Wędzony łosoś na paście z czerwonej fasoli ze szpinakiem i cytryną

Składniki

  • 70g chleba pełnoziarnistego
  • 80g fasoli czerwonej ugotowanej
  • 10ml oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 10g szpinaku
  • 30g łososia wędzonego
  • kilka listków koperku do dekoracji
  • sok z 1/4 cytryny
  • świeżo mielony pieprz
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Ugotowaną fasolę przesyp do malaksera, dolej oliwę i zmiksuj na gładką masę. Na koniec dopraw szczyptą soli. Fasolę można odcedzić, aby pasta była bardziej zwarta.

Czosnek obierz i z jednej strony ponacinaj go na drobną kosteczkę. Po nacięciu, poszczególne włókna czosnku powinny tworzyć “pędzelek". Kromkę chleba pełnoziarnistego przełóż na talerz (możesz ją wcześniej podgrzać w tosterze) i natrzyj naciętym czosnkiem. Następnie na wierzchu kromki rozsmaruj pastę z czerwonej fasoli. Liście szpinaku rozłóż na tzw. zakładkę na kromkę chleba z pastą. Na wierzchu ułóż plasterki łososia. Udekoruj potrawę listkami koperku. Całość na koniec skrop sokiem z cytryny.

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni