Dieta w chorobie nowotworowej - przepisy i jadłospis dla chorych na raka

Codzienna dieta dla osób w chorobie nowotworowej powinna zawierać zwiększone ilości białka i być oparta na nieprzetworzonych produktach. Przepisy na śniadania, obiady, podwieczorki i kolację dla pacjentów onkologicznych przygotowali kucharz i bloger kulinarny Dawid Furmanek oraz dietetyk kliniczny Izabela Nowak.
Produkty z diety nowotworowej
Źródło: 123RF
Spis treści

Posiłki w diecie onkologicznej powinny być tak skomponowane, żeby dostarczały pacjentowi odpowiednią ilość energii (zapotrzebowanie energetyczne pacjenta onkologicznego może być 20 procent większe niż u zdrowej osoby). W diecie tej nie może, więc zabraknąć:

  • białka,
  • węglowodanów,
  • wysokiej jakości tłuszczów,
  • witamin i składników mineralnych,
  • odpowiedniej ilości płynów.

Warto też pamiętać o tym, że trudno jest wzmocnić organizm i zmobilizować go do walki z nowotworem, jeśli nie zrezygnujemy ze śmieciowej, wysokoprzetworzonej żywność.

Tylko zrównoważona i zbilansowana dieta, oparta na świeżych, jak najmniej przetworzonych produktach, wpływa dobroczynnie na organizm zaatakowany przez nowotwór.

Reklama

Pomysły na śniadania dla pacjentów chorych na raka

Muesli z ziołowym jogurtem, orzechami laskowymi, żurawiną

Składniki:

  • 50g płatków owsianych
  • 5g świeżych listków kolendry
  • 5g świeżych listków mięty
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 16g orzechów laskowych
  • 50g ogórka kiszonego
  • 8g suszonej żurawiny
  • kilka listków kolendry i mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Liście mięty i kolendry posiekaj nożem jak najdrobniej, przełóż do moździerza i zacznij ucierać na pastę.

Dodaj dwie łyżki jogurtu naturalnego do moździerza i dalej rozcieraj zioła na gładką, zieloną masę, a następnie dolej pozostałą część jogurtu i wymieszaj łyżką dokładnie  wszystkie składniki. Orzechy laskowe pokrój na drobniejsze kawałki.

Ogórka kiszonego pokrój najdrobniej, jak potrafisz. Płatki wsyp do miseczki i zalej je ziołowym jogurtem, rozsyp orzechy, ogórka i żurawinę.

Udekoruj zachowanymi listkami kolendry i mięty. Gdy płatki owsiane zmiękną od jogurtu, można potrawę spożywać.

Omlet owsiany z sosem jogurtowym i pomarańczą

Składniki:

  • 80g jajka kurzego
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • pół łyżeczki oleju rzepakowego uniwersalnego
  • 1 czubata łyżka otrębów pszennych
  • pół kaki (hurmy amerykańskiej) średniej wielkości
  • 2 suszone daktyle

Przygotowanie:

Jajka wymieszać z płatkami owsianymi oraz otrębami pszennymi. Rozgrzać patelnię teflonową, posmarowaną wcześniej odrobiną oleju rzepakowego.

Masę jajeczną przelać na rozgrzaną patelnię, gdy zetnie się przykryć i obrócić na drugą stronę. Dusić jeszcze kilka minut po przykryciem.

W tym czasie gdy omlet się dusi, obrać i pokroić kaki w kostkę, a następnie zblendować . Omlet posmarować musem i całość posypać pokrojonymi daktylami.

Pobierz ten przepis w formacie PDF.

Warzywna sałatka śniadaniowa z kaszą gryczaną

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 2g świeżego tymianku
  • 20g sałaty masłowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego czerwonego
  • pół łyżeczki miodu
  • 120g sera twarogowego półtłustego
  • 4 oliwki zielone marynowane, konserwowe
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 100g czerwonych pomidorów
  • 50g kaszy gryczanej niepalonej

Przygotowanie:

Warzywa oraz zioła dokładnie umyj i osusz. Pomidora pokrój w ósemki, czosnek drobno posiekaj, a liście sałaty porwij na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Twaróg pokrój w dużą kostkę.

Następnie przygotuj sos. Oliwę wymieszaj z octem, miodem, czosnkiem i listkami tymianku oraz czarnuszką.

Dopraw do smaku. Dodaj oliwki, pomidory i twaróg. Całość polej gotowym sosem. Kaszę możesz podawać obok lub dołożyć do sałatki i całość wymieszać.

Pobierz ten przepis w formacie PDF.

