Dieta w dnie moczanowej
Dna moczanowa, popularnie nazywana podagrą lub artretyzmem, to choroba polegająca na nadmiernym gromadzeniu kwasu moczowego w organizmie. Objawia się najczęściej silnym bólem w stawach. Pięć razy częściej na dnę moczanową chorują mężczyźni niż kobiety.
Leczenie dny moczanowej polega na obniżeniu poziomu kwasu moczowego we krwi. Choć choroba jest nieuleczalna, w utrzymaniu odpowiedniego poziomu kwasu moczowego we krwi, pomoże odpowiednia dieta tzw. dieta niskopurynowa.
Polega ona na wyborze pokarmów mających małą zawartość związków purynowych, które po spożyciu wytworzą w organizmie niewielką ilość kwasu moczowego.
Zasady i zalecania diety niskopurynowej:
- Unikaj pikantnych potraw
- Pij dużo wody (2-3 litry dziennie)
- Jedz małe porcje, ale często
- Nie pij alkoholu (zwłaszcza piwa)
W naszym serwisie poznasz zasady diety przy dnie moczanowej oraz przykładowy jadłospis dla chorujących na podagrę. Podpowiemy jakie produkty zaleca się w diecie niskopurynowej, a spożywanie których jest niewskazane.
Powiemy też, jaką dietę wdrożyć w przypadku ataku dny moczanowej. Poznasz zioła zalecane w dnie moczanowej, które pomogą obniżyć stężenie kwasu moczowego we krwi.