Miłorząb japoński - właściwości, przeciwwskazania, działanie

Miłorząb japoński

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Miłorząb japoński ma właściwości zbawienne dla skóry, ale też wspiera pracę układu krążenia. Herbata z miłorzębu uznawana jest wręcz za napój młodości. Zawarte w miłorzębie flawonoidy mają działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, a laktony terpenowe usprawniają przepływ krwi.

Miłorząb to długowieczne, bo żyjące nawet 2 tysiące lat drzewo, pochodzące z położonych w Chinach terenów górskich.

Miłorząb japoński - właściwości lecznicze

Miłorząb japoński ma mnóstwo właściwości leczniczych. Jego najcenniejszą częścią są liście. Znajduje się w nich kilkadziesiąt substancji aktywnych, m.in.:

  • flawonoidy
  • laktony terpenowe
  • hydrokwasy
  • steroidy
  • biflawony

Zawartym w miłorzębie flawonoidom, czyli organicznym związkom chemicznym przypisuje się wiele dobrego, w tym działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, a więc chronią one przed niebezpiecznym dla zdrowia nadmiarem wolnych rodników. Ponadto flawonoidy zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, cukrzycy, miażdżycy i udarów mózgu.

Niedobór czy zupełny brak antyoksydantów w diecie nasila procesy starzenia, dlatego miłorząb cenią sobie osoby, które chcą jak najdłużej zachować młody wygląd.

Miłorząb japoński - przeciwwskazania

Miłorząb japoński jest składnikiem wielu preparatów, jednak powinien być on przyjmowany z ostrożnością. Przypisuje mu się bowiem działanie prowadzące do niekontrolowanego krwawienia, a nawet stanów przedzawałowych i zawałów serca. Osoby cierpiące na choroby krążenia powinny skonsultować stosowanie miłorzębu japońskiego z lekarzem.

Ponadto niektóre składniki miłorzębu mogą wywoływać reakcje alergiczne.

Miłorząb japoński - działanie

Miłorząb (inaczej ginko biloba), zmniejsza niedokrwienie mózgu, a więc ożywia jego pracę, a także wpływa na utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu. Jest też wykorzystywany przy zachwianiach emocjonalnych i depresji, migrenie oraz chorobie Alzhaimera.

Z kolei zawarte w miłorzębie japońskim laktony terpenowe usprawniają przepływ krwi hamując agregację (zlepianie) płytek krwi i przeciwdziałając tworzeniu się niebezpiecznych zakrzepów.

Miłorząb japoński - herbata

Herbata z miłorzębu japońskiego ma działanie przeciwzapalne i pomaga usunąć obrzęk, rozszerzyć naczynia krwionośne i zwalcza wolne rodniki. Jej picie zaleca się osobom cierpiącym na ból głowy, depresję oraz zaburzenia koncentracji i pamięci. Mogą ją spożywać także panie w trakcie menopauzy, bo miłorząb łagodzi jej objawy.

Herbata z miłorzębu japońskiego - jak przygotować?

Aby otrzymać zdrową herbatę z miłorzębu japońskiego należy zalać gorącą wodą łyżkę sproszkowanych liści tej rośliny. Herbatę parzymy ok. 15-20 minut pod przykryciem. Szklankę naparu po przecedzeniu można pić dwa razy dziennie. Można dodać do smaku odrobinę cytryny, miód lub sok malinowy.  

Miłorząb japoński - zastosowanie w kosmetyce

Wyciąg z miłorzębu japońskiego jest składnikiem kosmetyków, między innymi balsamów do ciała, które redukują cellulit. Znajdziemy go też w kremach do cery z rozszerzającymi się i pękającymi naczynkami.

Czytaj też:

Temat miesiąca: Skuteczne sposoby na ból gardła