Zupa ogórkowa z klopsikami z udka z kurczaka z pestkami dyni

Składniki

  • 1 średni ziemniak
  • 1/4 średniego korzenia selera
  • 300ml wody
  • 5 małych ogórków kiszonych
  • łyżka świeżych listków rozmarynu
  • 1 udko z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • woda z kiszonych ogórków
  • 1 łyżka listków świeżego koperku
  • 1 łyżka pestek dyni, świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1/4 świeżego ogórka
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Ziemniaka i seler obierz, pokrój na plastry, a następnie na kostkę. W garnku zagotuj wodę i dodaj przygotowane warzywa korzenne. Ogórki kiszone pokrój na drobną kostkę. Gdy ziemniaki i seler zmiękną, dodaj do garnka ogórki kiszone. Rozmaryn posiekaj jak najdrobniej i włóż do miski.

Z udka z kurczaka ściągnij skórę i oddziel mięso od kości. Mięso posiekaj drobno za pomocą noża lub maszynki do mielenia mięsa. Zmielone mięso połącz z rozmarynem, dopraw szczyptą soli i pieprzu. Wilgotnymi dłońmi uformuj małe klopsiki z mięsa i odłóż na talerz. Zmiksuj zupę na krem. Jeśli zupa jest mało kwaśna, dolewaj sukcesywnie zachowany płyn od ogórków kiszonych i dalej miksuj. Wstaw zupę ponownie na mały ogień i dodawaj pojedynczo klopsiki. Trzymaj zupę na małym ogniu, aby klopsiki nie rozpadły się. Po ok. 10-15 minutach mięso powinno być całkowicie ugotowane.

Przelej zupę do talerza, dodaj klopsiki, posyp pestkami dyni i listkami koperku. Dopraw zupę pieprzem, skrop olejem lnianym. Świeżego ogórka pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, a następnie rozsyp warzywo na zupę.

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni