Choruje na nią 404 mln ludzi na świecie. Dlaczego czasem tak trudno rozpoznać tę chorobę? Sprawdź❗
Choruje na nią 404 mln ludzi na świecie. Dlaczego czasem tak trudno rozpoznać tę chorobę? Sprawdź❗
Choruje na nią 404 mln ludzi na świecie. Dlaczego czasem tak trudno rozpoznać tę chorobę? Sprawdź❗

Zielona kawa - czy pomaga na odchudzanie i jak parzyć? Właściwości

Zielona kawa od czarnej różni się jedynie tym, że nie jest palona. Dzięki temu wysoka temperatura nie przedostaje się do ziaren i zachowują one swoje właściwości. Taka kawa jest bogata w duże ilości tzw. kwasu chlorogenowego, który jest uznawany za czynnik przyspieszający redukcję masy ciała. Kto nie powinien jej pić? Jakie może wywoływać skutki uboczne? Dowiedz się, gdzie ją kupić i jak ją parzyć.
zielona kawa
123RF
W skrócie
  • Zielona kawa zyskała popularność ze względu na swoje właściwości, np. przyspieszające metabolizm. Jakie jeszcze?
  • Zielona kawa dostępna jest w różnych formach, tj. ziarnistej, mielonej i w kapsułkach. Czy ich działanie się do siebie różni?
  • Nie każdy może pić zieloną kawę ze względu na zawartość jej składników. Dla kogo jest niewskazana?
SPRAWDŹ TEŻ: Jaką kawę wybrać? Co wpływa na jej smak i aromat?
Spis treści

 

Reklama

Właściwości zielonej kawy. Na co działa?

Kawa zielona to produkt na rynku, który zyskuje coraz więcej sympatyków. Jej smak jest delikatny, lekko kwaskowaty i mało aromatyczny, ale zależy on też od rodzaju ziaren, dodatków oraz sposobu w jaki zostanie przyrządzona.

Zawiera tyle samo kofeiny co kawa czarna, więc równie mocno pobudza do działania. Ma dużo prozdrowotnych właściwości, dlatego warto wprowadzić ją do swojej codziennej diety.

Swoje lecznice działanie zawdzięcza wspomnianemu wcześniej kwasowi chlorogenowemu, który:

  • posiada silne właściwości antyoksydacyjne - przeciwdziała uszkodzeniom komórek wskutek działania wolnych rodników;
  • ma trzykrotnie większe działanie przeciwutleniające niż popularna zielona herbata - daje większe prawdopodobieństwo zapobiegnięcia nowotworom czy chorobie niedokrwiennej serca;
  • zmniejsza przyswajanie cukrów w przewodzie pokarmowym - dzięki tej właściwości organizm aktywniej pobiera ze swoich zapasów;
  • wpływa na wzrost czułości komórek na insulinę - to ważne działanie dla osób, które borykają się z cukrzycą;
  • działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo oraz przeciwwirusowo,
  • zmniejsza ilość glukozy we krwi - dzięki temu ma duże znaczenie dla osób, które dążą do redukcji masy ciała.

Jeśli kwas chlorogenowy zostanie przyjęty do organizmu wraz z kofeiną, dochodzi wówczas do zmniejszenia przyswajalności glukozy z pokarmu. Zmniejszeniu ulega również prawdopodobieństwo magazynowania przyswojonej glukozy w organizmie w postaci tłuszczu.

Dodatkowo zielona kawa zawiera takie wartości odżywcze jak:

  • witamina B1,
  • witamina B2,
  • kwas pantotenowy,
  • witamina B12,
  • witamina C,
  • kwas foliow,
  • wapń,
  • fosfor,
  • sód,
  • magnez,
  • potas,
  • żelazo,
  • mangan,
  • miedź,
  • cynk.

Zielona kawa dostępna jest również w formie olejku.  Posiada on właściwości regenerujące i przeciwzapalne. Pomaga w spowolnieniu procesu starzenia skóry, a także nawilża, poprawia jędrność i redukuje cellulit.

