Makaron pełnoziarnisty z indykiem i sosem z dyni, z bazylią oraz miętą

Makaron pełnoziarnisty z indykiem i sosem (…)

Składniki

  • 80g piersi z indyka
  • 70g makaronu pełnoziarnistego fusilli
  • 100g dyni
  • kilka listków świeżej bazylii i mięty
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Dynię obierz, pokrój na małą kostkę, zalej wodą i gotuj aż warzywo zacznie się rozpadać. Ostudzoną dynię przełóż do naczynia do blendowania i zmiksuj na gładkie puree. Dopraw solą i przełóż do rondla, w którym gotowała się dynia, zagrzej ponownie. Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i dodaj do ciepłego puree z dyni. Pierś z indyka pokrój na małe kawałki i podsmaż na zloty kolor. Makaron z sosem wyłóż na talerz i rozłóż kawałki indyka na wierzch. Posyp danie posiekaną bazylia i miętą i serwuj od razu.

Przeczytaj też: Jaką dietę stosować w ataku dny moczanowej?

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni