Sałatka z kiełkami i jajkiem z chrupiącymi tostami

Sałatka z kiełkami i jajkiem z chrupiącymi tostami

Składniki

  • 2,5 kromki chleba żytniego razowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego uniwersalnego
  • 80 g jajka kurzego
  • 1 łyżeczka nasion łuskanego słonecznika
  • 1 łyżeczka szczypiorku
  • 15 g sałaty rzymskiej
  • 1 duża rzodkiewka
  • 80g ogórka
  • 2 łyżki kiełków lucerny
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania sałatki. Ugotowane jaja pokrój na ćwiartki, liście sałaty porwij na mniejsze kawałki, a rzodkiewki i ogórek pokrój w plasterki. Wszystkie składniki połącz ze sobą. Przygotuj sos do sałatki. Do oleju rzepakowego dodaj: szczypiorek, słonecznik. Dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem do smaku. Polej sosem warzywa i jajka, a na koniec posyp całość kiełkami lucerny.

Z chleba ( 2,5 kromki) zrób tosty (w tosterze lub upiec w piekarniku). Tosty powinny być lekko chrupiące, ale nie zrumienione. Serwuj sałatkę z tostami.

Izabela Nowak

Przepis przygotowała
Izabela Nowak

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny
  • Nestle Health Science

Porady specjalistów

Dieta w chorobie pacjentów onkologicznych – część 2: Zalecenia żywieniowe  
Ewelina Bancerz-Poźniak - Dietetyk Nestle Health Science

Dieta w chorobie pacjentów onkologicznych – część 2: Zalecenia żywieniowe