Reklama

Zielona kawa na odchudzanie

Większość osób, które zamierza sięgnąć po zieloną kawę, zadaje sobie pytanie: czy zielona kawa odchudza? Odpowiedź brzmi: poniekąd tak.

Jest ona bowiem uznawana za środek, który wspomaga redukcję masy ciała, jednak należy wiedzieć, że picie jej należy połączyć wraz ze zmianą nawyków żywieniowych oraz aktywnością fizyczną.

Samo spożywanie zielonej kawy nie przyniesie oczekiwanych efektów odchudzania. Jedna filiżanka dziennie przed śniadaniem może jednak przyspieszyć metabolizm.

Pijąc zieloną kawę warto zrezygnować z dodawania do niej mleka oraz cukru, aby nie uczynić jej wysokokalorycznym napojem.

Reklama

Zielona kawa w tabletkach

Nie każdy lubi smak kawy oraz jej moczopędne działanie, dlatego ogólnodostępna jest także zielona kawa w tabletkach lub kapsułkach. Obecnie na rynku popularnych jest wiele suplementów diety, które w swoim składzie zawierają właśnie ekstrakt z zielonej kawy.

Dodatkowo często wzbogacone są o inne składniki, które przyspieszają odchudzanie, takie jak:

  • zielona herbata - oprócz redukowania masy ciała poprawia tolerancję glukozy,
  • guarana - zawiera w sobie duże ilości naturalnej kofeiny,
  • pieprz cayenne - jest świetnym antyoksydantem

Producenci ostrzegają, by nie zażywać takich preparatów przed snem, ponieważ po ich połknięciu może dojść do silnego pobudzenia organizmu wskutek dużej dawki kofeiny.Działanie zielonej kawy w tabletkach nie powinno różnić się od uzyskanego przez spożycie jej w formie parzonej.

Reklama

Jak parzyć zieloną kawę?

Parzenie zielonej kawy wygląda identycznie jak czarnej. Należy wsypać do niewielkiej filiżanki około dwie łyżeczki produktu i zalać je wodą o temperaturze 90 stopni.

Następnie należy odstawić kawę na kilka minut, by dobrze się zaparzyła, a dokładniej do momentu, aż fusy w całości opadną na dno. Ze względu na jej delikatny smak warto dodać do niej nieco miodu.

Jak ją pić, by wykorzystać jej właściwości? Zalecane dzienne spożycie to nie więcej niż 2 filiżanki w ciągu dnia. Jeśli celem jest pozbycie się zbędnych kilogramów, pierwszą kawę warto wypić przed śniadaniem, ponieważ przyspiesza ona metabolizm.

Ważna radą dla zwolenników kupowania zielonej kawy ziarnistej jest wcześniejsze rozdrobnienie ziaren w moździerzu. Z racji tego, że są one twarde, mogłyby doprowadzić do uszkodzenia młynka. Z tego też powodu najczęściej wybierana jest jednak zielona kawa mielona.

Ze względu na fakt, że nie powinno się zalewać zielonej kawy wrzątkiem, nie nadaje się do ekspresu ciśnieniowego.

Dostępna jest ona również w postaci rozpuszczalnej oraz w proszku, np. w saszetkach. Wówczas jest jednak pozbawiona znacznej części swoich właściwości, gdyż powstaje ze starych, gorszej jakości lub źle przechowywanych ziaren.

Reklama

Czy zielona kawa jest szkodliwa? Przeciwwskazania i skutki uboczne

Opinie lekarzy i dietetyków są stosunkowo dobre, jednak nie powinno się jej traktować jako złoty środek na odchudzanie. Zielona kawa nie jest dla wszystkich. Istnieją pewne przeciwwskazania do jej stosowania, tak samo jak zwykłej kawy.

Kto zatem nie powinien pić zielonej kawy? Jest ona niewskazana dla:

  • kobiet w ciąży i karmiących piersią,
  • dzieci poniżej 16 roku życia,
  • osób cierpiących na nadciśnienie,
  • osób z chorobami serca.

Nie ma przeciwwskazań, by pili ją diabetycy.. Przy cukrzycy jednak najlepiej skonsultować z lekarzem dawkowanie zielonej kawy.

Zdrowe osoby mogą przyjmować 1 kapsułkę zielonej kawy 2 razy dziennie przed posiłkiem. Picie jej po wcześniejszym zaparzeniunależy ograniczyć z kolie do 2 filiżanek dziennie.

Zielona kawa może wywołać efekty uboczne w postaci, np.:

  • bólów głowy,
  • alergii,
  • niskiego ciśnienia.

W skrajnych przypadkach przedawkowanie zielonej kawy może prowadzić hipoglikemii ze względu na właściwości obniżające poziom cukru we krwi, a także zwiększać ryzyko schorzeń układu sercowo-naczyniowego przez wysoką zawartość kofeiny.

Reklama

Gdzie kupić zieloną kawę?

Zielona kawa jest stosunkowo rzadko dostępna w marketach. Dobrego jakościowo produktu należy szukać w sklepach ze zdrową żywnością lub palarniach kawy.

Dostępna jest również w sklepach internetowych.

Cena zwykłej zielonej kawy za 400 g wynosi około 25 zł. Organiczna natomiast kosztuje około 20 zł za 250 g.

 

Czytaj również

Bibliografia

  • Śmiechowska M., Dmowski P., Przybyłowski P., Ocena jakości kawy zielonej importowanej do Polski, Żywność, 3/2003.
  • Pastusiak K., Dudek M., Kręgielska-Narożna M., Walczak-Gałęzewska M., Suliburska J., Bogdański P., Zielona kawa a parametry gospodarki węglowodanowej oraz wartości ciśnienia tętniczego, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2016.
  • Budryn G., Nebesny E., Fenolokwasy – ich właściwości, występowanie w surowcach roślinnych, wchłanianie i przemiany metaboliczne, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2006, 39(2), 103–110.
  • Jeszka-Skowron M., Sentkowska A., Pyrzyska K., Paz De Peña M.: Chlorogenic acids, caffeine content and antioxidant properties of green coffee extracts: influence of green coffee bean preparation. Eur. Food Res. Technol., 2016; 242: 1403-1409.
Katarzyna Czyżyńska
Artykuł napisany przez
Katarzyna Czyżyńska
Absolwentka studiów magisterskich na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Pierwsze doświadczenie zdobywała w agencji PR. Od kilku lat copywriterka, głównie w tematyce medycznej. Od 2018 roku pełniła funkcję redaktora SEO w spółce Pharma Partner, a od 2021 jest Zastępcą Redaktora Naczelnego. W wolnych chwilach miłośniczka kryminałów i kuchni włoskiej.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Napoje
Srebro koloidalne do picia: dawkowanie i właściwości. Jakie?
Srebro koloidalne do picia na ból gardła
Koktajl z buraka
Kobieta stosuje jeden ze sposobów na kaca
Podobne artykuły
Zastosowanie imbiru w leczeniu
Syrop z imbiru, miodu i cytryny, czyli domowy sposób na przeziębienie i kaszel
Herbata z rośliny hibiskus
Herbata z hibiskusa: właściwości i przeciwwskazania. Kto powinien ją pić?
Filiżanka mleka z kurkumą
Złote mleko - przepis z kurkumą. Jak zrobić i na co pomaga?
Parzenie melisy
Melisa - właściwości i działanie. Jak parzyć i ile razy dziennie pić?
Srebro koloidalne do picia na ból gardła
Srebro koloidalne do picia: dawkowanie i właściwości. Jakie?

Reklama


Które nietolerancje pokarmowe są dziedziczne?
Sprawdź!