Duszona polędwica z indyka , kasza jęczmienna i surówka z kiszonej kapusty

Duszona polędwica z indyka , kasza jęczmienna (…)

Składniki

  • 180g polędwicy z indyka
  • 80g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 70g marchwi
  • 30g pora
  • 30g selera korzeniowego
  • 40g papryki czerwonej słodkiej
  • 70g kapusty kwaszonej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10g cebuli
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Polędwicę z indyka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw ulubionymi ziołami oraz pieprzem. Mięso lekko zgrilluj na patelni z obu stron. Następnie włóż je do naczynia, w którym będziesz je dusić.

Obierz marchewkę (pamiętaj, aby część zostawić na surówkę), seler i pokrój je w kostkę. Pora pokrój w talarki. Paprykę pokrój w kostkę lub paski. Warzywa wrzuć do naczynia z mięsem i podlej szklanką wody. Całość duś pod przykryciem ok. 25 min. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Surówka: Kapustę kiszoną połącz z 30 g startej surowej marchewki i cebulką. Całość polej oliwą z oliwek i dopraw do smaku.

Na talerz wyłóż kaszę jęczmienną oraz gotową polędwicę z indyka. Na mięso wyłóż duszone warzywa (ok. 4 łyżek). Surówkę serwuj obok.

Izabela Nowak

Przepis przygotowała
Izabela Nowak

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny
  • Nestle Health Science

Porady specjalistów

Dieta w chorobie pacjentów onkologicznych – część 2: Zalecenia żywieniowe  
Ewelina Bancerz-Poźniak - Dietetyk Nestle Health Science

Dieta w chorobie pacjentów onkologicznych – część 2: Zalecenia żywieniowe