Chłodnik z ogórka, awokado, bazylii i mięty z prażonymi migdałami

Chłodnik z ogórka, awokado, bazylii i mięty (…)

Składniki

  • 1 ogórek,
  • 1 awokado,
  • 1 garść liści bazylii,
  • 1 garść liści mięty,
  • 500ml wody lekko gazowanej,
  • sok z 1 cytryny,
  • 3 łyżki migdałów,
  • 2 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Migdały posiekaj na drobne kawałki, przełóż na suchą i zimną patelnię. Praż na małym ogniu aż migdały zrumienią się. Ogórka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Bazylię oraz miętę przesiekaj jak najdrobniej. Awokado przekrój wzdłuż na pół, przekręć powstałe dwie części w przeciwnym kierunku. W pestkę wbij nóż i przekręć go, trzymając mocno awokado w drugiej dłoni. Awokado pozbawione pestki nakrój w kratkę delikatnie małym nożykiem. Za pomocą łyżeczki oddziel kawałki awokado od skórki i przełóż do garnka, następnie skrop owoc sokiem z cytryny. Dodaj do garnka przygotowane wcześniej produkty - ogórka, mięte, bazylię, awokado, wodę gazowaną oraz jogurt grecki. Przemieszaj wszystko dokładnie i dopraw ewentualnie drobną solą himalajską lub morską. Odstaw chłodnik na min. 3-4 godziny aby smaki przeszły ze sobą. Serwując zupę posyp ją z wierzchu uprażonymi migdałami i skrop delikatnie olejem lnianym.

Czytaj też: Dieta na obniżenie cholesterolu

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza

Jadłospis Jadłospis na 7 dni