Makaron z łososiem i szpinakiem

Makaron z łososiem i szpinakiem

Składniki

  • 120g świeżego, atlantyckiego, dzikiego łososia
  • 80g mrożonego szpinaku
  • pół ząbka czosnku
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 10g rukoli
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego uniwersalnego
  • 1 plaster odsączonego suszonego pomidora w oleju
  • 80g makaronu ryżowego
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Łososia umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki.

Na patelnię wlej olej rzepakowy, dodaj rozdrobnionego łososia i podsmaż na średnim ogniu ok. 2-3 minuty. Następnie dodaj posiekany szpinak, suszone pomidory i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dodaj posiekany czosnek. Podgrzewaj całość na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, a następnie wrzucić posiekane suszone pomidory. Dodaj sól pieprz do smaku, a następnie wrzuć ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż gotową potrawę na talerz i udekoruj rukolą.

Izabela Nowak

Przepis przygotowała
Izabela Nowak

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta w chorobie pacjentów onkologicznych – część 2: Zalecenia żywieniowe  
Ewelina Bancerz-Poźniak - Dietetyk Nestle Health Science

Dieta w chorobie pacjentów onkologicznych – część 2: Zalecenia żywieniowe