
Składniki
- 70g kaszy jęczmiennej grubej,
- 200g pomidorków cherry różnokolorowych,
- 1/2 małej cukinii,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 dymka,
- 50ml soku z pomarańczy,
- sok z 1/2 cytryny,
- 5 łyżek oleju lnianego tłoczony na zimno
Przygotowanie
Kaszę jęczmienną ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Kaszę po wystudzeniu rozgnieć delikatnie widelcem, aby była bardziej sypka. Pomidorki podziel na ćwiartki. Cukinię przekrój najpierw na paski o grubości 0,5 cm, a następnie na kostkę o takim boku. Dymkę pokrój drobno i przesyp do miski, kolejno dolej do niej sok z cytryny i pomarańczy. Dodaj cukinię do miski i dokładnie przemieszaj i pozostaw, aby cukinią wchłonęła cytrusowy płyn. Rozsyp dłońmi do miski kaszę, połóż na nią pomidorki i na koniec cukinię. Posyp wszystko porwanymi w dłoniach listkami natki pietruszki.
Czytaj też: Co może jeść cukrzyk
Pobierz PDF