Dla Ciebie, na zdrowie!

Cukier muscovado - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny

Cukier muscovado jest często traktowany jak zdrowszy zamiennik cukru białego. Jakie są jego właściwości i dlaczego cukier brązowy muscovado jest dużo zdrowszy od tego zwykłego?
Cukier muscovado
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Cukier muscovado - pochodzenie

Nazwa muscovado pochodzi od hiszpańskiego słowa "mascabado", które oznacza "nierafinowany". Cukier muscovado z wyglądu przypomina nieco mokry piasek i nie jest aż tak sypki jak inne cukry. Jest wytwarzany z trzciny cukrowej, której zawdzięcza swój specyficzny smak i charakterystyczną barwę. Uzyskuje się go poprzez odparowanie czystej melasy, czyli syropu z trzciny cukrowej.

Muscovado cukier

Cukier muscovado to brązowy, nierafinowany cukier charakteryzujący się ciemnym kolorem i specyficznym, karmelowym smakiem, przez co bywa porównywany do syropu klonowego. Jego właściwości zdrowotne sprawiają, że ma również wiele wspólnego z miodem. Uwaga! Muscovado nie ma nic wspólnego z popularnym brązowym cukrem dostępnym w sklepach, który powstaje poprzez dodanie melasy do zwykłego białego kryształu.

Reklama

Cukier muscovado - właściwości

Cukier dark muscovado jest często porównywany do miodu dzięki swoim właściwościom odżywczym. Zawiera on witaminy A i C, które wzmacniają odporność organizmu i pomagają go chronić przed przeziębieniami. Czy to znaczy, że to zdrowy cukier? Cukier muscovado zawiera również moc składników mineralnych - żelazo, wapń, magnez, potas i fosfor. Żelazo to jeden z pierwiastków, bez którego organizm nie będzie prawidłowo funkcjonować. „Wzmacnia” krew i zapobiega anemii. Wapń i fosfor to gwarancja mocnych kości, potas reguluje natomiast napięcie mięśniowe. Magnez to z kolei pierwiastek, który pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego i jest szczególnie potrzebny osobom zestresowanym i żyjącym w szybkim tempie.

Cukier trzcinowy muscovado

Dzięki zawartości antyoksydantów, cukier brązowy muscovado hamuje działanie wolnych rodników, zabezpieczając przed przedwczesnym starzeniem i wykazując działanie przeciwnowotworowe. Muscovado pozytywnie wpływa również na utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi i – w przeciwieństwie do zwykłego białego cukru – zapobiega próchnicy. Mimo, iż jest to jedna ze zdrowszych substancji słodzących, nie można zapominać, że to nadal cukier. W jego jednej łyżeczce znajduje się około 11 kalorii. Łyżeczka białego cukru „kryształu” zawiera ich dwa razy więcej.

Reklama

Muscovado - zastosowanie

Cukru muscovado możemy używać zamiast zwykłego białego cukru, dodając go do wypieków czy słodząc napoje bezalkoholowe i drinki. Jego karmelowy posmak sprawia, że idealnie nadaje się do kawy oraz ciast, zwłaszcza tych czekoladowych. Walory smakowe ciemnego cukru muscovado docenią z pewnością osoby ceniące sobie głębokie, intensywne smaki. Wbrew pozorom muscovado świetnie sprawdzi się jako składnik potraw wytrawnych, np. chili czy sosu bolognese. Jest polecany również do przygotowywania marynat. Cena cukru Muscovado oscyluje w granicach 7-8 zł za 500 gramów. Znajdziemy go nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w hipermarketach.

Zobacz też:

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Przeczytaj artykuł
Mniszek lekarski - właściwości i zastosowanie. Na co pomaga?
Mniszek lekarski w na stole
Przeczytaj artykuł
Syrop z mniszka lekarskiego – jak zrobić? Przepis
Syrop z mleczu mniszka lekarskiego
Podobne artykuły
Koszerne jedzenie
Żywność koszerna - co to znaczy i jakie są zasady koszerności?
Olej lniany na drewnianej desce z ziarnami siemienia lnianego
Olej lniany - właściwości i skutki uboczne. Na co pomaga?
Drzewo oczar wirginijski
Oczar wirginijski - właściwości i zastosowania. Jak działa?
Korzeń żeń-szenia na wiklinowym półmisku
Żeń-szeń - jakie ma właściwości i na co pomaga? Działanie
Może to Cię zainteresuje
Sproszkowana chlorella
Chlorella - właściwości i działanie. Z czym nie łączyć?
Antyoksydanty
Wolne rodniki - powstawanie i skutki. Jak się ich pozbyć?
Olej lniany na drewnianej desce z ziarnami siemienia lnianego
Olej lniany - właściwości i skutki uboczne. Na co pomaga?
Korzeń żeń-szenia na wiklinowym półmisku
Żeń-szeń - jakie ma właściwości i na co pomaga? Działanie

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Jakie objawy alergii są dla Ciebie najbardziej uciążliwe?