Reklama

Przepisy na drugie śniadanie w diecie nowotworowej

Chrupiący chleb żytni z salsą warzywną i serkiem wiejskim

Składniki:

  • 66g chleba żytniego
  • 75g papryki żółtej
  • 60g rzodkiewki
  • 50g zielonego jarmużu
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • 200g serka wiejskiego

Przygotowanie:

Paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój na drobną kostkę. Rzodkiewki pokrój na cienkie plasterki, następnie na słupki i ostatecznie w drobną kosteczkę.

Z jarmużu usuń główne, twarde nerwy i posiekaj drobno liście. Wszystkie przygotowane do tej pory produkty przełóż do miski, dopraw szczyptą soli i pieprzu (opcjonalnie), dodaj olej i wymieszaj dokładnie.

Kromkę podpiecz w tosterze, na suchej patelni lub w piekarniku. Chrupiącą kromkę przekrój po przekątnej na dwie części i wyłóż na nie przygotowaną salsę warzywną.

Na wierzch salsy połóż lekko odsączony serek wiejski. Dla dekoracji posyp tosty świeżo mielonym pieprzem.

Pobierz ten przepis w formacie PDF.

Deser kakaowo-bananowy

Składniki:

  • 1 łyżeczka sproszkowanego kakao
  • 16% pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki suszonych, łuskanych nasion sezamu
  • 2 daktyle suszone
  • 3 łyżki płatków żytnich
  • 100g bananów
  • 150g jogurtu naturalnego 2%

Przygotowanie:

Obranego banana pokrój w plasterki. Następnie do miseczki wrzuć: banana, daktyle bez pestek, kakao, płatki owsiane (wcześniej należy zalać je wrzątkiem na ok. 4 min – do linii jaką zapełniają w naczyniu).

Dodaj jogurt naturalny. Na koniec posyp wszystko cynamonem i sezamem.

Pobierz ten przepis w formacie PDF.

Reklama

Przepisy na obiad dla pacjentów onkologicznych

Reklama

Gulasz rybny z warzywami

Składniki:

  • 180g fileta z pstrąga
  • 120g pomidorów krojonych z puszki
  • 105g marchewki
  • 50g korzenia pietruszki
  • 70g korzenia selera
  • 60g pora
  • 112g cukinii
  • 10g papryki słodkiej w proszku
  • 5g przyprawy garam masala
  • sól do doprawienia potrawy
  • 750ml wody
  • 30g jogurtu naturalnego
  • 50g ryżu brązowego

Przygotowanie:

Marchewki nie obieraj, a tylko wyszoruj dokładnie i pokrój w kostkę. Pietruszkę i seler obierz, a następnie pokrój drobniej niż marchewkę.

Pora przekrój wzdłuż na pół, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na plasterki. Wszystkie warzywa przełóż do rondla, dosyp paprykę w proszku i garam masalę.

Dopraw wszystko odrobiną soli i zalej zimną wodą. Przykryj rondel przykrywką, doprowadź wodę do wrzenia i gotuj gulasz na małym ogniu aż marchew zmięknie.

Dodaj do rondla pomidory z puszki, zagotuj ponownie potrawę, po czym włóż pokrojoną cukinię. Wymieszaj dokładnie.

Po kilku minutach gdy cukinia zmięknie, dodaj pokrojonego w kostkę pstrąga i delikatnie przemieszaj gulasz, aby przykryć jego powierzchnię.

Gdy mięso ryby całkowicie zetnie się, gulasz jest gotowy. Przełóż porcję do głębokiego talerza, udekoruj plasterkami zielonej części pora i skrop jogurtem naturalnym. Potrawę podawaj z brązowy ryżem.

Pobierz ten przepis w formacie PDF.

Pieczony dorsz w koperku i cytrynie, kasza jęczmienna, surówka z kapusty pekińskiej oraz selera naciowego

Składniki:

  • 40g selera naciowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 50g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 180g świeżego dorsza
  • 50g kapusty pekińskiej
  • 10g cebuli
  • 30g papryki czerwonej słodkiej
  • płaska łyżeczka koperku ogrodowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka nasion słonecznika

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Filet z dorsza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy filet odrobiną koperku i soku z cytryny.

W folii aluminiowej umieszczamy rybę i zawijamy. Pieczemy przez ok. 30 min. W międzyczasie kaszę jęczmienną wrzucamy do wody i gotujemy 15-20 min.

Przygotowujemy surówkę: szatkujemy kapustę pekińską, kroimy seler naciowy, paprykę czerwoną, cebulę (czerwoną).

Na koniec polewamy warzywa oliwą z oliwek, doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. bazylią) i posypujemy słonecznikiem.

Przy podaniu kaszę jęczmienną dekorujemy natką pietruszki.

Duszona polędwica z indyka , kasza jęczmienna i surówka z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 180g polędwicy z indyka
  • 80g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 70g marchwi
  • 30g pora
  • 30g selera korzeniowego
  • 40g papryki czerwonej słodkiej
  • 70g kapusty kwaszonej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10g cebuli

Przygotowanie:

Polędwicę z indyka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw ulubionymi ziołami oraz pieprzem. Mięso lekko zgrilluj na patelni z obu stron.

Następnie włóż je do naczynia, w którym będziesz je dusić. Obierz marchewkę (pamiętaj, aby część zostawić na surówkę), seler i pokrój je w kostkę.

Pora pokrój w talarki. Paprykę pokrój w kostkę lub paski. Warzywa wrzuć do naczynia z mięsem i podlej szklanką wody.

Całość duś pod przykryciem ok. 25 min.

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Surówka: Kapustę kiszoną połącz z 30 g startej surowej marchewki i cebulką.

Całość polej oliwą z oliwek i dopraw do smaku. Na talerz wyłóż kaszę jęczmienną oraz gotową polędwicę z indyka. Na mięso wyłóż duszone warzywa (ok. 4 łyżek). Surówkę serwuj obok.

Pobierz ten przepis w formacie PDF.

Reklama

Wartościowy podwieczorek dla osób z nowotworem

Koktajl bananowy z cytryną i łuską gryczaną

Składniki:

  • 150g banana
  • 10g soku z cytryny
  • 200-300ml wody mineralnej
  • 20g mielonej łuski gryczanej
  • 25g białka w proszku

Przygotowanie:

Cytrynę przełóż na blat i naciskaj ją otwartą dłonią. Gdy cytryna stanie się miękka, przekrój ją na pół i wyciśnij sok do miseczki.

Banany obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części. Banany przełóż do blendera kielichowego, dodaj sok z cytryny, 200ml wody, białko w proszku i zacznij miksować owoc na gładki koktajl.

W przypadku gdy koktajl jest zbyt gęsty, dolewaj sukcesywnie zachowaną wodę i miksuj do uzyskania ulubionej konsystencji.

Do szklanki wsyp 2/3 łuski gryczanej. Nad samo dno przyłóż łyżkę i małym strumieniem wlewaj koktajl do szklanki.

Nad szklanką można trzymać nóż i posypać wierzch koktajlu pozostałą łuską gryczaną.

Pobierz ten przepis w formacie PDF.

Koktajl truskawkowy z płatkami żytnimi

Składniki:

  • 100g mrożonych truskawek
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 2% tłuszczu
  • 10g łuskanych migdałów
  • 3 łyżki płatków żytnich
  • pół łyżeczki pszczelego miodu

Przygotowanie:

Świeże truskawki umyj, osusz i obierz z zielonych szypułek. Mrożone truskawki rozmroź i odsącz.

Zblenduj truskawki z jogurtem naturalnym, płatkami żytnimi i miodem. Posiekaj migdały i posyp nimi przygotowany koktajl. Na koniec udekoruj świeżą miętą.

Pobierz ten przepis w formacie PDF.

Sałatka z kiełkami i jajkiem z chrupiącymi tostami

Składniki:

  • 2,5 kromki chleba żytniego razowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego uniwersalnego
  • 80 g jajka kurzego
  • 1 łyżeczka nasion łuskanego słonecznika
  • 1 łyżeczka szczypiorku
  • 15 g sałaty rzymskiej
  • 1 duża rzodkiewka
  • 80g ogórka
  • 2 łyżki kiełków lucerny

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania sałatki. Ugotowane jaja pokrój na ćwiartki, liście sałaty porwij na mniejsze kawałki, a rzodkiewki i ogórek pokrój w plasterki.

Wszystkie składniki połącz ze sobą. Przygotuj sos do sałatki. Do oleju rzepakowego dodaj: szczypiorek, słonecznik.

Dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem do smaku. Polej sosem warzywa i jajka, a na koniec posyp całość kiełkami lucerny.

Z chleba ( 2,5 kromki) zrób tosty (w tosterze lub upiec w piekarniku). Tosty powinny być lekko chrupiące, ale nie zrumienione. Serwuj sałatkę z tostami.

Pobierz ten przepis w formacie PDF.

Reklama

Pomysły na kolację dla pacjentów onkologicznych

Sałatka z gotowanym indykiem, migdałami, awokado z miętowym dressingiem

Składniki:

  • 40g ulubionego miksu sałat lub sałaty rzymskiej
  • 120g fileta z indyka
  • 15g migdałów
  • 30g awokado
  • 5g listków mięty
  • 69g jogurtu naturalnego
  • 3g papryki słodkiej wędzonej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 50g bułki grahamki

Przygotowanie:

Migdały posiekaj na drobne cząstki. Awokado przekrój wzdłuż na pół, wbij nóż w pestkę i przekręć ostrze, odrywając tym samym pestkę od owocu.

Za pomocą łyżki wydrąż miąższ awokado, oddzielając je od skórki. Miąższ pokrój na grube kawałki. Listki mięty zwiń w rulonik, pokrój na cienkie paseczki i połącz razem z jogurtem naturalnym oraz sokiem z cytryny.

Indyka pokrój na grubą kostkę i wrzuć do wrzątku. Mięso trzymaj w gorącej wodzie 5-10 minut lub do momentu aż całkowicie się ugotuje.

Gotowe mięso odcedź i jeszcze ciepłe przełóż do miski. Dopraw indyka od razu szczyptą soli i papryką wędzoną, a następnie wymieszaj dokładnie przyprawy z mięsem.

Na talerz wyłóż sałatę, dodaj kawałki wystudzonego indyka, awokado. Dopraw wszystko miętowym dressingiem i posyp migdałami. Potrawę serwuj z bułką grahamką.

Pobierz ten przepis w formacie PDF.

Makaron ryżowy z kurczakiem i zieloną fasolką szparagową

Składniki:

  • 3 pomidory koktajlowe
  • 50g papryki czerwonej słodkiej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 50g makaronu ryżowego
  • 80g mięsa z piersi kurczaka bez skóry
  • 80g fasoli szparagowej zielonej

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz. Następnie dopraw ziołami oraz upiecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30min w specjalnym rękawie.

Ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wrzuć fasolę szparagową do wrzącej wody i gotuj przez ok. 10 min.

Paprykę upiecz w piekarniku w ok. 200 stopniach C przez 20 min. (aby nie sczerniała - jedynie zmiękła).

Wszystkie składniki pokrój (z wyjątkiem pomidorków koktajlowych - które dodasz dopiero jak danie będzie już na talerzu) i wrzucić do 1 garnka bądź większej patelni.

Mieszaj wszystko na małym ogniu dodając oliwę z oliwek. Możesz doprawić warzywa ulubionymi ziołami lub czarnuszką, a także dodać odrobinę startego imbiru dla zaostrzenia smaku.

Pobierz ten przepis w formacie PDF.

Makaron z łososiem i szpinakiem

Składniki:

  • 120g świeżego, atlantyckiego, dzikiego łososia
  • 80g mrożonego szpinaku pół ząbka czosnku
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 10g rukoli
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego uniwersalnego
  • 1 plaster odsączonego suszonego pomidora w oleju
  • 80g makaronu ryżowego

Przygotowanie:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Łososia umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki.

Na patelnię wlej olej rzepakowy, dodaj rozdrobnionego łososia i podsmaż na średnim ogniu ok. 2-3 minuty.

Następnie dodaj posiekany szpinak, suszone pomidory i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dodaj posiekany czosnek.

Podgrzewaj całość na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, a następnie wrzucić posiekane suszone pomidory.

Dodaj sól pieprz do smaku, a następnie wrzuć ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż gotową potrawę na talerz i udekoruj rukolą.

Pobierz ten przepis w formacie PDF.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Dieta nowotworowa
Przygotowanie do operacji i wsparcie żywieniowe po operacji
Lekarz polecająca składniki diety dla pacjentów po przebytej operacji
Dieta przy radioterapii - co jest zalecane, a co niewskazane?
Krem pomidorowy jako danie w diecie przy radioterapii
Dieta przy chemioterapii - jak układać codzienne menu?
Składniki diety stosowane przy chemioterapii
Podobne artykuły
Wizualizacja budowy nerek u człowieka
Dieta przy nowotworze nerek - co można jeść, a czego trzeba unikać?
Produkty stosowane w diecie na raka płuc
Dieta przy raku płuc - zalecenia żywieniowe dla pacjentów
Produkty stosowane w diecie pacjentów po chemioterapii
Dieta po chemioterapii. Jak wzmocnić organizm po chemii?
Koktajle stosowane w diecie przeciwko rakowi wątroby
Dieta przy raku wątroby - co jeść, a czego unikać?
Produkty wskazane przy raku prostaty
Dieta przy raku prostaty - jakie produkty są wskazane, a których unikać?

Reklama


Czym się różni odporność swoista od nieswoistej?
Sprawdź!