Reklama
Czym jest dieta niskosodowa?
Dieta niskosodowa polega głównie na ograniczaniu podaży sodu każdego dnia. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby osoba dorosła spożywała w ciągu dnia nie więcej niż około 5 g soli kuchennej. Należy jednak wziąć pod uwagę, że bardzo duża ilość soli w codziennej diecie pochodzi z żywności przetworzonej, dlatego warto czytać etykiety produktów.
Najważniejsze założenia diety bez soli:
- zrezygnowanie ze stosowania soli kuchennej, gdyż można ją zastąpić świeżymi albo suszonymi ziołami, np. bazylią, koperkiem, tymiankiem czy zieloną pietruszką,
- unikanie produktów wysoko przetworzonych, ponieważ zawierają dużo konserwantów i mają dodatkową ilość soli, np. gotowe potrawy oraz zupki w proszku,
- unikanie spożywania potraw, które zawierają dużo sodu, czyli śledzi, wysoko przetworzonych wędlin, konserw mięsnych, żółtych serów, produktów marynowanych, słonych przekąsek i innych.
Reklama
Dla kogo dieta niskosodowa? Wskazania
Warto zwrócić uwagę, dla kogo szczególnie polecana jest dieta niskosodowa. Takie żywienie bardzo często jest polecane:
- w leczeniu oraz profilaktyce chorób układu krążenia, a przeważnie dla osób ze zdiagnozowanym nadciśnieniem tętniczym,
- w chorobach wątroby:
- w przewlekłej niewydolności nerek,
- dla kobiet w ciąży, które mają problemy z nadmiernym gromadzeniem się wody oraz opuchliznami,
- dla osób z choroba otyłościową lub nadwagą,
- dla osób z zaburzeniami gospodarki elektrolitowej.
Co można jeść na diecie niskosodowej?
Wiele osób zastanawia się, co można jeść będąc na diecie niskosodowej i jakie są dozwolone produkty. Zgodnie z zaleceniami tej diety powinna ona opierać się na świeżych produktach i maksymalnie nieprzetworzonych. Tak naprawdę w żywności nieprzetworzonej naturalnie występuje ok. 10% zjadanego sodu, a 15% jest z dosalania potraw i pozostałe 75% pochodzi z żywności przetworzonej i to nawet takiej, która nie kojarzy się ze słonym smakiem.
Produkty dozwolone w diecie niskosodowej to:
- świeże oraz mrożone owoce i warzywa,
- pieczywo niskosodowe (ma obniżony poziom sodu w stosunku do zwykłego pieczywa, ponieważ zawiera sól niskosodową) albo pieczone samodzielnie,
- produkty mleczne, czyli niesolone chude lub półtłuste sery twarogowe, mleko, jogurty, kefir i maślanka,
- oleje roślinne,
- świeże i nieprzetworzone chude mięso,
- chude wędliny i to najlepiej robione samodzielnie bez dodatku soli i przypraw, które ją zawierają,
- drób,
- ryby słodkowodne oraz wybrane ryby morskie,
- jajka,
- świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe,
- mąka, kasza, ryż i naturalne płatki, np. owsiane,
- ziemniaki,
- naturalne świeże lub suszone przyprawy, np. natka pietruszki, bazylia, lubczyk, majeranek, sok z cytryny.
Reklama
Czego nie jeść na diecie niskosodowej?
W diecie niskosodowej nie można jeść produktów, które zawierają duże ilości dodanej soli. Dlatego warto zawsze czytać etykiety. Produkty zabronione w diecie niskosodowej to:
- konserwy mięsne, rybne i warzywne,
- kiszonki,
- gotowe marynaty,
- podroby,
- wędzone ryby, sery, mięsa i wędliny,
- tłuste sery, np. żółte, topione, pleśniowe, feta,
- tradycyjne pieczywo jasne i ciemne,
- wędliny i przetwory mięsne,
- wyroby piekarnicze oraz słodycze,
- płatki zbożowe, kukurydziane, żytnie, pszenne oraz smakowe (słodzone),
- suszone owoce,
- gotowe soki warzywne,
- koncentrat pomidorowy,
- ketchup, musztarda, maggi, kostki bulionowe,
- gotowe zupy i sosy,
- produkty instant,
- śledzie, szprotki i sardynki,
- mleko w proszku,
- margaryna i masło,
- słone przekąski,
- dania fast food.
Reklama
Jadłospis w diecie niskosodowej
Posiłki powinny być spożywane regularnie o stałych porach (4-5 posiłków w ciągu dnia). Pierwszy posiłek najlepiej zjeść w ciągu godziny od przebudzenia się, a ostatni na 2-3 godziny przed pójściem spać. W tej diecie można komponować różne przepisy.
