Tego nie jedz po operacji wyrostka. Kliknij tutaj!
Tego nie jedz po operacji wyrostka. Kliknij tutaj!
Tego nie jedz po operacji wyrostka. Kliknij tutaj!

Zapalenie tkanki tłuszczowej

Zapalenie tkanki tłuszczowej towarzyszy wielu chorobom reumatycznym, jednak jego przyczyny nie są do końca znane. Jakie czynniki wpływają na rozwój schorzenia i w jaki sposób się objawia?
Spis treści

Charakter choroby

Zapalenie tkanki tłuszczowej bywa jednym z objawów lub schorzeń towarzyszących chorobom reumatycznym. Dochodzi wówczas do obumarcia komórek tłuszczowych. Najczęściej dotyczy kobiet. Zapalenie tkanki tłuszczowej może przybrać kilka postaci.

Reklama

Postacie choroby

W przypadku choroby Vilanowa należy mówić o zajęciu przegród łącznotkankowych w tkance tłuszczowej. Zapalenie polegające na zajęciu zrazików tkanki tłuszczowej towarzyszy chorobie Webera-Christiana, zespołowi Rothmanna-Makaia, chorobom trzustkioraz niedoborom alfa-antytrypsyny, czyli białka osocza krwi. W wyniku schorzenia może dojść również do zapalenia naczyń. Zapalenie często przybiera postać mieszaną.

Reklama

Czynniki mające wpływ na zapalenie

Przyczyny zapalenia nie są do końca znane. Istnieją jednak czynniki, które zwiększają prawdopodobieństwo jego wystąpienia. Mogą to być przede wszystkim urazy mechaniczne, niedobór białek osocza krwi, różnego typu zakażenia, a także choroby trzustki – głównie produkcja większej ilości enzymów trzustkowych. Zapalenie tkanki tłuszczowej towarzyszy również toczniowi rumieniowatemu oraz chorobom nowotworowym.

Reklama

Objawy zapalenia

Jednym z objawów zapalenia tkanki tłuszczowej jest pojawienie się guzków w tkance podskórnej, które występują głównie na kończynach dolnych i mogą być bolesne. Do tego dochodzą bóle mięśni, bóle reumatyczne oraz podwyższona temperatura ciała. Po pewnym czasie w miejscu guzków pojawiają się widoczne blizny.

Istnieje również ryzyko pojawienia się tak zwanych przetoków między narządami, które zostają wypełnione wydzieliną, jest to jednak rzadkie zjawisko. Zapalenie współistnieje z innymi objawami, takimi jak problemy ze stawami, naczyniami krwionośnymi, wątrobą, nerkami oraz trzustką. W osób z zapaleniem tkanki tłuszczowej można zauważyć białkomocz lub krwinkomocz, leukocytozę (zwiększona liczba krwinek białych) oraz niedokrwistość.

Reklama

Rozpoznanie schorzenia

W celu rozpoznania, czy doszło do zapalenia tkanki tłuszczowej, pobiera się wycinek do badania mikroskopowego. Na jego podstawie określa się zmiany w obrębie tkanki tłuszczowej. Oprócz tego konieczne są badania mające na celu rozpoznanie chorób trzustki oraz chorób reumatycznych. Bardzo ważne są również badania uzupełniające. Zaleca się najczęściej odczyn OB, morfologię krwi, analizę moczu, badania RTG oraz USG lub tomografię komputerową trzustki.

Reklama

Leczenie zapalenia

Skuteczne leczenie zapalenia tkanki tłuszczowej zależy przede wszystkim od prawidłowego zdiagnozowania choroby, której towarzyszy, a także występowanie innych schorzeń. W leczeniu stosuje się niesteroidowe leki przeciwzapalne, w cięższych przypadkach natomiast leki immunosupresyjne, hamujące rozwój przeciwciał komórek odpornościowych.

Czytaj też: Groźna otyłość brzuszna. Co powinieneś o niej wiedzieć?

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Jedzenie z glutaminianem sodu
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?
Gorzki posmak w ustach
Podobne artykuły
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Masło klarowane
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo

Reklama


Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
Dowiedz się co to!