Pieczony dorsz w koperku i cytrynie, kasza jęczmienna, surówka z kapusty pekińskiej oraz selera naciowego

Pieczony dorsz w koperku i cytrynie, kasza jęczmienna (…)

Składniki

  • 40g selera naciowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 50g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 180g świeżego dorsza
  • 50g kapusty pekińskiej
  • 10g cebuli
  • 30g papryki czerwonej słodkiej
  • płaska łyżeczka koperku ogrodowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka nasion słonecznika
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Filet z dorsza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy filet odrobiną koperku i soku z cytryny. W folii aluminiowej umieszczamy rybę i zawijamy. Pieczemy przez ok. 30 min. W międzyczasie kaszę jęczmienną wrzucamy do wody i gotujemy 15-20 min.

Przygotowujemy surówkę: szatkujemy kapustę pekińską, kroimy seler naciowy, paprykę czerwoną, cebulę (czerwoną). Na koniec polewamy warzywa oliwą z oliwek, doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. bazylią) i posypujemy słonecznikiem. Przy podaniu kaszę jęczmienną dekorujemy natką pietruszki.

Izabela Nowak

Przepis przygotowała
Izabela Nowak

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny
  • Nestle Health Science

Porady specjalistów

Dieta w chorobie pacjentów onkologicznych – część 2: Zalecenia żywieniowe  
Ewelina Bancerz-Poźniak - Dietetyk Nestle Health Science

Dieta w chorobie pacjentów onkologicznych – część 2: Zalecenia żywieniowe