Reklama
Problemy z erekcją - jedzenie na potencję
Na problemy z erekcją uskarża się 1,5 miliona polskich mężczyzn. Wielu próbuje wskrzesić ogień za pomocą kolorowych tabletek albo psychoterapii, bardzo wielu też ze wstydu lub z poczucia rezygnacji nie robi nic. A przecież w niejednym przypadku remedium na problemy z erekcją może być korekta listy codziennych zakupów spożywczych.
Problemy z erekcją wywoływane są przez szereg czynników o bardzo zróżnicowanej naturze. Zaburzenia erekcji mogą mieć podłoże emocjonalne. Mogą wynikać z chorób trawiących organizm, takich jak cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie. Zaburzenia erekcji mogą też być konsekwencją niedoboru rozmaitych substancji, w szczególności takich, które mają bezpośredni wpływ na mechanizm wzwodu, a wiec na przykład na wytwarzanie przez organizm mężczyzny testosteronu, czy tlenku azotu.
W wielu przypadkach rozwiązaniem problemu będzie odpowiednie odżywianie, skomponowana ze składników zawierających substancje czy to bezpośrednio wspierające męską „hydraulikę”, czy też wpływające korzystnie na ogólny stan zdrowia mężczyzny. A zatem – co jeść na potencję?
Reklama
Na problemy z erekcją - cynk
Problemy z erekcją, czyli osiąganiem i utrzymaniem wzwodu, często są wynikiem niedostatecznego poziomu testosteronu, czyli męskiego hormonu płciowego. Regulacja tego zaburzenia wywołującego problemy z erekcją niekoniecznie musi się wiązać ze skomplikowaną terapią hormonalną. Jak powszechnie się podkreśla, aktywny udział w syntezowaniu testosteronu bierze między innymi cynk.
A zatem suplementowanie tego składnika mineralnego za pomocą preparatów odżywczych, czy też dostarczanie go do organizmu w pokarmie, powinno korzystnie wpłynąć na zaburzenia erekcji (oczywiście cudów spodziewajmy się jedynie do pewnych granic).
Komponując „dietę na poprawę erekcji” powinniśmy więc uwzględnić w niej takie produkty bogate w cynk, jak:
- Ciemne pieczywo
- Chude mięso
- Wątroba
- Kasza gryczana
- Jaja
- Sery podpuszczkowe
- Owoce morza
- Orzechy
- Otręby
Pamiętajmy że dobry na problemy z erekcją cynk lepiej przyswaja się z produktów zwierzęcych niż roślinnych.
Reklama
Na problemy z erekcją – inne minerały i witaminy
Na problemy z erekcją mogą też wpływać niedobory innych minerałów, w szczególności magnezu i żelaza, a także witamin, zwłaszcza witaminy E, która nazywana jest witaminą płodności. Witamina E ma wpływ na produkcję plemników, dlatego używana jest pomocniczo w leczeniu bezpłodności. Witamina E wzmacnia też ścianki naczyń krwionośnych, zapobiega zaburzeniom układu sercowo-naczyniowego, które to zaburzenia często przekładają się na problemy z potencją. Witaminę E na zaburzenia erekcji znajdziemy w takich produktach, jak:
- nasiona słonecznika,
- orzeszki ziemne, orzechy laskowe
- migdały
- pomidory, szpinak, biała kapusta
- suszone morele
- oleje słonecznikowy, arachidowy, szafranowy
Reklama
Na problemy z erekcją – arginina
Zanim wspomnimy o kolejnym składniku na problemy z erekcją, przyda się krótki wykład teoretyczny na temat mechanizmu samej erekcji i tego, jak dochodzi do wzwodu od strony czysto „mechanicznej”.
Wskutek podniecenia organizm mężczyzny zaczyna wytwarzać tlenek azotu. Ten zaś bierze udział w powstawaniu substancji cGMP, która z kolei wpływa na obniżenie stężenia kationów wapnia (Ca2+) w cytoplazmie komórek mięśni gładkich. To prowadzi do rozluźnienia mięśni gładkich naczyń doprowadzających krew do penisa i wypełnienie krwią ciał jamistych członka, przy jednoczesnym przymknięciu naczyń żylnych, co uniemożliwia odpływ krwi w danym momencie.
Wróćmy do początków tej reakcji. Jak widać, w mechanizmie erekcji niezwykle ważną rolę odgrywa tlenek azotu. Niezbędna do syntezy tlenku azotu jest substancja o nazwie arginina, bardziej znana przez miłośników siłowni i sportowców, ale dobra też na problemy z erekcją.
Jest to aminokwas występujący w sposób naturalny w organizmie człowieka, z czasem jednak w coraz mniejszej ilości, dlatego z wiekiem może rosnąć potrzeba jego dostarczania z zewnątrz. I tu znów z pomocą przychodzi odpowiedniie odżywianie (tudzież suplementy diety).
Gdzie znajdziemy argininę? Do diety na potencję dopisać możemy takie produkty, jak:
- czerwone mięso
- drób
- żółtka jaj
- niektóre ryby, na przykład makrele
- owoce morza
- nasiona słonecznika i sezamu
- siemię lniane
- orzechy
- soczewica
- szpinak
Reklama
Problemy z erekcją - cukry złożone zamiast prostych
Osoby mające problemy z erekcją zdecydowanie powinny się też przyjrzeć temu, jakie węglowodany (cukry) dostarczają w codziennym menu do organizmu, a jeśli analiza wypadnie w sposób niekorzystny – nawyki żywieniowe warto zmienić. Jagłospis na erekcję powinn zawierać mniej cukrów prostych, a więcej złożonych. A zatem co jeść na potencję? Jeśli chodzi o zawartość cukrów złożonych, dobre będą:
- Pieczywo razowe
- Makaron
- Kasza gruboziarnista
- Brązowy ryż
- Płatki zbożowe
- Ziemniaki
- Rośliny strączkowe
- Warzywa bulwiaste
Ograniczyć należy spożycie pokarmów zawierających cukry proste, a wiec mocno słodzonych. Ale uwaga – w tym kontekście wymienić można też większość owoców, które z drugiej strony dostarczają do organizmu cennych witamin. Specjaliści w tej materii radzą zachować zdrowy balans.
Reklama
Problemy z erekcją - mniej tłuszczów nasyconych
Kolejnym składnikiem codziennego menu, co do którego powinno się zrobić mały remanent, są tłuszcze. Wysokie spożycie tłuszczów nasyconych a także kwasów tłuszczowych tran może powodować problemy z erekcją. Dlatego z diety na erekcję powinno się, na ile to możliwe, wyrugować takie produkty, jak słodycze (ciastka, torty), wszelkie fast-foody (w szczególności frytki), a także między innymi margarynę i olej palmowy.
Są to produkty które prowadzą do takich schorzeń, jak cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie, otyłość – wszystkie one wywołują problemy z erekcją.
Ale wśród tłuszczów są też takie, które korzystnie mogą wpływać na problemy z potencją. Zaliczyć do nich można przede wszystkim tak zwane kwasy omega-3. Bogactwo kwasów omega-3 to produkty takie jak:
- Olej lniany
- Siemię lniane
- Olej rzepakowy
- Olej sojowy
- Ryby morskie (tuńczyk, makrela, łosoś, sardynki, śledzie, dorsze)
- Owoce morza
- Kawior
- Orzechy włoskie