Szaszłyk z łososia, papryki, cukinii, cebuli czerwonej i musztardowo-cytrynową oliwą

Szaszłyk z łososia, papryki, cukinii, cebuli czerwonej (…)

Składniki

  • 100g fileta z łososia,
  • 1 papryka żółta,
  • 1/3 cukinii,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1/2 soku cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej ziarnistej,
  • 3 łyżki oliwy
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Łososia pokrój w kostkę o boku ok. 1,5x,15 cm. Paprykę pokrój w plastry, a następnie w kostkę wielkością podobną do boków kostki łososia. Cukinię przekrój wzdłuż na cztery części i potem ponownie na mniejsze kawałki grubości ryby. Połówkę cebuli przekrój na pół i oddziel poszczególne warstwy cebuli od siebie, usuwając przy tym białą błonę. W miseczce wymieszaj musztardę, sok z cytryny oraz oliwę. Nadziewaj przygotowane produkty na patyczki do szaszłyków wedle własnego upodobania. Za pomocą pędzelka posmaruj przygotowane szaszłyki miksturą z musztardy, cytryny i oliwy. Szaszłyki piecz w piekarniku aż wszystkie składniki zmiękną i nie będą surowe (200 stopni Celsjusza, ok. 10-15 minut) lub na patelni grillowej, okręcając szaszłyki po kilka razy z każdej strony. Gotowe szaszłyki oprósz płatkami soli morskiej i świeżo mielonym pieprzem.

Czytaj też: Jak obniżyć poziom trójglicerydów

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza

Jadłospis Jadłospis na 7 dni