Indyk w kurkumie z komosą ryżową z groszkiem i miętą

Indyk w kurkumie z komosą ryżową z groszkiem i miętą

Składniki

  • 100g fileta z indyka
  • 70g komosy ryżowej
  • 100g groszku mrożonego
  • 5 listków mięty
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Filet z indyka natrzyj kurkumą i polej kilkoma kroplami oleju aby smak przyprawy przeszedł głębiej. Odstaw mięso na 30 minut. Komosę ryżową ugotuj w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na ostatnie 7 minut gotowania dodaj rozmrożony groszek. Gotuj dalej na wolnym ogniu. Gdy komosa ryżowa ugotuje się, wyłącz źródło ciepła pod rondlem. Indyka piecz 10-15 minut aż całkowicie białko zetnie się (ustaw 185 stopni Celsjusza). Na talerzu wyłóż komosę ryżową z groszkiem, na wierzch połóż gorącego indyka i skrop go sokiem z limonki. Całą potrawę posyp drobno pociętą świeżą miętą. Mięso możesz oprószyć kilkoma płatkami soli himalajskiej.

Czytaj też: Dieta na obniżenie cholesterolu

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza

Jadłospis Jadłospis na 7 dni