Zapiekana biała kapusta w jajku

Zapiekana biała kapusta w jajku

Składniki

  • 150g kapusty białej
  • 2 jajka "zerówki" lub "jedynki"
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz kolorowy
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Kapustę poszatkuj drobno tak aby ostateczne kawałki mieściły się na łyżce stołowej.Oddziel żółtka od białek. Żółtka zachowaj, białka ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z łyżką oleju. Taką miksturę dolewaj stopniowo do ubitych białek aż powstania gładka masa. Dodaj przygotowaną kapustę do masy jajecznej. Dopraw wszystko szczyptą soli, gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem kolorowym wedle uznania. Przygotuj małe naczynia do zapiekania - mogą być takie jak do sufletów lub foremki silikonowe na babeczki. Posmaruj wnętrze naczyń zachowanym olejem rzepakowym i przelej masę jajeczną z warzywem na 2/3 wysokości. Naczynka przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 15 minut. Zapiekana kapusta jest gotowa gdy po włożeniu wykałaczki do środka naczynia i po wyciągnięciu jej, patyczek będzie suchy, a wierzch zapiekanki zarumieni się.

Sprawdź także: Dieta niskopurynowa – zasady, zalecane produkty, zakazane produkty

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni