Co to jest kamica żółciowa?
Kamica żółciowa jest dość powszechną dolegliwością spowodowaną powstawaniem złogów w pęcherzyku żółciowym, potocznie nazywanych kamieniami. Choroba dotyczy nawet 15 procent mieszańców Europy, z czego większość stanowią kobiety. Z wiekiem ryzyko tworzenia się kamieni w pęcherzyku żółciowym wzrasta, dlatego kamica występuje dwukrotnie częściej u 60-latków.
W grupie zwiększonego ryzyka zachorowania na kamicę pęcherzyka żółciowego są osoby:
- otyłe,
- z chorobami wątroby,
- z wysokim poziomem cholesterolu,
- chorujące na cukrzycę.
Czynnikiem ryzyka jest także doustna antykoncepcja hormonalna.
Reklama
Przyczyny kamicy pęcherzyka żółciowego
Zaleganie żółci w pęcherzyku żółciowym jest główną przyczyną kamicy. Kamienie w woreczku żółciowym są zbudowane z cholesterolu, bilirubinianu wapniowego i węglanu wapnia. Kiedy żółć zalega w woreczku, wytrącają się z niej wymienione substancje i tworzą złogi. Do rozwoju kamicy przyczynia się także nadmiar cholesterolu oraz niedobór kwasów żółciowych.
Kamienie rosną średnio 1 milimetr w ciągu roku. Kiedy osiągną duże rozmiary, zaczynają wywoływać dolegliwości chorobowe. Mogą nawet doprowadzić do całkowitego zamknięcia przewodu pęcherzykowego, co skutkuje ostrym zapaleniem pęcherzyka żółciowego.
Reklama
Objawy kamicy żółciowej
Objawy kamicy żółciowej występują u około 20 procent chorych. U pozostałych choroba przebiega bezobjawowo i większość z nich nie wie, że są nosicielami kamieni w pęcherzyku żółciowym. Typowym objawem kamicy jest kolka żółciowa, czyli ostry, napadowy ból zlokalizowany w prawym nadbrzuszu oraz promieniujący do prawego ramienia lub pleców. Ból zwykle nasila się po posiłku i może utrzymywać się do 6 godzin. Dolegliwościom bólowym mogą towarzyszyć nudności, wymioty, dreszcze oraz gorączka.
Inne objawy kamicy żółciowej to:
- jasne stolce,
- ciemne zabarwienie moczu,
- zgaga,
- niestrawność,
- żółtaczka.
Reklama
Kamica żółciowa a dieta
Osoby podatne na tworzenie się złogów pęcherzyku żółciowym powinny zmienić nawyki żywieniowe. Głównym zaleceniem dietetycznym jest spożywanie pokarmów z dużą ilością błonnika. Błonnik przyspiesza pasaż jelitowy i pobudza motorykę pęcherzyka żółciowego. Jeśli pęcherzyk żółciowy obkurcza się w prawidłowy sposób, nie zalega w nim żółć. Ponadto dieta bogata w błonnik wpływa korzystnie na metabolizm kwasów żółciowych.
Pacjentom z kamicą żółciową zaleca się dietę lekkostrawną i niskokaloryczną. Niewskazane jest spożywanie tłuszczów nasyconych i cukrów prostych. Zamiast nich powinno się zwiększyć podaż białka.
Produkty zalecane to:
- tłuszcze nienasycone (oleje roślinne, oliwa z oliwek),
- chudy twaróg,
- mleko i jego przetwory,
- ryby (dorsz, sandacz),
- chude mięso (kurczak, indyk, cielęcina),
- warzywa,
- owoce,
- produkty zbożowe,
- kiełki.
Pacjenci z kamicą żółciowa nie mogą stosować rygorystycznych diet, mających na celu szybką utratę masy ciała, gdyż sprzyja to zastojom żółci w pęcherzyku. Co bardzo istotne, w zaostrzeniu choroby należy ograniczyć spożycie produktów bogatych w błonnik nierozpuszczalny oraz warzyw wzdymających.
Reklama
Leczenie kamicy woreczka żółciowego
Bezobjawowa kamica woreczka żółciowegonie wymaga leczenia. W przypadku wystąpienia objawów pacjenci przyjmują leki przeciwbólowe, głównie niesteroidowe leki przeciwzapalne oraz leki rozkurczowe. Często wskazana jest kilkunastogodzinna głodówka. Po ustąpieniu kolki żółciowej zalecana jest lekkostrawna, niskotłuszczowa dieta.
Większość pacjentów z objawową kamicą żółciową wymaga usunięcia pęcherzyka żółciowego wraz ze złogami. Zabieg wykonuje się głównie laparoskopowo. Laparoskopowa cholecystektomia jest uznawana na złoty standard leczenia operacyjnego kamicy pęcherzyka żółciowego.