Dieta w chorobie nowotworowej

Dieta dla pacjentów onkologicznych to dieta lecznicza i wzmacniająca dla osób chorych na raka i podczas chemioterapii. Nie zastąpi konwencjonalnego leczenia, ale może je wspomóc. Sprawdź wskazówki żywieniowe, przepisy i porady specjalistów.

    Zbilansowana dieta odgrywa ogromną rolę w procesie leczenia onkologicznego. Dieta w chorobie nowotworowej ma na celu wzmocnienie organizmu podczas terapii, utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz zapobieganie skutkom ubocznym m.in. biegunce, nudnościom i zaparciom. Odpowiednie odżywianie jest więc traktowane jako terapia wspomagająca leczenie.

    Oprócz odpowiednio zbilansowanych posiłków możemy sięgnąć po wsparcie żywieniowe w postaci płynnych preparatów odżywczych. Nie istnieje jedna dieta w chorobie nowotworowej. Sposób żywienia w chorobach onkologicznych jest zależny od rodzaju nowotworu, z jakim zmaga się pacjent, dlatego w naszym serwisie przygotowaliśmy porady na temat: diety przy raku płuc, diety przy raku prostaty, diety przy raku nerki oraz diety przy raku wątroby.

    Ważnym zagadnieniem żywienia w chorobach nowotworowych jest wsparcie organizmu podczas terapii, dlatego publikujemy też informacje na temat diety przy chemioterapii oraz diety przy radioterapii. Podpowiemy też, jak wzmocnić organizm po zakończeniu leczenia.

    Jak świętować pierwszy dzień wiosny?
    Sprawdź!