Zaskakujące właściwości herbaty

Zaskakujące właściwości herbaty
Źródło: 123RF
Jeśli dla ciebie herbata oznacza napój przygotowany z torebki herbaty i wrzątku, to znaczy, że mało o herbacie wiesz. To napój, który ma niezwykle bogatą tradycję, a kultura jego picia jest nie mniej stara. Do Europy herbata dotarła w 1610 roku żaglowcami z Japonii.

Herbatę można pić z mlekiem, słodzić miodem lub cukrem, podawać z cytryną. Ale jej smak zależy przede wszystkim od gatunku, składu i kraju pochodzenia. Niektóre gatunki warto podawać do porannego śniadania, inne lepiej po południu, a jeszcze inne przed snem.  

Herbata czarna – mocna herbata, o bogatym smaku z zawartością kofeiny, najczęściej pochodzi z Chin, Sir Lanki i Indii.

English Breakfast – to mocna mieszanka różnych odmian herbaty czarnej, przeznaczona do picia z dodatkiem mleka i cukru. Zwykle do śniadania.

Assam – mocna, czarna, indyjska herbata o głębokim, dymnym smaku i aromacie. Może być podawana z mlekiem i cukrem. Idealna na początek dnia i po południu.

Ceylon – wyrazista czarna herbata z Sir Lanki o cytrusowej nucie. Nadaje się do podawania z mlekiem, ale także z cytryną. Idealna na popołudnie.

Oolong – tradycyjna chińska herbata o niewielkiej zawartości kofeiny, smakowo plasuje się pomiędzy herbatą czarną a zieloną. Przypisuje się jej właściwości odchudzające. Ma delikatny smak, nie wymaga dodawania cukru ani mleka. Wspaniała do picia po południu.

Earl Grey – aromatyczna czarna herbata z dodatkiem olejku z bergamotki i cytrusów. Idealna z dodatkiem mleka i cukru. Znakomita na popołudnie.

Chai – czarna herbata z przyprawami takimi jak imbir, cynamon, kardamon, koper włoski, goździki oraz pieprz czarny. Podawana najczęściej z mlekiem i cukrem.

Darjeeling – delikatna herbata o nucie kwiatowej, smakuje najlepiej bez dodatków, ewentualnie z plasterkiem cytryny. Idealna na popołudnie.

Sencha – to delikatna zielona japońska herbata, której listki przypominają małe igiełki.

Gunpowder – odmiana chińskiej zielonej herbaty. Jej listki zwijane są w maleńkie kulki, które otwierają się w trakcie parzenia.

Herbata zielona – pochodzi z Chin i Japonii, zawiera kofeinę. Powstaje z liści niepoddanych fermentacji – natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Dzięki temu przechowuje ona więcej cennych składników od czarnej herbaty.  Wspaniałe źródło antyoksydantów, słynie jako herbata dająca siłę i zdrowie. Najlepiej podawać bez żadnych dodatków.

Herbata jaśminowa – to mieszanka zielonych herbat wzbogacona dodatkiem z esencji kwiatów jaśminu. Idealna, aby się nią rozkoszować w wolne popołudnie.

Herbata biała – powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Zebranie takich pączków możliwe jest jedynie na wiosnę. Zawiera kofeinę. Znana z bogatej zawartości antyoksydantów. Ma jasną barwę i delikatny smak. Można podawać ją z miodem. Jest jedną z najdroższych herbat.

Herbaty ziołowe – to mieszanki różnych ziół i przypraw. Nie zawierają kofeiny. Mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Można je pić o każde porze dnia, także przed snem.

Herbata miętowa – to herbata z liści mięty pieprzowej. Idealna na kłopoty żołądkowe, łagodzi stres, wspomaga odchudzanie.

Rooibos – znana także jako herbata czerwona. Pochodzi z Afryki, ma łagodny smak, można ją pić z mlekiem i miodem. 

Yerba Mate – znana także pod nazwą Mate Green, jest również nazywana argentyńskim zielonym złotem. Dzięki temu, że zawiera znaczne ilości mateiny, substancji podobnej do kofeiny, napar Yerba Mate pozwala się lepiej skoncentrować i działa skuteczniej niż filiżanka kawy.

Ewa Pol

Czytaj też: Dzika róża - właściwości owoców z dzikiej róży

Zobacz też: Herbata z hibiskusa - właściwości, działanie i przeciwskazania

Oceń artykuł

(liczba ocen 16)

Pytanie: Gdzie najczęściej kupujesz produkty ekologiczne?

  Na targu

  W Internecie

  W supermarkecie

  W sklepie ze zdrową żywnością

  Od lokalnych dostawców

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA