Cukier muscovado - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny

Cukier muscovado jest często traktowany jak zdrowszy zamiennik cukru białego. Jakie są jego właściwości i dlaczego cukier brązowy muscovado jest dużo zdrowszy od tego zwykłego?

Cukier muscovado - pochodzenie

Nazwa muscovado pochodzi od hiszpańskiego słowa "mascabado", które oznacza "nierafinowany". Cukier muscovado z wyglądu przypomina nieco mokry piasek i nie jest aż tak sypki jak inne cukry. Jest wytwarzany z trzciny cukrowej, której zawdzięcza swój specyficzny smak i charakterystyczną barwę. Uzyskuje się go poprzez odparowanie czystej melasy, czyli syropu z trzciny cukrowej.

Muscovado cukier

Cukier muscovado to brązowy, nierafinowany cukier charakteryzujący się ciemnym kolorem i specyficznym, karmelowym smakiem, przez co bywa porównywany do syropu klonowego. Jego właściwości zdrowotne sprawiają, że ma również wiele wspólnego z miodem. Uwaga! Muscovado nie ma nic wspólnego z popularnym brązowym cukrem dostępnym w sklepach, który powstaje poprzez dodanie melasy do zwykłego białego kryształu.

Cukier muscovado - właściwości

Cukier dark muscovado jest często porównywany do miodu dzięki swoim właściwościom odżywczym. Zawiera on witaminy A i C, które wzmacniają odporność organizmu i pomagają go chronić przed przeziębieniami. Cukier muscovado zawiera również moc składników mineralnych - żelazo, wapń, magnez, potas i fosfor. Żelazo to jeden z pierwiastków, bez którego organizm nie będzie prawidłowo funkcjonować. „Wzmacnia” krew i zapobiega anemii. Wapń i fosfor to gwarancja mocnych kości, potas reguluje natomiast napięcie mięśniowe. Magnez to z kolei pierwiastek, który pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego i jest szczególnie potrzebny osobom zestresowanym i żyjącym w szybkim tempie.

Cukier trzcinowy muscovado

Dzięki zawartości antyoksydantów, cukier brązowy muscovado hamuje działanie wolnych rodników, zabezpieczając przed przedwczesnym starzeniem i wykazując działanie przeciwnowotworowe. Muscovado pozytywnie wpływa również na utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi i – w przeciwieństwie do zwykłego białego cukru – zapobiega próchnicy. Mimo, iż jest to jedna ze zdrowszych substancji słodzących, nie można zapominać, że to nadal cukier. W jego jednej łyżeczce znajduje się około 11 kalorii. Łyżeczka białego cukru „kryształu” zawiera ich dwa razy więcej.

Muscovado - zastosowanie

Cukru muscovado możemy używać zamiast zwykłego białego cukru, dodając go do wypieków czy słodząc napoje bezalkoholowe i drinki. Jego karmelowy posmak sprawia, że idealnie nadaje się do kawy oraz ciast, zwłaszcza tych czekoladowych. Walory smakowe ciemnego cukru muscovado docenią z pewnością osoby ceniące sobie głębokie, intensywne smaki. Wbrew pozorom muscovado świetnie sprawdzi się jako składnik potraw wytrawnych, np. chili czy sosu bolognese. Jest polecany również do przygotowywania marynat. Cena cukru Muscovado oscyluje w granicach 7-8 zł za 500 gramów. Znajdziemy go nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w hipermarketach.

Zobacz też:

Najczęściej czytane
  1. Cukier brzozowy, czyli cała prawda o ksylitolu
  2. Grilluj na zdrowie! 5 przepisów na zdrowego grilla
  3. 10 powodów, dla których warto polubić awokado
  4. Borówka brusznica – działanie i właściwości lecznicze
  5. Jaki chleb jest najzdrowszy? Dietetyk radzi
Powiązane artykuły
  1. 10 powodów, dla których warto polubić awokado
  2. 15 niezwykłych właściwości imbiru
  3. 5 znanych diet, które nie działają
  4. Aloes – właściwości lecznicze i pielęgnacyjne
  5. Amarantus - zboże XXI wieku
Oglądaj w MedMeTV
  1. Alergia: czy powiększony migdałek może być wynikiem alergii?
  2. Ćwiczenia terapeutyczne przy zawrotach głowy