
Składniki
- 2 łyżki płatków owsianych,
- białka z 2 jajek "zerówek" lub "jedynek",
- 1/3 łyżeczki czarnuszki,
- 5 liści szałwii,
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie
Płatki owsiane wsyp do szklanki i zalej zimną wodą. Gdy płatki zmiękną, tj. po ok. 20-30 minutach, odcedź je i odciśnij nadmiar wody. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dolej stopniowo olej rzepakowy. Liście szałwii przesiekaj drobno i dodaj do białek wraz z odciśniętymi płatkami owsianymi. Dopraw miksturę szczyptą soli i przelej na suchą, lekko rozgrzaną teflonową patelnię. Gdy masa zetnie się i można podważyć ją łopatką oraz ma złoty kolor, jest gotowa do obrócenia. Drugą stronę omleta smaż także bez dodatkowego tłuszczu przez kilka minut, do uzyskania rumianego koloru.
Czytaj też: Dieta cukrzycowa w ciąży
Pobierz PDF