, marskość wątroby, miażdżyca, czy zawał serca.

Jakie właściwości ma witamina F?

Witamina F w kosmetycecieszy się ogromną popularnością, ponieważ wpływa ona dobroczynnie na skórę gojąc zaczerwienienia, otarcia i trądzik, można ją także stosować profilaktycznie na stany zapalne skóry. 

Dzięki witaminie F skóra:

  • się nie wysusza, 
  • staje się bardziej odporna na warunki atmosferyczne (nawet na mróz, wiatr, itp.), 
  • stopuje starzenie się skóry, 
  • poprawia działanie gruczołów łojowych skóry. 

Witaminę F można zatem śmiało potraktować jako środek do regeneracji naskórka oraz naturalny lek m.in. na odleżyny, łuszczycę, wysypkę alergiczną, czy pieluszkowe odparzenia pupy u niemowlaków.

Witamina F potrafi jednak dużo więcej. Wykorzystuje się ją w eliminowaniu niedoborów odporności, regulowaniu procesów trawiennych (co zbawiennie wpływa na pożądaną wagę u osoby przyjmującej tę witaminę), a także w wspieraniu układu nerwowego oraz krwionośnego. Poleca się ją również osobom, które mają kłopoty z oczami, bolesnym miesiączkowaniem, wzmożonymi objawami PMS (stanu napięcia przedmiesiączkowego), krwawieniem z nosa, chorobami reumatycznymi oraz łysieniem.

Witaminę F stosuje się ponadto, aby zwiększyć płodność.

Występowanie witaminy F

W jakich preparatach można znaleźć witaminę F?Występowanie jej w produktach spożywczych dotyczy przede wszystkim takich komponentów jak:

  • oleje roślinne (np. ogórecznikowy, dyniowy, wiesiołkowy, migdałowy, krokoszowy, lniany, tran),
  • orzechy i migdały,
  • pestki dyni, ziarna słonecznika, kiełki pszenicy,
  • pełne mleko,
  • ryby morskie i algi,
  • oliwa z oliwek,
  • soja,
  • awokado. 

Wymienione produkty tworzą listę, z której powinno się dziennie wybierać choć jedną pozycję i dostarczać organizmowi. Fatty Acids można także stosować zewnętrznie. W przypadku wyboru jej wierzchniego użytkowania warto zdecydować się na maść z witaminą F. Można ją także znaleźć w kremach, balsamach i innych preparatach kosmetycznych.

Jak działa na organizm niedobór oraz nadmiar witaminy F?

niedoborze witaminy F w ustroju mogą świadczyć takie objawy jak np.:

  • suchość skóry, 
  • obniżenie odporności, 
  • bolesne miesiączki
  • zaburzony proces gojenia się ran, 
  • tworzenie się zajadów, 
  • zapalenie spojówek
  • wzrost ciśnienia tętniczego krwi, 
  • spadek płodności,
  • wzrost wagi. 

Im dłużej będzie trwał deficyt w dostarczaniu ustrojowi witaminy F, tym powyższe dolegliwości mogą się nasilać. W razie zauważenia u siebie takich oznak powinno się zadbać o regularną podaż witaminy F. Należy także uważać na zbyt dużą ilość witaminy F, dlatego, że jej nadmiar może prowadzić do cukrzycy, skazy krwotocznej oraz powstawania nowotworów. 

Jakie jest zapotrzebowanie na spożycie witaminy F?

Dzienne zapotrzebowanie na spożycie witaminy Fnie jest duże. Wystarczy bowiem zjedzenie kilkunastu nasion słonecznika lub połknięcie dwóch łyżek tranu by zagwarantować sobie optymalną dzienną dawkę tej witaminy. 

Dorosły człowiek potrzebuje przyjąć 70 µg Fatty Acids, zaś kobiety będące w ciąży, karmiące oraz dzieci i młodzież powinni zapewnić ustrojowi 80 µg witaminy F na dzień.

Kwas linolowy i arachidonowy powinny stanowić około 5 procent dziennego spożycia, natomiast ilość podanego organizmowi kwasu alfa-linolenowego powinna wynosić 2 g na dzień.

Czytaj też:

Oceń artykuł

(liczba ocen 1)

Pytanie: W którym z produktów znajduje się najwięcej witaminy C?

  w cytrynie

  w czerwonej papryce

  w wątróbce

  w marchewce

  w ogórku

  nie wiem

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA