Przepisy kulinarne w diecie moczanowej [WIDEO]

Leczenie dny moczanowej polega na obniżeniu poziomu kwasu moczowego we krwi. Podstawą leczenia, oprócz środków farmakologicznych , jest przestrzeganie diety. Polega ona na wyborze pokarmów mających małą zawartość związków purynowych, które po spożyciu wytworzą w organizmie niewielką ilość kwasu moczowego. Sprawdź nasze przepisy w formie wideo.
Owsianka dla osób cierpiących na dnę moczanową
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Śniadanie - kasza z owocami i siemieniem lnianym

Kasza jęczmienna na słodko ze śliwką, gruszką i siemieniem lnianym

Skladniki:

  • 50g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 2 śliwki
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 5 winogron bez pestek
  • łyżka miodu
  • woda do ugotowania kaszy

Przygotowanie:

Kaszę jęczmienną ugotuj na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do lekko ostudzonej kaszy dodaj łyżkę siemienia lnianego i dokładnie przemieszaj. Śliwki przekrój na połówki, wyciągnij pestki i pokrój na drobną kostkę.

Gruszkę przekrój na ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne i również pokrój na kostkę, tak jak śliwki. Kaszę wyłóż do miseczki, posyp ją pokrojoną śliwką i gruszką. Następnie dodaj winogrona w całości. Cienkim strumieniem polej kaszę miodem.

Pobierz przepis w formie PDF

Reklama

Drugie śniadanie - zupa cydrowa

Zupa cydrowa na chlebie razowym z jajkiem

Składniki:

  • 200g chleba razowego
  • 200ml cydru jabłkowego
  • 150-300ml wody
  • 6 listków natki pietruszki
  • 1 jajko "zerówkę" lub "jedynkę"
  • łyżka oliwy
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Chleb pokrój na kromki o grubości ok. 1cm. Odkrój z nich skórkę, a następnie pokrój w kostkę. Chleb przełóż do rondla i zalej cydrem oraz połową wody. Naczynie wstaw na ogień, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem.

Gdy chleb zmięknie, zacznij go miksować, stopniowo dolewając zachowaną wodę - aż do uzyskania gładkiej, ale zawiesistej konsystencji. Jajko ugotuj wedle upodobań - na miękko lub na półtwardo.

Zupę przelej do talerza, rozsyp całe listki natki pietruszki i przełóż jajko rozdzielone dłońmi. Na zupę wylej oliwę i dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Pobierz przepis w formie PDF

Reklama

Obiad - makaron z pesto

Makaron z pesto z bazylii i koperku z czarnuszką

Składniki:

  • 8 listków bazylii
  • pęczek koperku
  • 50g prażonego słonecznika
  • 100ml oliwy
  • 70g makaronu penne pełnoziarnistego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki nasion czarnuszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Słonecznik przełóż na suchą i zimną patelnię, a następnie praż na średnim ogniu aż ziarna zarumienią się. Gdy słonecznik przestygnie, dodaj go do wysokiego naczynia. Świeżą bazylię i koperek posiekaj drobno i przesyp do naczynia. Wlej 2/3 oliwy i zacznij miksować ręcznym blenderem.

Po krótkiej chwili, dolej pozostałą część oleju z oliwek. Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Odcedzony makaron przełóż do talerza i polej go przygotowanym pesto. Wierzch potrawy posyp czarnuszką.

Makaron po ugotowaniu można przełożyć ponownie do ciepłego rondla, dodać pesto i wymieszać wszystko razem, a następnie serwować wymieszane składniki na talerzu.

Pobierz przepis w formie PDF

Reklama

Podwieczorek - kasza gryczana na słodko

Kasza gryczana na słodko z winogronami, miodem i sezamem prażonym

Składniki:

  • 100g kaszy gryczanej
  • 127g winogron bezpestkowych
  • 13g sezamu
  • 15g suszonych śliwek lekko wędzonych
  • 7g miodu

Przygotowanie:

Sezam przesyp na suchą i zimną patelnię. Często mieszając, praż wolno sezam aż stanie się złoto-brązowy.

Winogrona pokrój wzdłuż na ćwiartki, a suszone śliwki na mniejsze cząstki. Kaszę ugotuj na sypko, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Lekko ostudzoną kaszę przełóż do miski, posyp cząstkami winogron oraz śliwką.

Cienkim strumieniem skrop kaszę miodem i posyp sezamem.

Pobierz przepis w formie PDF

Reklama

Kolacja - nadziewana, pieczona papryka

Pieczona papryka nadziewana kus-kusem i pistacjami

Składniki:

  • 80g kaszy kus kus
  • 0,5 litra wrzątku lekko osolonego
  • 2 papryki
  • 80 pistacji
  • mały pęczek oregano i koperku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kaszę kus kus przesyp do miseczki i wlej do niej osolony wrzątek (woda powinna sięgać 0,5cm ponad powierzchnię kaszy). Odstaw kaszę aby naciągnęła wodą.

Oregano i koperek posiekaj drobno, a pistacje pokrój na nieco mniejsze kawałki. Dodaj te składniki do kaszy kus kus, wlej łyżkę oleju rzepakowego, dopraw ewentualnie szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Z papryki odkrój górną część i wydrąż gniazda nasienne. Nadziewaj paprykę przygotowaną kaszą kus kus i przełóż do naczynia żaroodpornego, wyłożonego uprzednio papierem do pieczenia.

Wstaw papryki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15-20 minut lub do momentu aż papryka zmięknie.

Upieczoną paprykę przełóż na talerz, skrop oliwą, udekoruj świeżymi ziołami i posyp kilkoma pistacjami.

Pobierz przepis w formie PDF

Czytaj również
Dawid Furmanek
Artykuł napisany przez
Dawid Furmanek
Kucharz i bloger kulinarny. Autor bloga m-eat-ing.pl.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Dieta przy dnie moczanowej
Sposoby leczenia dny moczanowej
Wizualizacja artretyzmu w kostce
Lekarz Halina Komorowka: bez odpowiedniej diety, nie ograniczymy powikłań dny moczanowej
Halina Komorowska
Podobne artykuły
Produkty z diety niskopurynowej
Dieta moczanowa - przykładowy jadłospis na 7 dni
Wizualizacja artretyzmu w kostce
Jaką dietę stosować po ataku dny moczanowej?
Produkty z diety niskopurynowej
Zasady diety przy dnie moczanowej - niskopurynowej. Co można jeść?
Izabela Nowak
Produkty dozwolone i zakazane w diecie niskopurynowej wg dietetyk Izabeli Nowak
Owsianka dla osób cierpiących na dnę moczanową
Przepisy kulinarne w diecie moczanowej [WIDEO]

Reklama


1/3 kobiet ma niedobór tego pierwiastka 😲
Sprawdź powód!