Jaką dietę stosować przy powiększonej wątrobie?

Starszy niż rok
Jakie są przyczyny powiększenia wątroby? Jak trzeba zmienić dietę? Z czego trzeba zrezygnować, by nie mieć dodatkowych kłopotów ze zdrowiem?

Powiększona wątroba bez wątpienia powinna nas zaniepokoić i zmotywować zarówno do zmiany nawyków żywieniowych, jak i do wizyty u lekarza w celu ustalenia jej przyczyn. Sama w sobie bowiem chorobą nie jest, a stanowi jedynie wyczuwalny objaw poważniejszych zmian.

Może świadczyć m.in. o zastoinowej niewydolności serca, nowotworach, marskości wątroby lub jej zapaleniu (wirusowym, przewlekłym czy stłuszczeniowym). Te z kolei mogą być powodowane przez nadmierną masę ciała czy zbyt duże spożycie alkoholu.

Jeśli zatem dodatkowo któryś z tych ostatnich czynników nas dotyczy, z wizytą u specjalisty nie ma na co czekać.

Czytaj też: Czym jest wątroba i jakie funkcje pełni w organizmie?

Jak jeść przy powiększonej wątrobie

Jeśli łączymy powiększoną wątrobę z nadwagą czy otyłością, w pierwszym rzędzie musimy znormalizować masę ciała oraz zadbać o przywrócenie prawidłowego metabolizmu węglowodanów i tłuszczów. Jeśli natomiast jej przyczyn upatrujemy w zbyt dużym spożyciu alkoholu, to nie powstrzymując się od jego picia, poprawy nie zaznamy. Należy go bezwzględnie odstawić lub darować sobie leczenie.

Jeśli zdecydujemy się na terapię, nieodłączna stanie się rewolucja w jadłospisie. Ograniczeniu ulegną przede wszystkim tłuszcze. Całkowicie wyeliminować należy nasycone kwasy tłuszczowe (zawarte głównie w tłustych produktach pochodzenia zwierzęcego) i tłuszcze trans (obecne w margarynach, batonach, produktach smażonych).

Zalecane są natomiast nienasycone kwasy tłuszczowe, ale ich spożycie trzeba rozłożyć równomiernie na wszystkie posiłki. W przeciwnym razie organizm może nie poradzić sobie z jego strawieniem z uwagi na częste zastoje żółci.

Węglowodany można przyjmować w maksymalnej ilości równej 400 g dziennie, ale należy zwracać uwagę na to, by były to głównie węglowodany złożone. Węglowodanów prostych nie powinno być w menu więcej niż 50 g na dobę, gdyż przyczyniają się one do stłuszczenia wątroby.

Warto zwrócić uwagę również na podaż witamin i składników mineralnych. U osób nadużywających alkoholu mogą wystąpić niedobory wapnia i magnezu, a przy występowaniu zastoju żółci – witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Często brak jest również witamin z grupy B. W zależności od indywidualnej tolerancji należy dopasować spożycie błonnika, gdyż w niektórych przypadkach może powodować on wzdęcia i biegunki.

Czytaj też: Dieta wątrobowa

Jakie produkty wybierać

Ponadto powiększona wątroba pozwala zapomnieć o produktach przetworzonych, obficie solonych w procesie technologicznym, takich jak wędzone ryby, salami, konserwy mięsne, a także o wszelkiego rodzaju chipsach i paluszkach. Eliminacji z jadłospisu podlegają także słodycze i używki: alkohol, kawa, herbata, a nawet kakao. Musztardę, paprykę i inne ostre przyprawy należy zastąpić koperkiem, pietruszką, oregano, bazylią, kminkiem czy majerankiem. Konieczna będzie również rezygnacja z warzyw i owoców wzdymających: kapusty, grochu, fasoli, cebuli, szparagów, śliwek czy gruszek.

Należy pamiętać, że ile osób mających powiększoną wątrobę i ile przyczyn jej powstania, tyle różnych schematów postępowania. Każdy przypadek zasługuje na indywidualne traktowanie i żadna lektura nie zastąpi wizyty w gabinecie lekarskim i dietetycznym. Jeśli zatem powiększona wątroba jest Twoim problemem, już wiesz, co trzeba zrobić.

Czytaj też: Wątroba pod ochroną

Czytaj: GGTP - badanie krwi stosowane w diagnostyce chorób wątroby

Oceń artykuł

(liczba ocen 18)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA