Dynia - wielkie, pożyteczne warzywo

Dynia to wspaniałe warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni, zarówno do dań słonych jak i słodkich. Jej miąższ i pestki są wyjątkowo bogate w witaminy i minerały, dzięki czemu posiada również wiele właściwościach leczniczych.

Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej. W XV wieku trafiła do Europy i po kolejnych stu latach uprawiano ją już niemal na całym kontynencie. W Polsce dania z dyni przez stulecia pojawiały się zarówno na wykwintnych przyjęciach, jak i na wiejskich stołach. Furorę zrobiły pestki dyni, które wspomagają potencję u mężczyzn.

Wartości odżywcze dyni

Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu – im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Dynie zawierają witaminy: A, B1, B2, C, PP, ponadto ważne składniki mineralne: cynk, fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz beta-karoten.

Czytaj też: Pestki dyni i słonecznika – zdrowa przekąska

Właściwości lecznicze dyni:

- jest niskokaloryczna, dzięki czemu wprowadzona do diety pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia;
- działa odkwaszająco na organizm;
- wzmacnia układ odpornościowy;
- zapobiega krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok;
- chroni przed nowotworami;
- dzięki witaminie E wspaniale wpływa na cerę – utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry i zwalcza niszczycielskie wolne rodniki;
- pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego, przy uporczywych zaparciach i schorzeniach wątroby;
- miąższ dyni stanowi doskonały środek przeciwwymiotny;
- pomaga chorym na miażdżycę, stwardnienie tętnic i nadciśnienie tętnicze;
- działa odrobaczająco. Pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów: tęgoryjca dwunastnicy, glisty ludzkiej, lamblii. Wystarczy zjeść rano, na czczo 100-200 (w zależności od wieku) świeżo wyłuskanych pestek dyni;
- jest skuteczna na gojenie ran i leczenie chorób skóry, takich jak trądzik, opryszczka, a także przy wrzodach żołądka;

- dzięki dużej zawartości cynku, nazywanego męskim pierwiastkiem, zwiększa płodność i sprawność seksualną mężczyzn. Poprawia żywotność plemników, zapobiega rozrostowi i zapaleniu gruczołu krokowego (prostaty), wpływa na właściwą pracę jąder.

Olej z pestek dyni

Pestki dyni składają się w 30-40 procent z oleju, który zawiera bardzo dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych, hamujących odkładanie się w tkankach złogów cholesterolu. Wyciśnięty z pestek dyni olej należy do najsmaczniejszych i najcenniejszych tłuszczów roślinnych. Może być stosowany również jako kosmetyk. Szczególnie polecany jest dla skóry suchej, łuszczącej się, pękającej. Można używać go przeciw zmarszczkom i rozstępom, jako dodatek w olejkach do masażu, kremów i peelingów. Wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające, a dzięki dużej zawartości potasu działa oczyszczająco i rozjaśnia skórę.

Ciasto z dyni

Składniki:

1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 niewielkiej dyni
25 g drożdży
50 g masła
1 jajko
1 banan
1/2 łyżeczki imbiru

Dynie obrać ze skóry i pokroić w półcentymetrowe paski. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C, kawałki dyni rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią. Piec do miękkości - około 20 minut. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim 2 łyżki cukru i drożdże, a następnie przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Upieczoną dynię zblendować razem z rozpuszczonym masłem, cukrem i imbirem. Kiedy masa nieco ostygnie dodać jajko. Następnie połączyć masę dyniową z wyrośniętymi drożdżami i z mąką, dokładnie wymieszać aby stworzyć jednolitą gęstą masę. Banana kroimy na plasterki. Do każdej foremki wyłożonej papilotkami do pieczenia kładziemy po 1-2 plasterki banana i zalewamy ciastem do połowy objętości. Pozostawiamy do wyrośnięcia aż ciasto podwoi objętość i pieczemy około 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Przed podaniem można udekorować babeczki cukrem pudrem, bananem lub bakaliami.

Ewelina Polna

Zobacz także: Zdrowe przekąski dla całej rodziny

Zobacz też: Szparagi zielone i białe - właściwości, wartości odżywcze i witaminy

Powiązane artykuły
  1. 10 powodów, dla których warto polubić awokado
  2. 15 niezwykłych właściwości imbiru
  3. 5 znanych diet, które nie działają
  4. Aloes – właściwości lecznicze i pielęgnacyjne
  5. Amarantus - zboże XXI wieku
Oglądaj w MedMeTV
  1. Ćwiczenia terapeutyczne przy zawrotach głowy
  2. Alergia: czy powiększony migdałek może być wynikiem alergii?