Jaglanka z ogórkiem cytrynowym, prażonym słonecznikiem i sezamem

Składniki

  • 70g płatków jaglanych błyskawicznych
  • 20g sezamu
  • 20g ziaren słonecznika
  • 1 mały świeży ogórek
  • sok z 1/2 cytryny
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Płatki jaglane ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sezam i słonecznik przesyp na suchą i zimną patelnię, a następnie praż na wolnym ogniu do zrumienienia. Ogórka przekrój wzdłuż na cztery części, potem na grubą kostkę. Przełóż ogórka do miseczki i polej sokiem z połowy cytryny. Gorące płatki jaglane umieść w miseczce, posyp uprażonym sezamem i ziarnami słonecznika oraz cząstkami ogórka. Dodaj ponownie uprażony sezam i słonecznik aby przykleił się do ogórka. Pokrojonego uprzednio ogórka można od razu obtoczyć w sezamie i uprażyć tylko słonecznik.

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza

Jadłospis Jadłospis na 7 dni