Przykładowy jadłospis w diecie niskosodowej na dwa dni:
Dzień 1 |
Dzień 2 |
|
ŚNIADANIE |
Owsianka z dodatkiem owoców, migdałów i ewentualnie odrobina miodu |
Płatki owsiane z jogurtem naturalnym z dodatkiem borówek i orzechów włoskich |
II ŚNIADANIE |
Jogurt naturalny w połączniu z malinami lub truskawkami |
Kanapki z pieczywa niskosodowego, samodzielnie przygotowana wędlina i surowe warzywa |
OBIAD |
Grillowany kurczak z warzywami podany z brązowym ryżem |
Pieczony dorsz (lub inna ryba) z warzywami, np. papryką, marchewką i cukinią |
PODWIECZOREK |
Sałatka owocowa z dodatkiem jogurtu naturalnego |
Zielony koktajl ze szpinakiem, jarmużem, natką pietruszki oraz kiwi i jabłkiem |
KOLACJA |
Kanapki z pieczywem niskosodowym podane z twarożkiem ze szczypiorkiem i surowe warzywa |
Makaron podany z kurczakiem z dodatkiem sosu pomidorowego z ziołami |
Reklama
Przepisy w diecie niskosodowej
Przepisy w diecie niskosodowej są bardzo łatwe do wykonania. Poniżej znajdują się dwa przepisy na drugie śniadanie (koktajl) i obiad (filet z kurczaka w sosie paprykowym z brązowym ryżem).
Koktajl szpinakowo-ananasowy
Składniki
1 szklanka świeżego szpinaku baby, 1 jabłko, 2 plastry ananasa, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka pestek słonecznika.
Przygotowanie
Wszystkie składniki należy umyć, a owoce dodatkowo obrać i pokroić. Następnie należy je wrzucić do blendera, dodać sok z cytryny oraz słonecznik i zmiksować.
Filet z kurczaka w sosie paprykowym z brązowym ryżem
Składniki
1 filet z piersi kurczaka, 100 g brązowego ryżu, 1 czerwona lub żółta papryka, 1 marchewka, kawałek pietruszki, 1 cebula, 1 ząbki czosnku, przyprawy (np. rozmaryn, tymianek, bazylia), 1 łyżka oleju rzepakowego oraz 1 łyżeczka koperku.
Przygotowanie
Kurczaka należy ugotować w wodzie, potem wyjąć i pokroić. Wszystkie warzywa trzeba pokroić na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku do miękkości, a potem zmiksować w połączeniu z olejem i przyprawami. Tak powstały sos łączy się z kurczakiem i podaje z ugotowanym brązowym ryżem. Całość należy posypać koperkiem.
Reklama
Efekty stosowania diety niskosodowej
Stosowanie diety niskosodowej może przynieść wiele korzyści dla zdrowia i samopoczucia. Ograniczenie spożycia soli w diecie nie zawsze musi wynikać z problemów zdrowotnych. Taka dieta może być bezpieczna w profilaktyce chorób układu krążenia, jeżeli będzie skomponowana zgodnie z założeniami zrównoważonego żywienia.
Jednym z najważniejszych efektów tej diety jest możliwość obniżenia ciśnienia krwi, co ma bardzo ważne znaczenie u pacjentów ze zdiagnozowanym nadciśnieniem tętniczym. Stosowanie tej diety przez dłuższy czas może obniżyć ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, także u osób zdrowych.
Dieta niskosodowa pomaga również lepiej kontrolować wagę ciała, chociaż nie jest to dieta odchudzająca. Ma jednak ona wpływ na zmniejszenie zatrzymywania wody w organizmie i ograniczenie spożycia przetworzonej żywności. Ważne jest, aby dieta ta była odpowiednio zbilansowana i dostosowana do indywidualnych potrzeb danej osoby, aby zapewnić dostarczanie wszystkich potrzebnych składników odżywczych.
Poza tym mniej soli w diecie poprawia również pracę nerek, zapobiega kamicy nerkowej i jest skuteczna w profilaktyce przewlekłej choroby nerek. Do tego mała ilość sodu przyczynia się do zmniejszenia obrzęków ciała.
Dieta niskosodowa a inne diety
Najczęściej stosowana jest właśnie dieta niskosodowa, ale też można wyróżnić inne rodzaje diet, które będą ograniczały stosowanie innych związków. Jedną z nich jest dieta niskofosforowa, gdzie ogranicza się fosfor i jest polecana przy przewlekłej niewydolności nerek.
Jeszcze innym sposobem żywienia jest dieta niskopotasowa, gdzie ogranicza się potas, a polecana jest przy skąpomoczu oraz bezmoczu. Przy ograniczaniu sodu, fosforu i potasu ważne jest, aby zwracać uwagę na to, co się je. Każda z tych diet powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych.