Zupa z indyka z jarmużem, cieciorką, cukinią i selerem naciowym, czosnkiem i limonką

Zupa z indyka z jarmużem, cieciorką, cukinią i selerem (…)

Składniki

  • 1 udziec z indyka bez skóry,
  • 250g jarmużu,
  • 1 puszka cieciorki,
  • 1 duża łodyga selera naciowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 limonka,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 marchew,
  • 1 mały korzeń pietruszki
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Marchew i pietruszkę obierz i pokrój na grube plastry. Udziec z indyka, wraz z warzywami korzennymi, przełóż do garnka. Dodaj do niego liście laurowe i szczyptę soli. Do garnka wlej wodę na 2-3cm ponad powierzchnię mięsa i warzyw. Gotuj zupę pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż mięso będzie łatwo odchodziło od kości. Gdy mięso będzie gotowe, wyciągnij je do ostudzenia. Mięso z indyka oddziel od kości i przesiekaj drobno nożem. Do zupy wsyp drobno posiekany seler naciowy, a gdy zmięknie, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz jarmuż (uprzednio pozbawiony głównych nerwów, porwany na drobne cząstki). Po ok. 5-10 minutach, dopraw zupę solą i pieprzem wedle uznania. Do miski przełóż porcję mięsa z indyka. Limonkę obierz ze skórki i wyfiletuj miąższ, pokrój go na 4 drobne części i dodaj do miseczki. Wlej zupę do miski i serwuj wraz z listkami z łodyg selera naciowego.

Czytaj też: Jak obniżyć poziom trójglicerydów

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza

Jadłospis Jadłospis na 7 dni