Kaszka jęczmienna z kolorowymi pomidorami, cukinią, natką pietruszki, dymką

Kaszka jęczmienna z kolorowymi pomidorami (…)

Składniki

  • 70g kaszy jęczmiennej grubej,
  • 200g pomidorków cherry różnokolorowych,
  • 1/2 małej cukinii,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 dymka,
  • 50ml soku z pomarańczy,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 5 łyżek oleju lnianego tłoczony na zimno
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Kaszę jęczmienną ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Kaszę po wystudzeniu rozgnieć delikatnie widelcem, aby była bardziej sypka. Pomidorki podziel na ćwiartki. Cukinię przekrój najpierw na paski o grubości 0,5 cm, a następnie na kostkę o takim boku. Dymkę pokrój drobno i przesyp do miski, kolejno dolej do niej sok z cytryny i pomarańczy. Dodaj cukinię do miski i dokładnie przemieszaj i pozostaw, aby cukinią wchłonęła cytrusowy płyn. Rozsyp dłońmi do miski kaszę, połóż na nią pomidorki i na koniec cukinię. Posyp wszystko porwanymi w dłoniach listkami natki pietruszki.

Czytaj też: Co może jeść cukrzyk

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni