Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗
Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗
Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗

Ryż brązowy – kalorie, właściwości i cena. Jak gotować?

Ryż brązowy to ogromne bogactwo składników odżywczych. Jest to odmiana, która uchodzi za najbardziej prozdrowotną. Warto wykorzystywać go w kuchni w domowym jadłospisie. To jeden z głównych produktów żywieniowych ludności na całym świecie. Pod wieloma względami jest traktowany jako zdrowszy od białego. Jakie są jego właściwości i jak go gotować, aby w pełni zachował wszystkie prozdrowotne walory?
Ryż brązowy w drewnianej misce
źrodło:123RF
Spis treści

Ryż to bardzo popularne zboże na świecie. Pochodzi z rodziny zbóż wiechlinowatych, a każda odmiana ma inne właściwości, zastosowanie i walory smakowe. Historia ryżu sięga już czasów sprzed naszej ery.

Kolebką ryżu są Chiny, a do Europy ten gatunek trafił około IV wieku p.n.e. To niełuskane zboże jest zbiorem wartościowych składników odżywczych. Idealnie sprawdza się jako element diety alergików, wegan i cukrzyków. 

Ryż brązowy

Ryż brązowy jest coraz częściej wybierany z uwagi na swe właściwości prozdrowotne. Jego ziarna charakteryzują się wydłużonym kształtem oraz brązowym kolorem. Skąd taki właśnie kolor ryżu? Ziarna tego gatunku zostały oczyszczone tylko z zewnętrznych, twardych łupin. Jest to najpełniejsze ziarno, które posiada łuskę, zarodek i bielmo. Mianem brązowego ryżu określa się pełne ziarno każdej odmiany. A zatem nie jest to odmiana ryżu, a jedynie sposób jego przetworzenia.

Oto cechy charakterystyczne dla ryżu brązowego:

  • nie jest polerowany,
  • pozbawiony tylko zewnętrznej niejadalnej warstwy,
  • nie podlega złuszczeniu,
  • posiada łuskę, która stanowi o jego kolorze,
  • brązowy kolor oznacza także zawartość jak największej ilości wartości odżywczych,
  • jest mniej przetworzony od innych gatunków,
  •  twardszy od ryżu białego,
  • wymaga dłuższego gotowania,
  •  jest wolniej trawiony,
  • należy go dłużej żuć.

Z uwagi na ogromne wartości prozdrowotne, wynikające z niewielkiego przetworzenia i nie obłuszczania zewnętrznej warstwy, warto zastąpić biały ryż brązowym. Posiada on zdecydowanie więcej składników odżywczych. 

Reklama

Wartości odżywcze brązowego ryżu

Ryż brązowy jest zdecydowanie bardziej odżywczy niż ryż biały. Najwięcej witamin i minerałów znajduje się w jego zewnętrznych warstwach. A akurat ten gatunek ryżu jest pozbawiony tylko jednej zewnętrznej warstwy, tej niejadalnej. Oto skład 100 g ryżu brązowego (wartości przybliżone):

  • białko 8 g,
  • tłuszcz 2 g,
  • błonnik 1 g,
  • witamina E 2 g,
  • węglowodany trawione  75 g,
  • wapń 40 g,
  • potas 300 g,
  • sód 17 g,
  • mangan 4 g,
  • żelazo 5 g,
  • fosfor 0,4 g,
  • cynk 2,2 g,
  • niacyna 5 g,
  • ryboflawina 0,14 g.

Brązowy ryż jest ogromnym zbiorem wszystkich węglowodanów skrobiowych.

Reklama

Właściwości brązowego ryżu

Brązowy ryż wykazuje szereg pozytywnych oddziaływań na zdrowie człowieka. 

Główne właściwości brązowego ryżu:

  • wspomaga układ trawienny, 
  • zapobiega biegunkom i nudnościom,
  • reguluje właściwy poziom cukru we krwi,
  • zapobiega cukrzycy. 

Dzięki witaminie E redukuje poziom złego cholesterolu, zmniejsza nadmiar tłuszczu i chroni przed chorobą wieńcową. Brązowy ryż dostarcza niezbędny organizmowi magnez, który wspiera kości. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy hamowany jest rozwój komórek nowotworowych. Utleniacze także wpływają pozytywnie na stan skóry, paznokci i włosów.  Częste spożywanie brązowego ryżu przynosi działanie uspokajające i odprężające.

Ryż należy do zbóż bezglutenowych. Posiada więcej prozdrowotnego błonnika niż ryż biały. Jest zalecany jako bezpieczny dla dzieci, a białko w nim zawarte jest hipoalergiczne i łatwiej trawione. 

Reklama

Gotowanie brązowego ryżu

Jak gotować ryż brązowy? Wymaga on innego gotowania niż ryż biały. Przede wszystkim trzeba go dobrze wypłukać i gotować w zdecydowanie większej ilości wody niż biały. Dla przykładu – 100 g suchego brązowego ryżu wymaga 1 litra wody. Aby prawidłowo ugotować taki ryż należy wrzucić go już do wrzącej i lekko osolonej wody. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Bardzo ważny jest czas gotowania. I w tym przypadku jest dwa razy dłuższy od gotowania białego ryżu. 

Ciemny ryż wymaga około 35 - 40 minut, w przeciwnym razie będzie niedogotowany, twardy i niesmaczny. Ale nie można też przekroczyć wskazanego czasu – wtedy ryż będzie się mocno rozlatywał. Wyznacznikiem odpowiedniego czasu gotowania jest moment wchłonięcia całej wody. Po ugotowaniu warto odstawić ryż na 10 minut pod przykryciem. 

Reklama

Ryż brązowy – kcal

Ile kalorii ma ryż brązowy? To produkt wyjątkowo niskokaloryczny. 100 g to tylko 110 kcal. Odpowiada to 1 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego dorosłego człowieka o przeciętnej wadze. Dlatego też ten rodzaj jest bardzo polecany do stosowania we wszystkich dietach odchudzających. Jako produkt lekkostrawny pomaga w zrzucaniu zbędnych kilogramów. Ryż brązowy zapewnia przez długi czas uczucie sytości. Warto sięgać po niego w czasie diety redukcyjnej, ale ilość i częstotliwość spożycia trzeba zawsze uzależnić od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego. 

Oto przykładowe zestawienie, ile potrzeba czasu, aby spalić 100 g ryżu brązowego:

  • 3 minuty jazdy rowerem,
  • 2 minuty biegania,
  • 2 minuty pływania. 

Kalorie, które są zawarte w ryżu brązowym pochodzą w 7% z tłuszczy, 9% z białka, 84% z węglowodanów. 

Reklama

Cena brązowego ryżu

Ryż brązowy można znaleźć w większości supermarketów czy też w zwykłych sklepach spożywczych. Bardzo często jest też dostępny w sklepach ze zdrową żywnością. Jak w przypadku każdego innego produktu spożywczego, można go z łatwością kupić w sklepach internetowych. 

Cena brązowego ryżu (1kg) waha się pomiędzy 6 a 8 zł. Ryż brązowy typu BIO jest już droższy – jego cena dochodzi do 14 zł za 1 kilogram. Nie jest to jednak zbyt duży wydatek, a z pewnością warto kupować ryż brązowy z uwagi na jego moc odżywczych i zdrowotnych właściwości.

Czytaj również

Bibliografia

  • Z. Zdrojewicz, A. Jagodziński, M. Kowalik „Ryż to zdrowie – prawda czy mit?”, Katedra i Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Leczenia Izotopami, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu, 2017 r.,
  • M. Ziarno, D. Zaręba „Ryż – cenny składnik żywności”, Wydział Nauk o Żywności SGGW Warszawa, 2008 r.
Jolanta Woźniak
Artykuł napisany przez
Jolanta Woźniak
Absolwentka Prawa na Uniwersytecie Łódzkim. Pierwsze doświadczenie zawodowe zdobywała, jako pracownik Działu Penitencjarnego i Organizacyjno-Prawnego w Areszcie Śledczym w Łodzi. Od 2004 roku Zastępca Prezesa i Członek Zarządu w Miejskiej Spółdzielni Mieszkaniowej. Od kilku lat copywriterka, głównie w tematyce prawnej, ale i medycznej i parentingowej. Prywatnie miłośniczka dobrego kina.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Czerwony ryż: właściwości, wpływ na cholesterol i gotowanie
Drewniana łyżka pełna czerwonego ryżu
Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Danie z płatków orkiszowych
Makaron vermicelli: co to jest, jak gotować, ile ma kalorii?
Danie z makaronem vermicelli
Podobne artykuły
Tortilla z kaszą perłową
Kasza perłowa - właściwości. Jak należy ją gotować?
Danie azjatyckie z makaronem sojowym
Makaron sojowy – kalorie, cena, skład i wartości odżywcze
Danie z płatkami owsianymi
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie
Czarny makaron z krewetkami
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?

Reklama


Jak odżywić skórę od wewnątrz?
Dowiedz się!