Pieczone jabłka z cynamonem i goździkami

Pieczone jabłka z cynamonem i goździkami

Składniki

  • 1 jabłko
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • sok z 1/3 cytryny
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Jabłko umyj i pokrój nieobrane na plastry o grubości 1-1,5cm. Ze środków talarków wydrąż gniazda nasienne. Do miski wlej sok z cytryny i tyle samo wody, zanurz każdy talarek w kwaśnej wodzie. Każdy plaster jabłka odsącz i natrzyj z każdej strony mielonymi goździkami i mielonym cynamonem. Przygotowane plastry przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 10 minut lub do momentu aż jabłka zmiękną. Lekko przestudzone jabłka serwuj na małych talerzykach. Opcjonalnie do jabłek można podać ulubiony sorbet.

Czytaj też: Jaką dietę należy stosować w ataku dny moczanowej

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni