Warzywna sałatka śniadaniowa z kaszą gryczaną

Warzywna sałatka śniadaniowa z kaszą gryczaną

Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 2g świeżego tymianku
  • 20g sałaty masłowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego czerwonego
  • pół łyżeczki miodu
  • 120g sera twarogowego półtłustego
  • 4 oliwki zielone marynowane, konserwowe
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 100g czerwonych pomidorów
  • 50g kaszy gryczanej niepalonej
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Warzywa oraz zioła dokładnie umyj i osusz. Pomidora pokrój w ósemki, czosnek drobno posiekaj, a liście sałaty porwij na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Twaróg pokrój w dużą kostkę.

Następnie przygotuj sos. Oliwę wymieszaj z octem, miodem, czosnkiem i listkami tymianku oraz czarnuszką. Dopraw do smaku. Dodaj oliwki, pomidory i twaróg. Całość polej gotowym sosem. Kaszę możesz podawać obok lub dołożyć do sałatki i całość wymieszać.

Izabela Nowak

Przepis przygotowała
Izabela Nowak

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny
  • Nestle Health Science

Porady specjalistów

Dieta w chorobie pacjentów onkologicznych – część 2: Zalecenia żywieniowe  
Ewelina Bancerz-Poźniak - Dietetyk Nestle Health Science

Dieta w chorobie pacjentów onkologicznych – część 2: Zalecenia żywieniowe