Omlet z białek z płatkami owsianymi, czarnuszką i szałwią

Omlet z białek z płatkami owsianymi, czarnuszką i szałwią

Składniki

  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • białka z 2 jajek "zerówek" lub "jedynek",
  • 1/3 łyżeczki czarnuszki,
  • 5 liści szałwii,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Płatki owsiane wsyp do szklanki i zalej zimną wodą. Gdy płatki zmiękną, tj. po ok. 20-30 minutach, odcedź je i odciśnij nadmiar wody. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dolej stopniowo olej rzepakowy. Liście szałwii przesiekaj drobno i dodaj do białek wraz z odciśniętymi płatkami owsianymi. Dopraw miksturę szczyptą soli i przelej na suchą, lekko rozgrzaną teflonową patelnię. Gdy masa zetnie się i można podważyć ją łopatką oraz ma złoty kolor, jest gotowa do obrócenia. Drugą stronę omleta smaż także bez dodatkowego tłuszczu przez kilka minut, do uzyskania rumianego koloru.

Czytaj też: Dieta cukrzycowa w ciąży

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni