Grzanka z ricottą, gruszką, pestkami słonecznika, miodem i limonką

Grzanka z ricottą, gruszką, pestkami słonecznika (…)

Składniki

  • 1 kromka pieczywa z mąki pełnoziarnistej,
  • 3 łyżki sera ricotta,
  • 1/2 gruszki,
  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
  • łyżka miodu lipowego,
  • sok z 1/4 limonki
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Zrób chrupiącą i złocistą kromkę chleba, opiekając ją w tosterze lub na suchej patelni. Gruszki nie obieraj (będzie miała więcej błonnika), wydrąż gniazdo nasienne, a następnie pokrój w cieniutkie plasterki. Na rumianej grzance rozłóż gruszkę tak, aby plasterki nachodziły na siebie. Wyłóż ricottę na całą powierzchnię kromki. Na zimną i suchą patelnię wysyp słonecznik. Praż go na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż stanie się złoto-brązowy. Gdy słonecznik ostygnie, posyp nim kromki z ricottą. Całość skrop sokiem z limonki i polej cienkim strumieniem miodu lipowego.

Czytaj też: Poziom cholesterolu – normy

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza

Jadłospis Jadłospis na 7 dni