Pieczona papryka nadziewana kus-kusem i pistacjami

Składniki

  • 80g kaszy kus kus
  • 0,5 litra wrzątku lekko osolonego
  • 2 papryki
  • 80 pistacji
  • mały pęczek oregano i koperku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Kaszę kus kus przesyp do miseczki i wlej do niej osolony wrzątek (woda powinna sięgać 0,5cm ponad powierzchnię kaszy). Odstaw kaszę aby naciągnęła wodą. Oregano i koperek posiekaj drobno, a pistacje pokrój na nieco mniejsze kawałki. Dodaj te składniki do kaszy kus kus, wlej łyżkę oleju rzepakowego, dopraw ewentualnie szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Z papryki odkrój górną część i wydrąż gniazda nasienne. Nadziewaj paprykę przygotowaną kaszą kus kus i przełóż do naczynia żaroodpornego, wyłożonego uprzednio papierem do pieczenia. Wstaw papryki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15-20 minut lub do momentu aż papryka zmięknie. Upieczoną paprykę przełóż na talerz, skrop oliwą, udekoruj świeżymi ziołami i posyp kilkoma pistacjami.

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni