
Składniki
- 1 kromka pieczywa z mąki pełnoziarnistej,
- 3 łyżki sera ricotta,
- 1/2 gruszki,
- 2 łyżki ziaren słonecznika,
- łyżka miodu lipowego,
- sok z 1/4 limonki
Przygotowanie
Zrób chrupiącą i złocistą kromkę chleba, opiekając ją w tosterze lub na suchej patelni. Gruszki nie obieraj (będzie miała więcej błonnika), wydrąż gniazdo nasienne, a następnie pokrój w cieniutkie plasterki. Na rumianej grzance rozłóż gruszkę tak, aby plasterki nachodziły na siebie. Wyłóż ricottę na całą powierzchnię kromki. Na zimną i suchą patelnię wysyp słonecznik. Praż go na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż stanie się złoto-brązowy. Gdy słonecznik ostygnie, posyp nim kromki z ricottą. Całość skrop sokiem z limonki i polej cienkim strumieniem miodu lipowego.
Czytaj też: Poziom cholesterolu – normy
Pobierz PDF