Makaron z pesto z bazylii i koperku z czarnuszką

Składniki

  • 8 listków bazylii
  • pęczek koperku
  • 50g prażonego słonecznika
  • 100ml oliwy
  • 70g makaronu penne pełnoziarnistego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki nasion czarnuszki
  • sól i pieprz do smaku
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Słonecznik przełóż na suchą i zimną patelnię, a następnie praż na średnim ogniu aż ziarna zarumienią się. Gdy słonecznik przestygnie, dodaj go do wysokiego naczynia. Świeżą bazylię i koperek posiekaj drobno i przesyp do naczynia. Wlej 2/3 oliwy i zacznij miksować ręcznym blenderem. Po krótkiej chwili, dolej pozostałą część oleju z oliwek. Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Odcedzony makaron przełóż do talerza i polej go przygotowanym pesto. Wierzch potrawy posyp czarnuszką.

Makaron po ugotowaniu można przełożyć ponownie do ciepłego rondla, dodać pesto i wymieszać wszystko razem, a następnie serwować wymieszane składniki na talerzu.

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni