
Reklama
Dieta dla pacjentów onkologicznych to dieta lecznicza i wzmacniająca dla osób chorych na raka i podczas chemioterapii. Nie zastąpi konwencjonalnego leczenia, ale może je wspomóc. Sprawdź wskazówki żywieniowe, przepisy i porady specjalistów
Dietetyk kliniczny
w Szpitalu Specjalistycznym Brzeziny
Kucharz i bloger kulinarny.
Autor bloga m-eat-ing.pl
Zbilansowana dieta odgrywa ogromną rolę w procesie leczenia onkologicznego. Nie tylko wzmacnia organizm podczas terapii antynowotworowej, ale też pomaga zminimalizować skutki uboczne i powikłania. Przetestuj nasze przepisy i jadłospis w chorobie nowotworowej.
Dieta w chorobie nowotworowej ma na celu wzmocnienie organizmu podczas terapii, utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz zapobieganie skutkom ubocznym m.in. biegunce, nudnościom i zaparciom. Dieta onkologiczna traktowana jest jako terapia wspomagająca leczenie. Oprócz odpowiednio zbilansowanych posiłków możemy sięgnąć po wsparcie żywieniowe w postaci płynnych preparatów odżywczych.
Nie istnieje jedna dieta w chorobie nowotworowej. Sposób żywienia w chorobach onkologicznych jest zależny od rodzaju nowotworu, z jakim zmaga się pacjent, dlatego w serwisie „Dieta nie dla każdego” przygotowaliśmy porady na temat: diety przy raku płuc, diety przy raku prostaty, diety przy raku nerki oraz diety przy raku wątroby.
Ważnym zagadnieniem żywienia w chorobach nowotworowych jest wsparcie organizmu podczas terapii, dlatego w medme.pl można znaleźć informacje na temat diety przy chemioterapii oraz diety przy radioterapii. Podpowiemy też, jak wzmocnić organizm po zakończeniu leczenia.