Sałatka z pieczoną cukinią, ziołowym twarogiem i kaszą pęczak

Składniki

  • 50g ulubionego miksu sałat
  • 2/3 średniej cukinii
  • ząbek czosnku
  • mały pęczek świeżej natki pietruszki i koperku
  • 100g chudego twarogu
  • 20g kaszy pęczak
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Cukinię pokrój na grube talarki. Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj jak najdrobniej, a następnie płaską częścią szerokiego noża rozgnieć na pastę. Cukinię przełóż na blachę wyłożoną folią aluminiową i natrzyj warzywo z wierzchu pastą z czosnku. Piecz cukinię do miękkości w 180 stopniach Celsjusza, a następnie lekko wystudź. Koperek i natkę pietruszki posiekaj drobno i przesyp do miski z twarogiem. Dopraw twaróg solą i pieprzem wedle uznania i połącz dokładnie wszystkie składniki w misce. Na głęboki talerz przełóż sałatę, posyp ziołowym twarogiem, dodaj przekrojone na pół kawałki cukinii. Kaszę pęczak ugotuj na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przestudź i wyłóż na sałatkę. Sałatkę skrop oliwą.

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni