Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗
Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗
Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗

Zaskakujące właściwości herbaty

Jeśli dla ciebie herbata oznacza napój przygotowany z torebki herbaty i wrzątku, to znaczy, że mało o herbacie wiesz. To napój, który ma niezwykle bogatą tradycję, a kultura jego picia jest nie mniej stara. Do Europy herbata dotarła w 1610 roku żaglowcami z Japonii.
Filiżanka herbaty
Źródło: 123RF

Herbatę można pić z mlekiem, słodzić miodem lub cukrem, podawać z cytryną. Ale jej smak zależy przede wszystkim od gatunku, składu i kraju pochodzenia. Niektóre gatunki warto podawać do porannego śniadania, inne lepiej po południu, a jeszcze inne przed snem.  

Źródło: Opracowanie własne

Herbata czarna – mocna herbata, o bogatym smaku z zawartością kofeiny, najczęściej pochodzi z Chin, Sir Lanki i Indii.

English Breakfast – to mocna mieszanka różnych odmian herbaty czarnej, przeznaczona do picia z dodatkiem mleka i cukru. Zwykle do śniadania.

Assam – mocna, czarna, indyjska herbata o głębokim, dymnym smaku i aromacie. Może być podawana z mlekiem i cukrem. Idealna na początek dnia i po południu.

Ceylon – wyrazista czarna herbata z Sir Lanki o cytrusowej nucie. Nadaje się do podawania z mlekiem, ale także z cytryną. Idealna na popołudnie.

Oolong – tradycyjna chińska herbata o niewielkiej zawartości kofeiny, smakowo plasuje się pomiędzy herbatą czarną a zieloną. Przypisuje się jej właściwości odchudzające. Ma delikatny smak, nie wymaga dodawania cukru ani mleka. Wspaniała do picia po południu.

Earl Grey – aromatyczna czarna herbata z dodatkiem olejku z bergamotki i cytrusów. Idealna z dodatkiem mleka i cukru. Znakomita na popołudnie.

Chai – czarna herbata z przyprawami takimi jak imbir, cynamon, kardamon, koper włoski, goździki oraz pieprz czarny. Podawana najczęściej z mlekiem i cukrem.

Darjeeling – delikatna herbata o nucie kwiatowej, smakuje najlepiej bez dodatków, ewentualnie z plasterkiem cytryny. Idealna na popołudnie.

Sencha – to delikatna zielona japońska herbata, której listki przypominają małe igiełki.

Gunpowder – odmiana chińskiej zielonej herbaty. Jej listki zwijane są w maleńkie kulki, które otwierają się w trakcie parzenia.

Herbata zielona – pochodzi z Chin i Japonii, zawiera kofeinę. Powstaje z liści niepoddanych fermentacji – natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Dzięki temu przechowuje ona więcej cennych składników od czarnej herbaty.  Wspaniałe źródło antyoksydantów, słynie jako herbata dająca siłę i zdrowie. Najlepiej podawać bez żadnych dodatków.

Herbata jaśminowa – to mieszanka zielonych herbat wzbogacona dodatkiem z esencji kwiatów jaśminu. Idealna, aby się nią rozkoszować w wolne popołudnie.

Herbata biała – powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Zebranie takich pączków możliwe jest jedynie na wiosnę. Zawiera kofeinę. Znana z bogatej zawartości antyoksydantów. Ma jasną barwę i delikatny smak. Można podawać ją z miodem. Jest jedną z najdroższych herbat.

Herbaty ziołowe – to mieszanki różnych ziół i przypraw. Nie zawierają kofeiny. Mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Można je pić o każde porze dnia, także przed snem.

Herbata miętowa – to herbata z liści mięty pieprzowej. Idealna na kłopoty żołądkowe, łagodzi stres, wspomaga odchudzanie.

Rooibos – znana także jako herbata czerwona. Pochodzi z Afryki, ma łagodny smak, można ją pić z mlekiem i miodem. 

Yerba Mate – znana także pod nazwą Mate Green, jest również nazywana argentyńskim zielonym złotem. Dzięki temu, że zawiera znaczne ilości mateiny, substancji podobnej do kofeiny, napar Yerba Mate pozwala się lepiej skoncentrować i działa skuteczniej niż filiżanka kawy.

 

Ewa Pol

Zobacz też: Herbata z hibiskusa - właściwości, działanie i przeciwwskazania

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Napoje
Jakie właściwości ma woda brzozowa? Poznaj działanie i zastosowanie
Woda z brzozy
Grzaniec - jak go zrobić? Rodzaje, właściwości i przepis
Grzaniec alkoholowy
Herbata z hibiskusa: właściwości i przeciwwskazania. Kto powinien ją pić?
Herbata z rośliny hibiskus
Podobne artykuły
Kobieta i mężczyzna trzymają w szklanych butelkach mleko kozie, między nimi koza
Kozie mleko - jakie ma właściwości i na co pomaga? Przeciwwskazania i skutki uboczne
Filiżanka mleka z kurkumą
Złote mleko - przepis z kurkumą. Jak zrobić i na co pomaga?
Sok z glistnika w ciemnej butelce
Sok z glistnika - jak wycisnąć? Czy wyciąg z jaskółczego ziela pomaga na kurzajki?
Parzenie melisy
Melisa - właściwości i działanie. Jak parzyć i ile razy dziennie pić?
Filiżanka herbaty matcha
Matcha - czy jest zdrowa? Właściwości i skutki uboczne

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda