Domowe żywienie dojelitowe - sprawdź, co radzi specjalista👈
Domowe żywienie dojelitowe - sprawdź, co radzi specjalista👈
Domowe żywienie dojelitowe - sprawdź, co radzi specjalista👈

Czy dieta niskosodowa to tylko jedzenie bez soli? Przykładowe przepisy

Dieta niskosodowa polega na ograniczaniu spożywania soli kuchennej oraz produktów, które zawierają duże jej ilości. Sód najczęściej kojarzony jest z solą kuchenną dodawaną do wielu potraw, ale jest to również pierwiastek, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kiedy jednak wraz z dietą spożywa się duże ilości soli, może ona wpływać negatywnie na działanie organizmu. Dlatego pomocne może być zastosowanie diety niskosodowej. Poznaj jej najważniejsze założenia oraz dozwolone i zabronione produkty.
Koktajl z jabłkiem
Źródło: 123RF
W skrócie
  • W diecie niskosodowej chodzi o ograniczenie spożycia sodu. Zgodnie z zaleceniami WHO osoba dorosła powinna spożywać nie więcej niż ok. 5 g soli kuchennej w ciągu dnia.
  • Dieta niskosodowa wiąże się z niejedzeniem produktów, które mają w składzie duże ilości dodanej soli.
  • Stosowanie diety niskosodowej przez dłuższy czas może przynieść korzyści dla zdrowia i wpływa również pozytywnie na ogólne samopoczucie.
Spis treści

Reklama

Czym jest dieta niskosodowa?

Dieta niskosodowa polega głównie na ograniczaniu podaży sodu każdego dnia. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby osoba dorosła spożywała w ciągu dnia nie więcej niż około 5 g soli kuchennej. Należy jednak wziąć pod uwagę, że bardzo duża ilość soli w codziennej diecie pochodzi z żywności przetworzonej, dlatego warto czytać etykiety produktów.

Najważniejsze założenia diety bez soli:

  • zrezygnowanie ze stosowania soli kuchennej, gdyż można ją zastąpić świeżymi albo suszonymi ziołami, np. bazylią, koperkiem, tymiankiem czy zieloną pietruszką,
  • unikanie produktów wysoko przetworzonych, ponieważ zawierają dużo konserwantów i mają dodatkową ilość soli, np. gotowe potrawy oraz zupki w proszku,
  • unikanie spożywania potraw, które zawierają dużo sodu, czyli śledzi, wysoko przetworzonych wędlin, konserw mięsnych, żółtych serów, produktów marynowanych, słonych przekąsek i innych.

Reklama

Dla kogo dieta niskosodowa? Wskazania

Warto zwrócić uwagę, dla kogo szczególnie polecana jest dieta niskosodowa. Takie żywienie bardzo często jest polecane:

  • w leczeniu oraz profilaktyce chorób układu krążenia, a przeważnie dla osób ze zdiagnozowanym nadciśnieniem tętniczym,
  • w chorobach wątroby:
  • w przewlekłej niewydolności nerek,
  • dla kobiet w ciąży, które mają problemy z nadmiernym gromadzeniem się wody oraz opuchliznami,
  • dla osób z choroba otyłościową lub nadwagą,
  • dla osób z zaburzeniami gospodarki elektrolitowej.

Co można jeść na diecie niskosodowej?

Wiele osób zastanawia się, co można jeść będąc na diecie niskosodowej i jakie są dozwolone produkty. Zgodnie z zaleceniami tej diety powinna ona opierać się na świeżych produktach i maksymalnie nieprzetworzonych. Tak naprawdę w żywności nieprzetworzonej naturalnie występuje ok. 10% zjadanego sodu, a 15% jest z dosalania potraw i pozostałe 75% pochodzi z żywności przetworzonej i to nawet takiej, która nie kojarzy się ze słonym smakiem.

Produkty dozwolone w diecie niskosodowej to:

  • świeże oraz mrożone owoce i warzywa,
  • pieczywo niskosodowe (ma obniżony poziom sodu w stosunku do zwykłego pieczywa, ponieważ zawiera sól niskosodową) albo pieczone samodzielnie,
  • produkty mleczne, czyli niesolone chude lub półtłuste sery twarogowe, mleko, jogurty, kefir i maślanka,
  • oleje roślinne,
  • świeże i nieprzetworzone chude mięso,
  • chude wędliny i to najlepiej robione samodzielnie bez dodatku soli i przypraw, które ją zawierają,
  • drób,
  • ryby słodkowodne oraz wybrane ryby morskie,
  • jajka,
  • świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe,
  • mąka, kasza, ryż i naturalne płatki, np. owsiane,
  • ziemniaki,
  • naturalne świeże lub suszone przyprawy, np. natka pietruszki, bazylia, lubczyk, majeranek, sok z cytryny.

Reklama

Czego nie jeść na diecie niskosodowej?

W diecie niskosodowej nie można jeść produktów, które zawierają duże ilości dodanej soli. Dlatego warto zawsze czytać etykiety. Produkty zabronione w diecie niskosodowej to:

  • konserwy mięsne, rybne i warzywne,
  • kiszonki,
  • gotowe marynaty,
  • podroby,
  • wędzone ryby, sery, mięsa i wędliny,
  • tłuste sery, np. żółte, topione, pleśniowe, feta,
  • tradycyjne pieczywo jasne i ciemne,
  • wędliny i przetwory mięsne,
  • wyroby piekarnicze oraz słodycze,
  • płatki zbożowe, kukurydziane, żytnie, pszenne oraz smakowe (słodzone),
  • suszone owoce,
  • gotowe soki warzywne,
  • koncentrat pomidorowy,
  • ketchup, musztarda, maggi, kostki bulionowe,
  • gotowe zupy i sosy,
  • produkty instant,
  • śledzie, szprotki i sardynki,
  • mleko w proszku,
  • margaryna i masło,
  • słone przekąski,
  • dania fast food.

Reklama

Jadłospis w diecie niskosodowej

Posiłki powinny być spożywane regularnie o stałych porach (4-5 posiłków w ciągu dnia). Pierwszy posiłek najlepiej zjeść w ciągu godziny od przebudzenia się, a ostatni na 2-3 godziny przed pójściem spać. W tej diecie można komponować różne przepisy.

Przykładowy jadłospis w diecie niskosodowej na dwa dni:

 

Dzień 1

Dzień 2

ŚNIADANIE

Owsianka z dodatkiem owoców, migdałów i ewentualnie odrobina miodu

Płatki owsiane z jogurtem naturalnym z dodatkiem borówek i orzechów włoskich

II ŚNIADANIE

Jogurt naturalny w połączniu z malinami lub truskawkami

Kanapki z pieczywa niskosodowego, samodzielnie przygotowana wędlina i surowe warzywa

OBIAD

Grillowany kurczak z warzywami podany z brązowym ryżem

Pieczony dorsz (lub inna ryba) z warzywami, np. papryką, marchewką i cukinią

PODWIECZOREK

Sałatka owocowa z dodatkiem jogurtu naturalnego

Zielony koktajl ze szpinakiem, jarmużem, natką pietruszki oraz kiwi i jabłkiem

KOLACJA

Kanapki z pieczywem niskosodowym podane z twarożkiem ze szczypiorkiem i surowe warzywa

Makaron podany z kurczakiem z dodatkiem sosu pomidorowego z ziołami

Reklama

Przepisy w diecie niskosodowej

Przepisy w diecie niskosodowej są bardzo łatwe do wykonania. Poniżej znajdują się dwa przepisy na drugie śniadanie (koktajl) i obiad (filet z kurczaka w sosie paprykowym z brązowym ryżem).

Koktajl szpinakowo-ananasowy

Składniki

1 szklanka świeżego szpinaku baby, 1 jabłko, 2 plastry ananasa, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka pestek słonecznika.

Przygotowanie

Wszystkie składniki należy umyć, a owoce dodatkowo obrać i pokroić. Następnie należy je wrzucić do blendera, dodać sok z cytryny oraz słonecznik i zmiksować.

Filet z kurczaka w sosie paprykowym z brązowym ryżem

Składniki

1 filet z piersi kurczaka, 100 g brązowego ryżu, 1 czerwona lub żółta papryka, 1 marchewka, kawałek pietruszki, 1 cebula, 1 ząbki czosnku, przyprawy (np. rozmaryn, tymianek, bazylia), 1 łyżka oleju rzepakowego oraz 1 łyżeczka koperku.

Przygotowanie

Kurczaka należy ugotować w wodzie, potem wyjąć i pokroić. Wszystkie warzywa trzeba pokroić na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku do miękkości, a potem zmiksować w połączeniu z olejem i przyprawami. Tak powstały sos łączy się z kurczakiem i podaje z ugotowanym brązowym ryżem. Całość należy posypać koperkiem.

Reklama

Efekty stosowania diety niskosodowej

Stosowanie diety niskosodowej może przynieść wiele korzyści dla zdrowia i samopoczucia. Ograniczenie spożycia soli w diecie nie zawsze musi wynikać z problemów zdrowotnych. Taka dieta może być bezpieczna w profilaktyce chorób układu krążenia, jeżeli będzie skomponowana zgodnie z założeniami zrównoważonego żywienia.

Jednym z najważniejszych efektów tej diety jest możliwość obniżenia ciśnienia krwi, co ma bardzo ważne znaczenie u pacjentów ze zdiagnozowanym nadciśnieniem tętniczym. Stosowanie tej diety przez dłuższy czas może obniżyć ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, także u osób zdrowych.

Dieta niskosodowa pomaga również lepiej kontrolować wagę ciała, chociaż nie jest to dieta odchudzająca. Ma jednak ona wpływ na zmniejszenie zatrzymywania wody w organizmie i ograniczenie spożycia przetworzonej żywności. Ważne jest, aby dieta ta była odpowiednio zbilansowana i dostosowana do indywidualnych potrzeb danej osoby, aby zapewnić dostarczanie wszystkich potrzebnych składników odżywczych.

Poza tym mniej soli w diecie poprawia również pracę nerek, zapobiega kamicy nerkowej i jest skuteczna w profilaktyce przewlekłej choroby nerek. Do tego mała ilość sodu przyczynia się do zmniejszenia obrzęków ciała.

Dieta niskosodowa a inne diety

Najczęściej stosowana jest właśnie dieta niskosodowa, ale też można wyróżnić inne rodzaje diet, które będą ograniczały stosowanie innych związków. Jedną z nich jest dieta niskofosforowa, gdzie ogranicza się fosfor i jest polecana przy przewlekłej niewydolności nerek.

Jeszcze innym sposobem żywienia jest dieta niskopotasowa, gdzie ogranicza się potas, a polecana jest przy skąpomoczu oraz bezmoczu. Przy ograniczaniu sodu, fosforu i potasu ważne jest, aby zwracać uwagę na to, co się je. Każda z tych diet powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Czytaj również

Bibliografia

  • S. Surma, M. Romańczyk, E. Bańkowski, Rola ograniczenia spożycia sodu w diecie - od teorii do praktyki, Folia Cardiologica, 2020, 15(3), 227-235.
  • K. Kosałka-Król, Dieta niskosodowa, Centralny Szpital Kliniczny MSWiA w Warszawie.
  • B. Prządka, Zalecenia żywieniowe w diecie kuchennej, Pleszewskie Centrum Medyczne w Pleszewie, https://szpitalpleszew.pl/wp-content/uploads/2022/11/7.Zalecenia-zywieniowe-w-diecie-niskosodowej.pdf [dostęp: 28.12.2024].
  • Bednarski, A. Czakon, K. Stolarz-Skrzypek, D. Czarnecka, Wiedza żywieniowa i praktyczne stosowanie się pacjentów z nadciśnieniem tętniczym do zaleceń ograniczenia spożycia soli kuchennej, nadciśnienie tętnicze, tom 17, nr 6/2013.
  • Dieta z ograniczeniem sodu, Podhalański Szpital Specjalistyczny im. Jana Pawła II w Nowym Targu, https://www.pszs.eu/_userdata/file/dieta-z-ograniczeniem-sodu_2052.pdf [dostęp: 28.12.2024].
  • M. Jarosza i in. (red.), Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020.
  • D. Włodarek, E. Lange, L. Kozłowska, D. Głąbska, Dietoterapia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
  • Zdjęcie: https://pl.123rf.com/photo_147390427_zdrowa-%C5%BCywno%C5%9B%C4%87-z-r%C3%B3%C5%BCnych-owoc%C3%B3w-i-warzyw-bogata-w-przeciwutleniacze-witaminy-minera%C5%82y-b%C5%82onnik.html
dietetyk Kamila Kasprzak
Autoryzacja medyczna
dietetyk Kamila Kasprzak
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety. Pasjonatka aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia. Interesuje się również psychodietetyką -ukończyła studia podyplomowe w tym zakresie na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS. Certyfikowany Instruktor Fitness oraz Trener Personalny. Jej konikiem jest żywienie osób aktywnych fizycznie. Wiedzę z tego obszaru zdobywa uczestnicząc w licznych szkoleniach i warsztatach.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Diety
Dieta płynna - przepisy i jadłospis. Co jeść?
Soki owococo-warzywne
Dieta na płaski brzuch - jak wygląda i na czym polega? Sprawdź, jak schudnąć z tej partii ciała
Kobieta z płaskim brzuchem
Na czym polega post przerywany? Poznaj zasady, efekty i jadłospis diety IF
Produkty z diety IF
Podobne artykuły
Koszerne jedzenie
Koszerne jedzenie - co to jest żywność koszerna?
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Dieta 1000 kcal - dla kogo jest polecana? Na jakie efekty liczyć?
Pokarmy usuwające toksyny z organizmu
Dieta detox, czyli jadłospis, który oczyści Twój organizm z toksyn w 1, 3 lub 7 dni
Nastolatka
Dieta dla nastolatków - poznaj zasady zdrowego odżywiania młodzieży
Pieczony dorsz to dobra propozycja na obiad przy diecie wątrobowej
Dieta wątrobowa. Przepisy na cały tydzień. Co można jeść?

Reklama


Czy suplementacja jest potrzebna seniorom?
Dowiedz się!