Dna moczanowa to choroba przemiany materii. Występuje, gdy organizm wytwarza za dużo kwasu moczowego, który odkłada się w stawach, gdzie zapoczątkowuje proces zapalny. Bolesne objawy najlepiej złagodzi odpowiednia dieta.

Podagra – odpowiednia dieta
W przypadku dny moczanowej nieodpowiedni sposób odżywiania się może nie tylko przyczynić się do jej rozwoju, ale także powodować ataki i zwiększać ich częstotliwość oraz nasilenie. Najczęściej zostaje zaatakowany staw dużego palca u stopy, ta odmiana choroby to podagra. Prowadzenie zdrowego trybu życia jest nieodłącznym elementem jej leczenia. Zmiana diety spowoduje zmniejszenie się odkładania kwasu moczowego i może załagodzić objawy choroby. Warto zapamiętać i stosować się do kilku podstawowych zasad:
- Jedz niewielkie porcje.
- Jedz często: regularne posiłki co 2,5-3h.
- Ostatni posiłek spożywaj 3-4h godziny przed snem.
- Rozważ wegetarianizm (daje najlepsze efekty).
- Nie smaż, gotuj w wodzie lub na parze.
- Unikaj ostrych potraw.
- Zupy gotuj na wywarach warzywnych.
- Nie pij alkoholu (zwłaszcza piwa).
- Ogranicz kawę (max. 1 kawa rozpuszczalna dziennie).
- Spożywaj dużo płynów: 2-3 litry dziennie.
Podwyższony kwas moczowy, a dieta
Nadmiar puryn w organizmie, powoduje nadmiar kwasu moczowego, ponieważ to on jest końcowym produktem przemian związków purynowych. Puryny wytwarzane są nie tylko przez nasz organizm, dostarczamy ich także w pożywieniu. Dlatego osoby z dolegliwościami dny moczanowej powinny ograniczyć produkty bogate w te związki organiczne.
Produkty, które należy wykluczyć:
- mięso (wołowina, parówki, kaszanka, kiełbasy)
- ryby (lin, flądra)
- warzywa (dynia, fasolka szparagowa zielona, jarmuż, kapusta czerwona, włoska)
- suche nasiona strączkowe, szczaw, szpinak
- owoce (banan, melon).
Produkty zakazane w czasie ataku dny moczanowej:
- mięso (cielęcina, jagnięcina, karkówka, wieprzowina, szynka, drób, dziczyzna)
- ryby i owoce morza
- warzywa (brokuły, brukselka, groszek zielony, kalafior, kukurydza, papryka, szpinak, por)
- grzyby (boczniaki, borowiki, pieczarki).
Produkty zalecane:
- nabiał (mleko, sery białe, żółte pleśniowe, kefir)
- zboża (makaron, pieczywo żytnie)
- grzyby (kurki)
- pozostałe warzywa i owoce
- ziarna i orzechy (bez dodatku soli)
Dieta w dnie moczanowej: przykładowy jadłospis
Przy dolegliwościach dny moczanowej szczególnie istotne jest spożywanie odpowiedniej ilości płynów, czyli ok. 2-3 litry dziennie. Dzięki temu wydalanie kwasu moczowego wzrasta, za to znacząco zmniejsza się ryzyko powstawania kamieni nerkowych oraz powikłań prowadzących do uszkodzenia nerek. Najlepiej pić niegazowaną wodę mineralną, kawę zbożową, herbaty ziołowe i owocowe oraz koktajle składające się z mleka i owoców lub warzyw i owoców. Zaleca się unikanie mocnych herbat i soków, które prowadzą do zwiększenia stężenia kwasu moczowego we krwi. Dobrym rozwiązaniem jest rozcieńczanie soków owocowych wodą.
Śniadanie:
- Bułka pełnoziarnista
- Serek wiejski 150 g
- Ogórek zielony
- Rzodkiewki
- Szczypiorek
II śniadanie:
- Pomarańcza
- Kiwi
- Migdały (garść)
- Jogurt naturalny
Obiad:
- Pierś z kurczaka (gotowana na parze)
- Ryż
- Surówka: marchewka + jabłko
Podwieczorek:
- Gruszka
- Orzechy włoskie (garść)
Kolacja:
- Chleb razowy (kromka z masłem)
- Gotowane jajka (2 sztuki)
- Pomidor