Warzywa z pieca z karpiem

Warzywa z pieca z karpiem

Składniki

  • 1 bakłażan,
  • 1 cukinia,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 papryka żółta,
  • 6 różyczek brokułu,
  • 6 różyczek kalafiora,
  • 200-300g karpia pokrojonego w dzwonki,
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala,
  • łyżka octu jabłkowego
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Karpia natrzyj suszonym oregano, skrop octem i posmaruj 1 łyżką oleju słonecznikowego. Mięso odstaw na macerowania na godzinę. W tym czasie przygotuj warzywa - pokrój wszystkie składniki na kawałki wielkości lub grubości 1 cm i przełóż do miski, w której uprzednio połącz pozostałą cześć oleju oraz garam masalę wraz ze szczyptą soli morskiej lub himalajskiej. Karpia oraz wymieszane w przyprawie warzywa przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni Celsjusza (lub do momentu aż najtwardsze warzywa zmiękną i ryba w najgrubszym miejscu nie będzie surowa). Po upieczeniu wyłóż na półmisek dzwonka karpia i dookoła rozsyp aromatyczne warzywa.

Czytaj też: Co może jeść cukrzyk

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni