Sałatka z kaszy pęczak z orzechami włoskimi, porem, jabłkiem i tymiankiem

Sałatka z kaszy pęczak z orzechami włoskimi, porem (…)

Składniki

  • 100g kaszy pęczak
  • 70g orzechów włoskich
  • 1/2 białej części średniego pora
  • 1 jabłko
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 gałązka świeżego tymianku
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Kaszę pęczak ugotuj w lekko osolonej wodzie, na sypko, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pod koniec gotowania, do kaszy dodaj drobno posiekanego pora. Jabłko wraz ze skórką pokrój w grubą kostkę, przełóż do miseczki i skrop sokiem z cytryny. W dużej misce połącz ze sobą kaszę z porem, jabłka i listki świeżego tymianku oraz oliwę. Gotową sałatkę przełóż do docelowego naczynia, a jej wierzch posyp grubo siekanymi orzechami włoskimi.

Czytaj też: Dna moczanowa – podagra – dieta

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni