Chrupiący chleb żytni z salsą warzywną i serkiem wiejskim

Składniki

  • 66g chleba żytniego
  • 75g papryki żółtej
  • 60g rzodkiewki
  • 50g zielonego jarmużu
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • 200g serka wiejskiego
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój na drobną kostkę. Rzodkiewki pokrój na cienkie plasterki, następnie na słupki i ostatecznie w drobną kosteczkę. Z jarmużu usuń główne, twarde nerwy i posiekaj drobno liście.

Wszystkie przygotowane do tej pory produkty przełóż do miski, dopraw szczyptą soli i pieprzu (opcjonalnie), dodaj olej i wymieszaj dokładnie. Kromkę podpiecz w tosterze, na suchej patelni lub w piekarniku. Chrupiącą kromkę przekrój po przekątnej na dwie części i wyłóż na nie przygotowaną salsę warzywną. Na wierzch salsy połóż lekko odsączony serek wiejski. Dla dekoracji posyp tosty świeżo mielonym pieprzem.

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta w chorobie pacjentów onkologicznych – część 2: Zalecenia żywieniowe  
Ewelina Bancerz-Poźniak - Dietetyk Nestle Health Science

Dieta w chorobie pacjentów onkologicznych – część 2: Zalecenia żywieniowe