Sałatka z gotowanym indykiem, migdałami, awokado z miętowym dressingiem

Składniki

  • 40g ulubionego miksu sałat lub sałaty rzymskiej
  • 120g fileta z indyka
  • 15g migdałów
  • 30g awokado
  • 5g listków mięty
  • 69g jogurtu naturalnego
  • 3g papryki słodkiej wędzonej
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • 50g bułki grahamki
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Migdały posiekaj na drobne cząstki. Awokado przekrój wzdłuż na pół, wbij nóż w pestkę i przekręć ostrze, odrywając tym samym pestkę od owocu. Za pomocą łyżki wydrąż miąższ awokado, oddzielając je od skórki. Miąższ pokrój na grube kawałki. Listki mięty zwiń w rulonik, pokrój na cienkie paseczki i połącz razem z jogurtem naturalnym oraz sokiem z cytryny. Indyka pokrój na grubą kostkę i wrzuć do wrzątku. Mięso trzymaj w gorącej wodzie 5-10 minut lub do momentu aż całkowicie się ugotuje. Gotowe mięso odcedź i jeszcze ciepłe przełóż do miski. Dopraw indyka od razu szczyptą soli i papryką wędzoną, a następnie wymieszaj dokładnie przyprawy z mięsem. Na talerz wyłóż sałatę, dodaj kawałki wystudzonego indyka, awokado. Dopraw wszystko miętowym dressingiem i posyp migdałami. Potrawę serwuj z bułką grahamką.

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny
  • Nestle Health Science

Porady specjalistów

Dieta w chorobie pacjentów onkologicznych – część 2: Zalecenia żywieniowe  
Ewelina Bancerz-Poźniak - Dietetyk Nestle Health Science

Dieta w chorobie pacjentów onkologicznych – część 2: Zalecenia żywieniowe