Dieta w chorobie nowotworowej

Dieta dla pacjentów onkologicznych to dieta lecznicza i wzmacniająca dla osób chorych na raka i podczas chemioterapii. Nie zastąpi konwencjonalnego leczenia, ale może je wspomóc. Sprawdź wskazówki żywieniowe, przepisy i porady specjalistów.

    Zbilansowana dieta odgrywa ogromną rolę w procesie leczenia onkologicznego. Dieta w chorobie nowotworowej ma na celu wzmocnienie organizmu podczas terapii, utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz zapobieganie skutkom ubocznym m.in. biegunce, nudnościom i zaparciom. Odpowiednie odżywianie jest więc traktowane jako terapia wspomagająca leczenie.

    Oprócz odpowiednio zbilansowanych posiłków możemy sięgnąć po wsparcie żywieniowe w postaci płynnych preparatów odżywczych. Nie istnieje jedna dieta w chorobie nowotworowej. Sposób żywienia w chorobach onkologicznych jest zależny od rodzaju nowotworu, z jakim zmaga się pacjent, dlatego w naszym serwisie przygotowaliśmy porady na temat: diety przy raku płuc, diety przy raku prostaty, diety przy raku nerki oraz diety przy raku wątroby.

    Ważnym zagadnieniem żywienia w chorobach nowotworowych jest wsparcie organizmu podczas terapii, dlatego publikujemy też informacje na temat diety przy chemioterapii oraz diety przy radioterapii. Podpowiemy też, jak wzmocnić organizm po zakończeniu leczenia.

    1/3 kobiet ma niedobór tego pierwiastka 😲
    Sprawdź powód!